Audit intern

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Audit
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 8843
Mărime: 104.78KB (arhivat)
Publicat de: Danut C.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.univ.dr. Anda Gheorghiu
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea Hyperion, Bucuresti
Specializare: Finanțe și bănci

Cuprins

  1. Lista tabelelor 3
  2. CAPITOLUL I - Scurt istoric al Auditului Intern 4
  3. CAPITOLUL II 5
  4. II.1. Audit Extern 6
  5. II.2. Auditul Intern 7
  6. II.3. Consilierea în Audit 8
  7. CAPITOLUL III - Principii și reguli de conduită etică specifice activității de audit intern 10
  8. III.1. Obiectivele profesiei de auditor intern 11
  9. III.2. Principii fundamentale și reguli de conduită 11
  10. IV. CAPITOL: Pregătirea misiunii de audit intern 13
  11. IV.1. Misiunile de asigurare 13
  12. IV.2. Misiunile de consiliere 14
  13. IV.3. Pregătirea misiunii de audit 15
  14. V. CAPITOLUL: Intervenția la fața locului sau munca pe teren. Colectarea dovezilor. Constatarea și raportarea iregularităților 17
  15. V.1. Intervenția la fața locului sau munca pe teren 17
  16. V.2. Colectarea dovezilor 18
  17. V.3. Constatarea și raportarea iregularităților 20
  18. CAPITOLUL VI: Raportul de audit intern și urmărirea recomandărilor. Exemplu practic de raport de audit intern 21
  19. VI.1. Raportul de audit intern și urmărirea recomandărilor 21
  20. VI.2. Exemplu practic de Audit intern 24
  21. CONCLUZII 28
  22. BIBLIOGRAFIE 29

Extras din referat

CAPITOLUL I - Scurt istoric al Auditului Intern

În literatura de specialitate, termenul de audit provine din limba latină unde se regăsește sub forma de audit-auditare și care are semnificația de ”a asculta”, asta în condițiile în care, despre audit avem informații și se vorbește de câteva secole, datele scrise ne spun că acest termen este utilizat încă de pe vremea regelui francilor, Carol cel Mare. (GHEORGHIU, 2000)

Deși acest termen are o proveniență latinească și o serie de denaturări din punct de vedere al timpului și istoric, totuși procesul de audit, mai exact auditul intern se regăsește ca parte și ca bază în viața unei întreprinderi încă din perioada recesiunii economice din america începutului de secol XX. Această perioadă a făcut ca auditorii financiari sau externi să se folosească de o serie de lucrări ce erau realizate de un corp de profesionști, ca personal independent însă aceștia erau angajați ai întreprinderii, limitați până la abilitățile de sintetizare a informațiilor și exprimarea de concluziilor. În timp personalul întreprinderii a îmceput să dețină abilități focalizate pe funcția iar rezultatele obținute au adus o percepție pozitivă asupra a ceea ce efectuau în cadrul întreprinderii. (Auditul intern: evaluare, consiliere, 2006)

De cealaltă parte, auditorii externi foloseau acest suport doar pentru activitățile din sistemul financiar și contabilitate.

Primele date privind profesia de auditor intern au fost înregistrate la Institutul Internațional al Auditorilor Interni (IIA - Institute of Internal Auditors) din SUA unde analizele și studiile efectuate au oferit ca rezultat necesitatea dezvoltării acestui domeniu și profesii respecitv beneficiile aduse ca urmare a cercetării în domeniu.

Franța, după anul 1960 când s-a înființat Institutul Francez al Auditorilor și Consultanților Interni (IFACI), realizează unul din cei mai importanți pași în domeni, ulterior cele mai însemnate contribuții cu privire la evoluția auditului intern sunt implementate de cunoștințele școlilor franceze în vederea dezvoltării acestui domeniu ce din practică aducea rezultate remarcabile.

Institutul Francez al Auditorilor și Consultanților Interni a avut contribuții și în afara țării, participând la modul de înțelegere și rolul auditului intern, precum și la poziționarea funcțiilor auditului intern în cadrul oricărei entitiți, indiferent de țară sau cultură. Un aspect foarte important ce a putut fi observat în evoluția Auditului intern se bazează creșterea vârstei specialiștilor în strânsă legătură directă cu profesionalismul, experiența, calitatea și încrederea oferită de rapoartele generate de aceștia.

Începuturile auditului intern se bazau pe funcția financiar contabilă, ulterior economia reală a intervenit și s-a impus prin atașarea funcției de audit intern la direcția generală a unei entități, astfel auditul intern devine subordonat conducătorilor de entități, utilizat ca un instrument puternic ce intervine și favorizează depistarea riscurilor ce ar putea să apară în organizațiile în care acesta funcționează.

