Codul de conduita etica al profesionistilor contabili

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Audit
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5507
Mărime: 46.59KB (arhivat)
Cost: 3 puncte
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea din Oradea, Oradea

Cuprins

1. Notiuni introductive. Aspecte ale conduitei etice ale expertului contabil 3

2. Amenintari 12

3. Masuri de protectie 15

4. Solutionarea conflictelor etice 18

BIBLIOGRAFIE 20

Extras din document

Demersul deontologic al expertului contabil incepe cu destinatarii expertizelor contabile si se finalizeaza cu scopul expertizelor contabile. Traseul dintre cele doua componente este guvernat de principiile etice fundamentale. Cunoasterea si respectarea normelor de comportament profesional constituie nu doar parte integranta a demersului deontologic al misiunilor de expertiza contabila, ci si punct de referinta in acceptarea mandatului.

Principiile etice profesionale fundamentale stipulate de codul de conduita si etica profesionala, a caror respectare asigura atingerea obiectivelor profesiei contabile, sunt urmatoarele:

- Integritatea;

- Obiectivitatea;

- Independenta;

- Competenta profesionala si bunavointa;

- Confidentialitatea;

- Comportamentul profesional;

- Normele tehnice si profesionale.

Necesitatea si importanta unor norme de etica si conduita profesionala si personala rezida din rolul important pe care il au liber profesionistii contabili fata de stat si societate.Codul presupune ca o cerinta esentiala a calitatii serviciilor stiinta, competenta si constiinta, independenta de spirit si dezinteres material, moralitate, probitate si demnitate.

Codul etic national are rolul de a da autoritate serviciilor prestate de pprofesionistii contabili si de a proteja profesionistii contabili impotriva implicarii acestora in diverse fenoimene negative.

Profesionistul contabil va trebui sa-si exerseze rationamentul profesional pentru a se asigura de respectarea principiilor pentru situatia pe care o analizeaza.

Pe langa vegherea cunoasterii si aplicarii eticii si normelor profesionale, trebuie asigurata o competitie si o concurenta loiala intre profesionistii contabili, descurajand orice tendinta agresiva sau abuziva pe piata, prin mijloace care lezeaza interesele publice.

Etica va reprezenta pentru toti profesionistii contabili, prestigiul si independenta in raporturile cu societatea economica si sociala, incurajand prin serviciile oferite, transparenta si credibilitatea informatiilor financiare, contribuind astfel la procesul de reforma pentru integrarea europeana.

Importanta cunosterii si aplicarii principiilor de baza fundamentale ale profesiei contabile independente de catre fiecare membru CECCAR reprezinta garantia unui profesionalism modern si performant, raspunzand celor mai inalte exigente.

Respectarea acestor norme este cu atat mai importanta cu cat ea asigura apararea onoarei, independentei si prestigiului Corpului, dar si a fiecarui membru in parte.

Cuvantul ,,etica" (ca dealtfel si cuvantul morala) are mai multe intelesuri distincte, dar in acelasi timp legate unele de altele. In primul rand, etica este privita ca o disciplina sau arie de studii care se ocupa de problemele morale. In al doilea rand, cand vorbim de probleme de etica si controverse, incercam sa le distingem de acelea care nu sunt etice sau morale.

In al treilea rand, deseori cuvantul etica este utilizat pentru a se face referire la un set particular de crezuri, atitudini si obiceiuri pe care o persoana sau un grup le prezinta in plan moral.

In al patrulea rand, cuvantul etica poate fi utilizat ca sinonim cu ,,corect din punct de vedere moral".

Dictionarul Oxford English Dictionary prezinta una dintre cele mai accesibile definitii pentru etica: ,,Etica poate fi definita ca stiinta moralei, principiile morale, o filozofie sau un cod. " Din punctul nostru de vedere, al eticii profesiei contabile, etica trebuie privita ca un cod.

O decizie etica poseda urmatoarele caracteristici considerate cumulative:

- este o decizie competenta, adica se bazeaza pe cunostintele si experienta acumulate;

Bibliografie

1.Ioan Gheorghe Tara - Controlul financiar expertiza contabila consulatanta fiscala, editura Universitatii din Oradea 2015

2.Codul de conduita etica a profesionistilor contabili - Editura CECCAR, Bucuresti 2013

3.Site-ul oficial Ceccar: http://ceccar.ro/ro/?page_id=67 mai exact "Regulament privind accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat" si "Regulament privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat"

4.Bobitan I. Nicolae ( 2005 ) - Teza doctorat, Timisoara

5.Codul Etic National al Profesionistilor Contabili, Editia a 3-a, revazuta si reclasificata in conformitate cu Codul Etic International al Profesionistilor Contabili elaborat si revizuit de IFAC in 2005.

6.Ovidiu Bunget, ( 2003 ) "Expertiza contabila", editura Mirton, Timisoara

7.Stefan Craciun "Controlul si auditul financiar. Expertiza contabila", ( 2002 ) editura Economica, Bucuresti.

8.http://www.oxforddictionaries.com/

Preview document

Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 1
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 2
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 3
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 4
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 5
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 6
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 7
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 8
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 9
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 10
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 11
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 12
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 13
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 14
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 15
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 16
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 17
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 18
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 19
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 20
Codul de conduita etica al profesionistilor contabili - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Codul de conduita etica al profesionistilor contabili.docx

Alții au mai descărcat și

ISA 320 - Pragul de semnificatie in planificarea si desfasurarea unui audit

Introducere Standardele de audit considera folosirea conceptului de risc de audit ca o cale de asigurare ca riscul de denaturare semnificativa a...

Audit

Auditul ciclului vanzari- incasari poate fi facut independent de auditul celorlalte cicluri si poate fi combinat pe criterii subiective cu...

Raport de evaluare

Obiectul raportului: modul comercial - spatiu comercial, cu Sc = 45 mp, situat in mun. Braila, Calea Galati, langa blocul Turn, jud. Braila; Tipul...

Guvernanta corporativa

- DEFINITIE CONCEPT - PRINCIPII SI COMPONENTE - EXEMPLE DE IMPLEMENTARE - PARALELA SISTEM PRIVAT – SISTEM PUBLIC GUVERNANŢA CORPORATIVA -...

Managementul riscurilor

“Un vapor este în siguranţă în port, dar vaporul nu a fost construit pentru a sta în port” – John A. Sheed CUPRINS: - Concept şi definiţii -...

Audit financiar

Unitatea de învățare 1. Definiția și rolul auditului financiar Cuprins 1.1. Introducere ... 8 1.2. Competențe .. 8 1.3. Repere istorice privind...

Audit

Cunoaşterea situaţiei patrimoniale dintr-o întrep., se realizează cu ajutorul doc.-lor de evidenţă şi cu ajutorul sit.-lor financiare anuale...

Audit intern

CURS I: ISTORICUL AUDITULUI INTERN I.1. Apariția și evoluția auditului intern În perioada de vârf a capitalismului industrial, marile...

Ai nevoie de altceva?