Extras din document
Guvernanța corporativă
Guvernanța corporativă a apărut în urma unor nereușite în domeniul privat într-un timp scurt și reprezintă modalitățile prin care furnizorii de resurse financiare ai unei companii se asigură că vor beneficia de serviciile la care se așteaptă realizând o investiție.
Definirea conceptului de guvernanță corporativă poate fi exprimat ca “sistemul prin care companiile sunt conduse și controlate" - Adrian Cadbury 1992, dar și în viziunea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economica - OECD.
Guvernanța corporativă reprezintă un set de reguli conform cărora firmele sunt conduse și controlate și este rezultatul unor norme, tradiții și modele comportamentale dezvoltate de fiecare sistem legislativ. (Preda Report, Italia, 1999)
În anul 1999 au fost elaborate Principiile OECD privind conducerea corporațiilor, care au devenit singurul set de principii unanim acceptate pe plan mondial, fiind renumit ca unul dintre cei 12 piloni de bază ai stabilității financiare internaționale. Principiile OECD se concentrează în primul rând asupra societăților tranzacționate public, dar abordează de asemenea chestiuni legate de societățile cu acționariat mare, dar care nu sunt listate. Pot fi de asemenea folositoare cu privire la unele aspecte ale administrării firmelor private mai mici și întreprinderilor de stat.
Principiile au fost enunțate la modul general, fiind la alegerea țărilor posibilitatea de a le aplica. Chiar este specificat că nu se dorește impunerea unui model universal de guvernanță corporativa, însă tendința pe termen lung este de înaintare către reglementările globale.
Importanța guvernanței corporative
Guvernanța corporativă este importantă pentru obiectivul firmei, deoarece se orientează pe o comunicare eficace între conducere, segmentul corporate și segmentul de business. Toate aceste părți trebuie gestionate într-o manieră potrivită, iar drepturile și responsabilitățile trebuie împărțite în așa fel încât compania să se poată dezvolta.
Prin guvernanță, cei din conducere trebuie să își îndeplinească propriile obligații într-o manieră cât mai eficientă astfel încât să protejeze interesele factorilor implicați într-o organizație. Diferiții factori implicați pot pune o anumită presiune pe organizație în scopul de a-i satisface propriile nevoi și dorințe. Astfel, putem extinde definiția Guvernanței dincolo de modul cum o organizație este condusă și controlată incluzând și modul în care aceasta interacționează cu factorii implicați.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Guvernanta corporativa.docx