Până în anul 2000, în România nu exista nici o reglementare cu privire la auditul intern, aceasta fiind o activitate ce nu făcea parte din cultura organizațională și nici din vreo cerințp venită din partea deținătorilor de entitiăți. Astfel adesea se făcea o confuzie între conceptul de audit intern și ceea ce se practica defapt, mai exact controale interne ce se aplicau doar în cazul entităților ce aveau capital de stat integral sau parțial.

Imediat ce s-a făcut trecerea către aplicarea Standardelor Internaționale de Contabilitate și auditarea situațiilor financiare, prin aplicarea directivelor europene, în anul 2000, cu ajutorul unui ordin de ministru al finanțelor, s-au aplicat primele reglementări cu rol mai mult teoretic și efecte foarte restrânse, referitoare la auditul intern constituind o deschidere către acesta cu erori de traducere și interpretare dar intervine în acomodarea și cerințele unei noi profesii practicate și în România.

Începând cu anul 2003, în România, auditul intern este reglementat și monitorizat de Camera Auditorilor Financiari, acesta fiind un organism de utilitate publică fără scop lucrativ, unde responsabilii pentru organizarea acestei activități respectiv coordonatorii lucrărilor și semnarea rapoartelor de audit intern trebuie să dețină calitatea de auditor financiar.

Deoarecce doar entitățile ce aplică Standardele Internaționale de Contabilitate și auditează situațiile de ordin financiar, acestea au obligația de a construi un cadru organizatoric pentru a pune în funcțiune auditul intern, prin urmare numărul entităților ce pot face acest lucru este relativ mic, însă pe măsură ce tot mai multe entități se vor încadra în criteriile solicitate prin acte normative, vom avea o varietate mai mare de entități ce vor putea aplica și standardele de audit intern. Din acest motiv, Camera Auditorilor Financiari din România a decis asimilarea iintegrală a standardelor de audit intern și a intervenit în elaborarea de normelor de audit intern ce sunt imperios necesare organizării și exercitării activității, sub forma norelor de calificare și a normelor de funcționare, dar și a modalităților practice de aplicare.

Bibliografie

A.A.I.R. (2021, 12 30). ASOCIAȚIA AUDITORILOR INTERNI DIN ROMÂNIA. Preluat de pe ASOCIAȚIA AUDITORILOR INTERNI DIN ROMÂNIA: https://www.aair.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=110&Itemid=156

Anca AMUZA-CONABIE, C. L. (2019). GHID PRIVIND IMPLEMENTAREA STANDARDELOR INTERNAȚIONALE DE AUDIT INTERN - EDIȚIA a II-a. În C. L. Anca AMUZA-CONABIE, GHID PRIVIND IMPLEMENTAREA STANDARDELOR INTERNAȚIONALE DE AUDIT INTERN - EDIȚIA a II-a (p. 212). BUCUREȘTI, ROMÂNIA, ROMÂNIA: CAFR.

AUDIT INTERN. (2000). În A. GHEORGHIU. BUCURESTI: UNIVERSITATEA HYPERION DIN BUCUREȘTI.

Auditul intern: evaluare, consiliere. (2006). În Ș. Crăciun. Iași: Editura Economică.

CAFR. (2021, 12 30). Camera Auditorilor Financiari din România. Preluat de pe www.cafr.ro: https://www.cafr.ro/audit-intern/

Ghiță, M. (2009). Auditul Intern. În M. Ghiță, Auditul Intern (p. 13). București: Editura Economică.

Monitorul Oficial, M. (2022, 01 12). https://lege5.ro/Gratuit/geydkmbvga/procedura-colectarea-probelor-de-audit-hotarare-88-2007-anexa-nr-2-proceduri-privind-cadrul-general-de-desfasurare-a-misiunilor-de-audit-intern?dp=gmytonrwgezde. Preluat de pe https://lege5.ro/Gratuit/geydkmbvga/procedura-colectarea-probelor-de-audit-hotarare-88-2007-anexa-nr-2-proceduri-privind-cadrul-general-de-desfasurare-a-misiunilor-de-audit-intern?dp=gmytonrwgezde: https://lege5.ro/

Pop, A. M. (2019). Auditul intern intre abordari teoretice si practici profesionale. În A. M. Pop, Auditul intern intre abordari teoretice si practici profesionale (pg. 211-214). Cluj-Napoca: Argonaut.

