Porturi Paralele ECP

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Porturi Paralele ECP.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: N. Tapus

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Automatica

Extras din document

Un port paralel are opt linii pentru trimiterea simultana a tuturor bitilor unui octet de date prin intermediul a opt fire. Interfata este rapida si de obicei rezervata pentru imprimare nu pentru comunicarea intre calculatoare. Singura prolblema a porturilor paralele este ca nu se pot extinde cablurile la orice lungime fara a amplifica semnalul, intrucat apar erori de transmisie a datelor.

Conector cu 25 de pini pentru portul paralel al sistemelor compatibile PC

Pin Descriere (SPP)-Standard Parallel Port I/O

1 -Strob<anunta imprimanta ca un nou caracter a fost transmis si este gata pentru imprimare Iesire

2 +Bitul de date 0 Iesire

3 +Bitul de date 1 Iesire

4 +Bitul de date 2 Iesire

5 +Bitul de date 3 Iesire

6 +Bitul de date 4 Iesire

7 +Bitul de date 5 Iesire

8 +Bitul de date 6 Iesire

9 +Bitul de date 7 Iesire

10 -Confirmare<segmentul transmis a fost printat si imprimanta este gata pentru urmatorul> Intrare

11 +Ocupat<bitul care regleaza transferul pentru a evita un overflow atunci cand datorita anumitor evenimente imprimarea este oprita momentan> Intrare

12 +Terminare hartie<indica computerului ca imprimanta nu mai are hartie> Intrare

13 +Selectie<activ daca imprimanta este conectata si alimentata> Intrare

14 Salt la rand nou automat Iesire

15 -Eroare<eroare semnalizata de catre imprimanta> Intrare

16 -Initializare imprimanta<computerul initializaeza imprimanta> Iesire

17 -Selectie intrare<calculatorul seteaza imprimanta on sau off line> Iesire

18 -Retur bit 1(masa) Intrare

19 -Retur bit 2(masa) Intrare

20 -Retur bit 3(masa) Intrare

21 -Retur bit 4(masa) Intrare

22 -Retur bit 5(masa) Intrare

23 -Retur bit 6(masa) Intrare

24 -Retur bit 7(masa) Intrare

25 -Retur bit 8(masa) Intrare

De-a lungul anilor, au aparut mai multe tipuri de porturi paralele.

Unele dintre ele nu pot fi gasite decat in calculatoarele IBM, in timp ce altele apar in orice sistem PC. Principalele tipuri de porturi paralele:

• Unidirectional (pe 4 biti);

• Bidirectional (pe 8 biti);

• Tip1(standard);

• DMA de tip 3 (specific IBM);

• EPP (Enhanced Parallel Port);

• ECP (Enhanced Capabilities Port);

Unidirectional. Calculatorul original IBM PC nu dispunea de porturi paralele de diferite tipuri. Singurul port disponibil era cel paralel folosit pentru transmiterea informatiilor de la calculator la un dispozitiv cum ar fi imprimanta. Aceasta nu inseamna ca nu exista porturi paralele bidirectionale; intr-adevar acestea erau obisnuite la acea data la alte calculatoare de pe piata si la calculatoarele realizate de pasionati.

Natura unidirectionala a portului paralel al calculatorului PC original este conforma utilizarii sale initiale, si anume transmiterea de date catre o imprimanta. Totusi, existau situatii in care era de dorit sa ai un port bidirectional, de exemplu cand sunt necesare semnale venite de la o imprimanta , lucru obisnuit pentru imprimantele PostScript. Acest lucru nu era posibil cu porturile originale unidirectionale.

Desi acest port nu a fost proiectat pentru a fi utilizat ca intrare, a fost pusa la punct o schema ingenioasa care permitea utilizarea unei intrari pe patru biti pentru a prelua patru linii de semnale. Astfel aceste porturi nu puteau sa furnizeze iesiri pe opt biti sau sa preia intrari pe 4 biti (tetrada). Si in prezent se intalnesc inca astfel de porturi in sistemele desktop ieftine. Sistemele fabricate dupa 1993 au insa porturi paralele mult mai performante, cum ar fi porturile pe 8 biti, EPP sau EPP.

Porturile pe patru biti ating de obicei rate de transfer de 40-60 Kocteti/s. Cu anumite modificari pot atinge si 140 Kocteti/s.

Bidirectional de tip 1. O data cu lansarea calculatoarelor PS/2, in 1987, IBM a introdus portul paralel bidirectional. Aceste porturi se intalnesc in calculatoarele actuale si sunt denumite porturi paralele de “tip PS/2”, “bidirectionale” sau “extinse”. Acesta a deshis calea adevaratelor comunicatii dintre calculator si dispozitivele periferice prin intermediul portului paralel. Acest lucru s-a realizat prin definirea prin definirea catorva dintre pinii anterior nefolositi ai conectorului paralel si prin definirea unui bit de stare care sa indice directia in care circula informatia de-a lungul canalului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Porturi Paralele ECP.doc

Alte informatii

A fost prezentat la Arhitectura Calculatoarelor-nu mai stiu exact ce an-, Fac. Automatica si Calculatoare, UPB. Eu am terminat in 2005. A fost tradus de pe cartea ce apare la bibliografie, imbinat cu ceva de pe site-ul mentionat tot la bibliografie.