Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Automatică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 2395
Mărime: 129.46KB (arhivat)
Publicat de: Dinu Iorga
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Susnea Ioan

Cuprins

  1. 1.Caracteristici generale.4
  2. 2.Despre retele WIRELESS.5
  3. 3.Clasificarea retelelor WIRELESS.7
  4. 4.Tehnologia Spread Spectrum Radio.7
  5. 5.Sistemele cu modem-uri radio Ethernet.9
  6. 6.Modele de radio modem-uri de pe piata.10
  7. 7.Formule de calcul pentru alegerea corecta a echipamentelor.12
  8. 8.Alte dispozitive de telemetrie.13
  9. 9.Aplicatii ale telemetriei.15
  10. 10.Bibliografie.16

Extras din referat

Principalul beneficiu al unei conexiuni prin modem radio il reprezinta mobilitatea.Cu o conexiune prin modem radio,se permite accesul la toate facilitatile specifice broadband-ului(aplicatii complexe,transfer de date la viteza mare,conexiune permanenta si sigura),fara a depinde de retelele de cablu.

E simplu:un modem radio instalat unui utilizator preia si transfera fluxul de date dinspre si catre alt modem radio,aflat in cel mai apropiat nod al retelei de care apartine.Asadar,orice mutare a utilizatorului sau a unui punct de lucru se poate face fara cheltuielile de bani si timp cauzate de o noua conexiune.

Inlocuitor sau extensie pentru reteaua de cablu,conexiunea radio este adaptabila atat pentru lucrul in interior,cat si in exteriorul cladirilor.In plus,se poate instala o astfel de conexiune aproape oriunde este nevoie de ea,indifferent de distanta fata de nodurile retelei.Nu este nevoie decat de un spatiu liber intre antena modem-ului si cea a modem-ului din nodul retelei.

Telemetria este o tehnologie ce permite masuratori la distanta si raportarea informatiilor de interes catre operatorul sistemului.Cuvantul este derivat din radacinile grecesti tele=indepartat,la distanta, si metron=masuratoare.Sistemele ce necesita instructiuni si date trimise catre ele in ideea de a actiona implica un element derivat din telemetrie,anume telecomanda.

Telemetria se refera,de obicei,la comunicatii radio(wireless-fara fir;de exemplu folosind un sistem radio pentru a implementa legatura intre date),dar se poate referi si la datele transmise prin media,cum sunt telefoanele sau retelele de calculatoare sau printr-o conexiune optica.

Despre retele Wireless

Retelele de tip wireless au cunoscut o dezvoltare semnificativa pe plan mondial,ele reprezentand o solutie alternative legaturilor terestre.Conexiunile fara fir devin tot mai populare,deoarece ele rezolva probleme ce apar in cazul cand avem mai multe cabluri,cabluri ce se conecteaza la diferite dispozitive.Tehnologiile moderne pot interconecta echipamentele principal diferit-conexiuni radio la distante mici,cat si la distante mari,conectand LAN-uri.

O retea fara fir(WLAN) este un system de comunicatii implementat ca extensie la,sau alternative pentru un LAN cablat,intr-o cladire sau campus,combinand conetivitatea la viteza mare cu mobilitatea utilizatorilor,intr-o configuratie mult simplificata.Avantaje evidente,cum ar fi:mobilitate,flexibilitate,simplitate in instalare,costuri reduse de intretinere si scalabilitate au impus WLAN ca o solutie tot mai mult utilizata.

In present exista mai multe moduri de a capta datele din eter:Wi-Fi,Bluetooth,GPRS,3G. Dar acestora li se adauga o noua tehnologie care poate capta datele de sapte ori mai repede si de o mie de ori mai departe decat populara tehnologie Wireless Fidelity,sau Wi-Fi. Aceasta tehlonogie ar putea fi perceputa ca Wi-Fi cu steroizi.In timp ce Wi-Fi are o raza de actiune de aproximativ 30 m ,WiMax utilizeaza o tehnologie de microunde radio care creste distanta la aproximativ 50 km. Aceasta inseamna ca ar putea fi folosita ca o alternative la firele de cupru si cablul coaxial pentru conectarea la internet.Daca va avea success,WinMax ar putea revigora competitia dintre companiile dominante in domeniul telecomunicatiilor si cablului,utilizand o intreaga noua infrastructura, aceasta tehnologie reprezentand rezolutie in telecomunicatii.

