Receptor de Semnal de la Orice Telecomanda InfraRosu

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Receptor de Semnal de la Orice Telecomanda InfraRosu.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Radu BORACI

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Automatica

Extras din document

1. Definirea temei

Tema proiectului este detectarea, decodificarea si transmiterea spre calculator prin interfata seriala RS232 a semnalelor de la majoritatea telecomenzilor InfraRosu de TV, VCR, CombinaAudio, CATV, TUNER, etc. care lucreaza pe standardul RC-5.

2. Schema circuitului

a. Schema electronica si de amplasare a componentelor

Schema electronica si de amplasare a componentelor circuitului este data în figura urmatoare:

b. Lista componentelor

Componente pentru receptor

U1 Microcontroller PIC12C509A

U2 Senzor InfraRosu TSOP17xx

U3 Cuart de 4MHz

R1 Rezistenta de 1kW

R2 Rezistenta de 100kW

R3 Rezistenta de 470W

C1 Condensator de 100nF

C2 Condensator de 10mF

C3 – C4 Condensator de 22pF

D1 Dioda 1N4148

D2 Dioda Zener 5V1

D3 Dioda Zener 5V1

Q1 Tranzistor BC557

Led Led rosu

3. Explicarea functionarii circuitului

Menirea circuitului este de a decoda codul transmis de telecomanda. Dupa cum am scris mai sus acesta este codat conform protocolului RC-5.

Protocolul RC-5 a fost dezvoltat de firma Philips pentru a telecomanda electrocasnice. Când se apasa un buton de pe telecomanda se transmite un tren de impulsuri cu frecventa de 36KHz. Diodele luminiscente transforma acest semnal în infrarosu. Semnalul infrarosu este receptat de o fotodioda, care transforma semnalul infrarosu în impulsuri electrice. Aceste impulsuri sunt amplificate si demodulate de un circuit din receptor, dupa care sunt transmise la decodor. De obicei decodarea se face cu ajutorul unui program implementat într-un microcontroller.

Codul RC-5 suporta 2048 de comenzi. Aceste comenzi constituie 32 de grupuri (sisteme) cu câte 64 de comenzi fiecare. Fiecare sistem este folosit pentru a comanda un anumit aparat, cum ar fi un televizor.

RC-5 contine si un bit adaugator, bit de control, care se schimba ori de câte ori se ia degetul de pe o tasta. Acest bit informeaza decodorul daca butonul se tine apasat sau a fost apasat un alt buton. El se schimba numai dupa ce a fost transmis tot codul. Ciclul de scanare al tastaturii se efectueaza dupa fiecare trimitere, de aceea chiar daca în timpul transmiterii codului va fi apasata alta tasta codul va fi trimis corect.

Protocolul RC-5 este format dintr-un sir de 14 biti (conform tabelului de mai jos). Fiecare cod transmis este format din 5-biti de adresa (sau system) si 6-biti de comanda. Se permite astfel controlul a 32 sisteme (cum ar fi TV, CD, video, etc.) si 64 de comenzi per sistem.

Unde:

S1,S2 - Biti de Start (întotdeauna 1 logic)

T - Toggle bit (bit de control)

A4..A0 - biti Adresa (sau system)

C5..C0 - biti Comanda

Cele 32 de sisteme definite de bitii adresa pot comanda urmatoarele dispozitive în ordinea codului adresa:

Fisiere in arhiva (1):

  • Receptor de Semnal de la Orice Telecomanda InfraRosu.doc

Alte informatii

Tema referatului este detectarea, decodificarea si transmiterea spre calculator prin interfata seriala RS232 a semnalelor de la orice telecomanda InfraRosu de TV, VCR, CombinaAudio, CATV, TUNER, etc. care lucreaza pe standardul RC-5.