Preview document

Audit intern - Pagina 1
Audit intern - Pagina 2
Audit intern - Pagina 3
Audit intern - Pagina 4
Audit intern - Pagina 5
Audit intern - Pagina 6
Audit intern - Pagina 7
Audit intern - Pagina 8
Audit intern - Pagina 9
Audit intern - Pagina 10
Audit intern - Pagina 11
Audit intern - Pagina 12
Audit intern - Pagina 13
Audit intern - Pagina 14
Audit intern - Pagina 15
Audit intern - Pagina 16
Audit intern - Pagina 17
Audit intern - Pagina 18
Audit intern - Pagina 19
Audit intern - Pagina 20
Audit intern - Pagina 21
Audit intern - Pagina 22
Audit intern - Pagina 23
Audit intern - Pagina 24
Audit intern - Pagina 25
Audit intern - Pagina 26
Audit intern - Pagina 27
Audit intern - Pagina 28
Audit intern - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Audit intern.docx

Alții au mai descărcat și

Raport de audit pe anul 2017 la SC Ion Forest SRL

Data constituirii: Societatea a fost infiintata respectand prevederile Legii Societatilor Comerciale nr. 31/1990 in anul 1993 . Obiect de...

Studiu de caz privind elaborarea raportului auditorului independent

INTRODUCERE Auditul Intern este o activitate independenta si obiectiva care da unei organizatii o asigurare in ceea ce priveste gradul de control...

Codul de conduită etică al profesioniștilor contabili

Demersul deontologic al expertului contabil incepe cu destinatarii expertizelor contabile si se finalizeaza cu scopul expertizelor contabile....

Cadrul legislativ specific derulării activității de audit intern

Capitolul 1. Cadrul de referință al activității de audit intern În contextul amplificării structurii funcționale a entităților publice sau...

Audit financiar

Unitatea de învățare 1. Definiția și rolul auditului financiar Cuprins 1.1. Introducere ... 8 1.2. Competențe .. 8 1.3. Repere istorice privind...

Studiu de caz privind determinarea riscurilor și a pragului de semnificație în cadrul auditului financiar al unei entități

Introducere Epoca noastră actuală este marcată de vaste proceduri de reformă economică și financiară, ale căror obiective sunt promovarea și...

Audit intern

CURS I: ISTORICUL AUDITULUI INTERN I.1. Apariția și evoluția auditului intern În perioada de vârf a capitalismului industrial, marile...

IPSAS

CAPITOLUL I ABORDĂRI DE ORDIN GENERAL CU PRIVIRE LA STANDARDELE INTERNAȚIONALE DE CONTABILITATE PENTRU SECTORUL PUBLIC 1.1. Aspecte cu privire...

Te-ar putea interesa și

Auditul Contului de Execuție Bugetară la Primăria Bucerdea Grânoasă

Motto: Deviza auditorilor interni: „progres prin împărtăşirea cunoştinţelor” INTRODUCERE La elaborarea acestei lucrări de cercetare am studiat...

Auditul intern al activității de creditare în contextul crizei economice

În prezent, sistemul bancar este în plină schimbare. Principalul motiv al acestui proces îl reprezintă criza economică actuală, însă există și o...

Auditul Intern și Valoarea Adăugată

INTRODUCERE Termenul de audit provine din limba latină de la cuvântul audit-auditare, care are semnificaţia „a asculta”, dar despre audit se...

Managementul Activității de Audit Intern la Nivelul unei Instituții Publice

Capitolul I Caracterizarea activităţii de audit intern la nivelul unei instituţii publice 1.1. Conceptul de audit intern si rolul său in cadrul...

Planificarea Misiunii de Audit Intern

Capitolul I - Audit intern 1.1. Scurt istoric al auditului intern „Auditul, înseamnă examinarea de către o persoana competentă si independentă a...

Audit Intern

CAPITOLUL I NOŢIUNI DE BAZĂ PRIVIND AUDITUL INTERN 1.1 Conceptul privind auditul intern Auditul reprezintă examinarea de către o persoană...

Auditul intern în activitatea de creditare bancară

CAPITOLUL 1. ACTIVITATEA DE AUDIT 1.1 Consideratii etimologice si evolutioniste privind auditul 1.2 Definitii 1.1 . Consideratii etimologice...

Contribuția Auditului Intern în Guvernanța Corporativă și Managementul Riscului

Introducere Conceptul de guvernare nu este nou, el a apărut şi a căpătat valenţe noi odată cu dezvoltarea civilizaţiei. El poate fi întâlnit la...

Ai nevoie de altceva?