Echipamentele de transmisie/receptie wireless sunt de obicei de doua tipuri:

-Statii baza (Base Stations)

-Statii client (Subscriber Units)

Statiile baza au deschiderea antenei de obicei de la 60 pana la 360 de grade si asigura conectivitatea clientilor pe o anumita arie.Ele pot fi legate la o retea cablata prin fibra optica,cabluri sau chiar relee radio.Statiile client au antene cu deschidere mult mai mica si trebuie orientate spre BS-uri.Subnivelul MAC are urmatoarele facilitati:

a.Pentru statiile client:

-Autentificare (inregistrare in conditii sigure)

-Deautentificare (dezinregistrare in conditii sigure)

-Transmisie in conditii de siguranta

-Livrare MSDU (MAC Service Data Units) intre echipamentele wireless.

b.Pentru statiile de baza:

-Asociere (inregistrare)

-Deasociere(dezinregistrare)

-Distributie cadre MAC

-Integrare (reteaua existenta wireless poate comunica cu retele bazate pe alt tip de tehnologie wireless)

-Reasociere (suporta cedarea dinamica a clientilor unui alt BS,precum si comunicarea cu alte BS-uri).

In general,pentru orice echipament wireless,fie acesta o statie baza-fie o statie client,antenele sunt cele care ofera robustete si flexibilitate.Chiar daca sunt abia amintite in discutiile pe marginea retelelor fara fir,antenele sunt cele care optimizeaza anumite aplicatii,cum ar fi legatura intre mai multe cladiri.Intrucat mediul fara fir este unul foarte dinamic,prin folosirea unor antene directionale se poate influenta modalitatea de propagare a semnalului radio.Astfel,energia si caracteristica unui semnal pot fi directionate de-a lungul unui culoar ingust in loc sa se loveasca de pereti,ceea ce ar duce la o risipa de energies au poate cauza interferente nedorite.

Antenele omnidirectionale emit undele radio in toate directiile (sfera) in timp ce antenele unidirectionale concentreaza semnalul pe o directie data de orientarea antenei.Cu cat unghiul de emisie este mai mic,cu atat mai mare este distanta acoperita.

Avantajul antenelor omnidirectionale consta in faptul ca antena clientului nu trebuie sa fie foarte precis orientata,fiind suficient sa se afle in aria de acoperire a antenei statiei baza.

Dezavantajele sunt numeroase:risipa de putere de emisie,securitate scazuta datorita riscului ridicat de interceptare a undelor radio.

Antenele unidirectionale se situeaza pe o pozitie mai buna in ceea ce priveste folosirea mai eficienta a puterii de emisie dar si a riscului mai scazut de interceptare a transmisiei.Dezavantajul lor consta in faptul ca acordarea antenelor baza-client trebuie facuta foarte precis si dimensiunea este semnificativa.

Trebuie notat ca diversitatea antenelor ofera beneficii substantiale implementarilor LAN fara fir,cum ar fi luxul folosirii mai multor antene sau posibilitatea de a alege cel mai bun tip de antena pentru o locatie data.Pentru aceasta este nevoie de o buna cunoastere a proprietatilor semnalului radio si a modalitatilor de amplasare corecta a antenelor radio.

In practica,antenele placasate prea aproape una de alta vor duce la o degradare a performantei receptorului.Utilizarea diferitelor tipuri de antena are,de asemenea,impact si asupra metodei,dar si a rezultatelor monitorizarii unei locatii.In practica,antenele unidirectionale se folosesc numai pentru legaturi fixe de tipul punct-la-punct,cum ar fi cazul unui bridge sau router wireless.

Preview document

Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 1
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 2
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 3
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 4
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 5
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 6
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 7
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 8
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 9
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 10
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 11
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 12
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 13
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 14
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 15
Radio Modem-uri și alte Dispozitive de Telemetrie - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Radio Modem-uri si alte Dispozitive de Telemetrie.doc

Alții au mai descărcat și

Modelarea Matlab-Simulink a Unei Sere

Cunoasterea duratei de timp de la semanat pâna la rasaritul plantelor mai are însemnatate si pentru obtinerea unor productii cat mai timpurii. Daca...

Circuite logice secvențiale

In multe aplicatii este nevoie de un element care sa prezinte 2 stari diferite, cu posibilitatea de a trece dintr-o stare in cealalta, fara sau in...

Proiectare conceptuală

Cerintele sistemului operational Odata ce a fost definita nevoia si abordarea tehnica, e necesar sa le tranlatam intr-un “scenariu...

Te-ar putea interesa și

Dispozitive de comandă wireless - categorii de dispozitive și clasificare

Introducere Ideea de baza a proiectului a pornit de la necesitatea omului de a fii tot timpul informat. Astfel daca initial existau organizatoare...

Ai nevoie de altceva?