Sisteme si Legi de Reglare

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Sisteme si Legi de Reglare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ONISIFOR OLARU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Automatica

Extras din document

I. Descrierea unei structuri de reglare automata

Un sistem de reglare automata (SRA) are rolul de a realiza, la iesirea sa, o marime impusa prin programul aplicat la intrare, indiferent de perturbatiile care actioneaza în sistem. Daca marimea aplicata la intrare este constanta în timp, sistemul de reglare poarta denumirea de sitem de stabilizare.

În acest scop, sistemele de reglare automata se realizeaza ca sisteme în circuit închis, cu reactie negativa.

Schema bloc a unui sistem de reglare automata, în cea mai simpla structura a sa (cu o singura bucla de reglare) este data în figura 1.

Figura 1

Schema din figura 1 pune în evidenta modul în care se realizaza o dependenta dorita între marimea reglata (sau de iesire), notata cu y(t) si marimea de referinta notata cu v(t), ambele marimi evoluând în timp.

Structura de reglare automata în cascada

Aceasta structura de reglare poate fi utilizata atât în cazul proceselor rapide, cât si în cazul proceselor lente, atunci când functia de transfer HF(s) a partii fixe a sistemului contine mai mult de doua constante de timp importante la numitor.

Pentru a putea realiza o reglare în cascada (o reglare cu mai multe bucle închise, succesive), este necesar ca în modelul matematic al procesului sau instalatiei tehnologice supuse automatizarii sa se poata evidentia marimi intermediare care sa fie accesibile din punct de vedere fizic si masurabile prin mijloace tehnice relativ simple. De asemenea, marimile intermediare trebuie sa raspunda la perturbatii mai rapid decât marimea reglata. Reglarea în cascada se poate adapta în cazul în care functia de transfer a procesului sau instalatiei tehnologice poate fi scrisa ca un pridus de functii de transfer care sa nu contina mai mult de doua constante de timp importante.

Schema bloc a unei structuri de reglare în cascada este data în figura 2.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme si Legi de Reglare.doc