Baze de Date

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Baze de Date.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Automatica

Cuprins

1. Definitie. Generalitati ..pag.3
2. Avantajele bazelor de date..pag.5
3. Sistemul de gestiune a bazelor de date (SGBD)pag7
4.Aplicatie.pag11
5.Bibliografie.pag.23

Extras din document

Baze de date. Generalitati

O baza de date este un sistem de colectii de date referitoare la un domeniu particular, care poate fi utilizat si prelucrat de mai multi operatori in scopuri diferite.

Folosite in managementul datelor, in special pentru arhive, bazele de date nu reprezinta acelasi lucru cu arhivele propriu-zise. Ele au in comun o evidenta a datelor, fara de care nu se poate folosi o arhiva si care constituie, in acelasi timp, continutul unei baze de date.

La modul cel mai general, o baza de date poate fi definita ca o colectie de date inrudite care se refera la un anumit obiect sau obiectiv, impreuna cu instrumentele folosite pentru manipularea acestor date. Orice baza de date trebuie sa contina descrierea datelor si inregistrarile de date. (Gavota 2001: 7)

Un exemplu elocvent de utilizare a bazelor de date este cautarea automata in cataloagele electronice ale bibliotecilor. Acest lucru permite stocarea structurata a informatiei, pe de o parte, dar si accesarea mai rapida a unor date variate si cautarea dupa mai multe criterii simultan, pe de alta.

Bazele de date au fost concepute pentru stocarea volumelor mari de informatii relativ omogene si intre care se pot stabili anumite relatii. Elaborarea unei baze de date presupune analiza atenta a materialului si a trasaturilor sale definitorii (si a celor virtual relevante), ierarhizarea acestora si stabilirea acelor atribute care sunt obligatorii in descrierea materialului arhivat, fata de atributele optionale. In plus, pentru cautarea in baza de date este necesara o afisare a criteriilor (care sunt, in linii mari, aceleasi cu atributele din fisa de inregistrare a materialului din arhiva) intr-un mod cat mai precis, oferind, atunci cand este posibil, optiunile de raspuns la fiecare criteriu. Dificultatile practice ale cautarii automate intr-o baza de date au impus rediscutarea unor clasificari folosite in mod curent in descrierea comunicarii orale. Spre exemplu, opozitia direct vs. transmis, sau chiar numarul participantilor pot ridica probleme in integrarea unui text intr-o categorie sau alta.

Ca exemplu, in cercetarea noastra un prim semnal de alarma a fost variatia numarului de participanti in anumite emisiuni televizate, ceea ce facea imposibila selectarea unei singure cifre ca fiind numarul participantilor. Ulterior am urmarit mai atent si interactiunile verbale "directe" si am constatat ca nu de putine ori se intampla ca unul dintre participanti sa paraseasca "scena" dialogului sau, dimpotriva, sa apara participanti noi, fara sa putem spune insa ca avem de-a face cu mai multe interactiuni verbale.

Valoarea unei baze de date consta in capacitatea ei de a oferi cat mai exact datele solicitate de utilizator, de aceea am incercat ca, sistematizand informatiile in diferite clase si subclase, sa permitem totusi o descriere cit mai flexibila, cu o acuratete cat mai mare, a materialului inregistrat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Baze de Date.doc