Magistrala PROFIBUS

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Magistrala PROFIBUS.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 51 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domenii: Automatica, Calculatoare

Extras din document

3.2.Controlul accesului la magistrala PROFIBUS

3.2.1. Metode de control ale accesului la magistrala

În magistrala PROFIBUS participantii la comunicatia în retea care au, din punctul de vedere al sistemului de automatizare, o complexitate mare sau medie pot avea controlul accesului la magistralã si se numesc statii active.

În functie de complexitatea retelei putem avea:

- o singurã statie activã;

- mai multe statii active.

În primul caz, în care avem o singurã statie activã în retea, accesul la magistralã este de tipul master - slave cu polling central.

Accesul la magistralã prin metoda master - slave este prezentat în figura 3-1.

Figura 1 Metoda Master/Slave a accesului la magistrala

În al doilea caz, în care avem mai multe statii active în retea, metoda accesului la magistrala este hibridã:

- token ring între statiile active;

- master - slave între statiile active si cele pasive.

Metoda hibridã a accesului la magistralã este prezentatã în figura 3-2.

Figura 2 Metoda hibridã a accesului la magistralã

Deoarece statiile pasive sunt neutre relativ la accesul la magistralã, initiativa comunicatiei vine întotdeauna de la statiile active care pãstreazã token-ul, jetonul, (autorizatia de acces la magistralã).

Jetonul va circula într-un inel logic, numit inelul logic al jetonului (figura 3-2) de la un participant activ la alt participant activ în ordinea crescãtoare a adreselor statiilor. Fiecare participant activ cunoaste pe lângã adresa propriei statii (This Station, TS) si adresa predecesorului (Previons Station , PS) de la care preia jetonul, precum si succesorul (Next Station, NS) cãruia îi va fi remis jetonul.

Adresele NS si PS vor fi stabilite de fiecare participant activ mai întâi independent, dupã initializarea parametrilor de functionare si mai târziu vor fi actualizate dinamic dupã algoritmul descris în paragraful 3.2.2.1.

3.2.2. Regimuri de exploatare ale retelei

Schimbul de informatii are loc în cicluri. Un ciclu de informatii (Message-Cycle) constã dintr-o telegramã interogare (Send/Request-Frame) transmisã de participantul activ (master) care detine jetonul si dintr-o telegramã de confirmare sau rãspuns (Response/Acknowledgement-Frame) a unui participant activ sau pasiv. În plus se pot transmite date utile atât în telegrama interogare (send) cât si în telegrama rãspuns (response).

Ciclul de informatii complet va fi întrerupt numai la translatia jetonului sau la emisia datelor fãrã confirmarea receptiei (informatii Broadcast = informatii de la un participant activ cãtre toti ceilalti participanti).

La informatia broadcast, un participant activ (initiator) va informa simultan toti ceilalti participanti cu ajutorul adresei globale (adresa sistemului cea mai mare, toti bitii de adresa sunt în “1” logic - 127).

Toti participanti, cu exceptia posesorului de jeton (initiator) trebuie sã intercepteze toate apelurile. Participantul confirmã sau rãspunde numai când este adresat. Confirmarea sau rãspunsul trebuie sã soseascã într-un timp stabilit, Slot-Time, altfel initiatorul repetã apelul.

Repetarea apelului sau un nou apel va fi dat de initiator mai întâi dupã trecerea unui timp de asteptare, Idle-Time. Neconfirmarea sau lipsa rãspunsului unui receptor de informatie (responder) dupã o repetare (retry), va face ca respectivul "responder" sã fie catalogat ca "incapabil de functionare".

Se deosebesc patru regimuri de exploatare ale retelei:

1) Administrarea jetonului;

2) Regim aciclic emisie si/sau receptie;

3) Regim ciclic emisie si/sau receptie (Polling);

4) Incãrcarea participantilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Magistrala PROFIBUS.doc

Alte informatii

Descrierea magistralei PROFIBUS.