Roboti Industriali

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Roboti Industriali.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Doina Mortoiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Automatica

Extras din document

INTRODUCERE

Unul din cele mai importante aspecte în evoluţia fiinţei umane este folosirea uneltelor care sa-i simplifice munca fizica. În aceasta categorie se înscriu si robotii, ei ocupând, totuşi, o poziţie privilegiata datorita complexităţii lor.

Noţiunea de robot datează de peste 4 mii de ani. Omul si-a imaginat dispozitive mecanizate inteligente care sa preia o parte însemnata din efortul fizic depus. Astfel a construit jucării automate si mecanisme inteligente sau si-a imaginat robotii in desene, cărţi, filme "SF" etc.

Termenul "robot" a fost folosit in 1920 de cehul Karel Capek intr-o piesa numita "Robotul universal al lui Kossum". Ideea era simpla: omul face robotul după care robotul ucide omul. Multe filme au continuat sa arate ca robotii sunt maşinării dăunătoare si distrugătoare.

După 1977 tendinţa multor producători a fost de a umaniza forma roboţilor si de a crea androizii.

In 1941 Isaac Asimov a folosit cuvântul "robotizare" pentru descrierea tehnologiei roboţilor si a prezis creşterea unei industrii robotice puternice. In 1956 a luat fiinţa prima companie ce realiza roboti industriali, iar in 1961 Compania de automobile "General Motors" "angaja" primul robot industrial. Începând cu 1980 asistam la o expansiune a roboţilor industriali in diverse industrii.

Robotii oferă beneficii substanţiale muncitorilor, industriilor si implicit tarilor. In situaţia folosirii in scopuri paşnice, robotii industriali pot influenta pozitiv calitatea vieţii oamenilor prin înlocuirea acestora in spatii periculoase, cu condiţii de mediu dăunătoare omului, cu condiţii necunoscute de exploatare etc.

Primele cercetări in domeniul roboticii au fost iniţiate la începutul anilor ’60. După un avânt substanţial al aplicaţiilor roboticii in domeniul industrial, cu precădere in industria automobilelor, la începutul anilor ’90 s-au conturat multiple aplicaţii in domeniile neindustriale (nemanufacturiere).

Asupra acestor aplicatii dorim sa atragem atentia, cu atat mai mult cu cat s-a estimat ca robotica urmeaza sa joace un rol insemnat in restructurarea civilizatiei mileniului trei. Astfel, in anul 2000 s-au pus in functiune 98700 unitati de roboti, numarul total ajungand la 749800 de unitati, iar valoarea totala a pietei corespunzatoare acestui domeniu a fost estimata la 5,7 mld. de dolari SUA.

Statisticile privind tipurile de roboti arata sugestiv cresteri importante ale numarului robotilor care raspund unor aplicatii neindustriale. Daca in cursul anului 2000 numarul unitatilor instalate a ajuns la 112500, la sfarsitul anului 2004 se estimeaza ca numarul acestora va ajunge la aproape 625000.

Robotii nemanufacturieri sau robotii de serviciu isi pot gasi aplicabilitate in mai multe domenii:constructiile,reabilitarea bolnavilor, comert, transport si circulatia marfurilor, administratia locala, protectia mediului inconjurator si agricultura; supraveghere, inspectie, protectia de radiatii si interventii in caz de catastrofe; hoteluri si restaurante; in medicina, gospodarie, hobby si petrecerea

timpului liber.

In medicina: sisteme robotizate pentru diagnoza prin ecografie, sisteme robotizate pentru interventii neurochirurgicale; telemanipulatoare pentru chirurgie laporoscopica; vehicule ghidate automat pentru transportul bolnavilor imobilizati la pat; vehicule ghidate automat pentru transportul medicamentelor, alimentelor, bauturilor si lenjeriei de schimb; vehicule ghidate automat pentru activitati de curatenie si dezinsectie in spitale; sisteme robotizate pentru pregatirea prin simulare, inainte de operatie, a unor interventii chirurgicale etc.

Pentru reabilitare se pot identifica urmatoarele aplicatii: scaun cu rotile pliant, imbarcabil in autoturisme; manipulator pentru deservirea persoanelor paralizate, vehicul pentru conducerea nevazatorilor etc.

In constructii: vehicul ghidat automat pentru asfaltarea soselelor, sistem robotizat pentru stropirea betonului in constructia tunelurilor; robot mobil pentru cofraje glisante; excavatoare autonome, sistem robotizat pentru compactarea si nivelarea suprafetelor turnate din beton; sistem robotizat pentru inspectarea fatadelor cladirilor; sistem robotizat pentru montarea/demontarea schelelor metalice etc.

In administratia locala: vehicul autonom pentru curatirea zapezii de pe autostrazi; vehicul autonom pentru mentinerea curateniei pe strazi; sistem robotizat pentru inspectia si intretinerea automata a canalelor etc.

Pentru protejarea mediului inconjurator: sistem robotizat de sortare a gunoiului in vederea reciclarii, sistem automat de inspectare, curatare si reconditionare a cosurilor de fum inalte; platforme autonome mobile pentru decontaminarea persoanelor, cladirilor strazilor; vehicul ghidat automat pentru decontaminarea solului etc.

In agricultura, dintre aplicatiile posibile amintim: sistem robotizat de plantare a rasadurilor; sistem robotizat de culegere a fructelor; sistem robotizat de culegere a florilor; sistem robotizat de tundere a oilor etc.

In comert, transporturi, circulatie: vehicule ghidate automat pentru intretinerea curateniei pe suprafete mari (peroane de gari, autogari si aerogari); sistem robotizat de curatire automata a fuselajului si aripilor avioanelor;sistem automatizat de alimentare cu combustibil a autovehiculelor.

Hotelurile si restaurantele pot fi prevazute cu: sisteme robotizate pentru pregatirea automata a salilor de restaurant, de conferinte; sistem de manipulare automata a veselei; minibar mobil pentru transportul bauturilor, ziarelor etc.

Pentru siguranta si paza: robot mobil de paza pe timpul noptii in muzee; robot mobil pentru paza cladirilor si santierelor; vehicul autonom pentru stingerea incendiilor; robot mobil pentru detectarea si dezamorsarea minelor; sistem robotizat pentru interventii in spatii periculoase etc.

In gospodarie, pentru hobby si petrecerea timpului liber se pot identifica urmatoarele aplicatii: robot de supraveghere copii pentru diverse intervale de varsta; robot de gestionare si supraveghere generala a locuintei, robot mobil pentru pentru tunderea automata a gazonului; instalatie robotizata pentru curatirea barcilor de agrement si sport etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Roboti Industriali.doc