Subsistemul Logistic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Subsistemul Logistic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Automatica

Cuprins

1. Sistemul flexibil de fabricatie
1.1 Sistemul flexibil de fabricatie. Definitie, structură, functii
2. Subsistemele unui sistem flexibil de fabricatie
2.1 Subsistemul tehnologic
2.2 Subsistemul logistic în cadrul sistemului flexibil de fabricatie
2.2.1 Subsistemul de manipulare
2.2.2 Subsistemul de transport
2.2.3 Subsistemul de depozitare
2.2.4 Subsistemul logistic al sculelor
2.3 Subsistemul de control
2.4 Subsistemul de comandă
3. Avantajele utilizării sistemelor flexibile de fabricatie
4. Bibliografie

Extras din document

1. Sistemul flexibil de fabricatie

1.1 Sistemul flexibil de fabricatie. Definitie, structură, functii

S.F.F. reprezintă un grup de maşini unelte cu comandă numerică (M.U.C.N.) legate între ele printr-un sistem automat de transport şi manipulare a piselor şi sculelor,comandat de calculator, care realizează prelucrarea automată în serii mici şi mijlocii a oricărei piese aparţinând unei familii de piese cu asemănări morfologice şi/sau tehnologice, în limitele unei capacităţi şi ale unui algoritm de fabricaţie prestabilite.

Structura generală a unui S.F.F., sub forma schemei bloc (fig.1.1 ) permite evidenţierea funcţiilor generale ale sistemului:

- funcţia de prelucrare automată a pieselor;

- funcţia de depozitare, transport şi manipulare automată;

- funcţia de comandă automată a tuturor componentelor sistemului şi de supraveghere, control şi diagnostic automate.

Fig. 1.1. Structura generală a unui SFF

Funcţia de prelucrare automată se realizează în cadrul subsistemului tehnologic al S.F.F., având în componenţă posturile de lucru PL şi mijloacele de manipulare a pieselor şi sculelor. Realizarea acestei funcţii presupune alimentarea automată cu piese şi scule a maşinii, schimbarea automată a poziţiei piesei în dispozitivul de centrare/fixare, prelucrarea propriu-zisă în comandă numerică şi,eventual, optimizarea procesului de aşchiere pe maşina unealtă. Pot fi incluse aici şi posturile de spălare automată şi maşinile automate de măsurat. Posturile de lucru PL pot fi şi posturi pentru montarea automată.

Funcţia de depozitare, transport şi manipulare automată se referă la fluxul automat al materialelor în S.F.F. şi include mai multe funcţii parţiale:

- înmagazinarea automată a pieselor, sculelor, dispozitivelor şi materialelor auxiliare;

- căutarea şi livrarea în sistem a pisei, sculei, disp. etc. în mod automat;

- transportul automat al pieselor, sculelor, dispozitivelor şi materialelor auxiliare între depozite şi maşini;

- manipulare pieselor, sculelor şi disp. în depozite;

- colectarea şi evacuarea aşchiilor şi lichidelor de răcire-ungere utilizate din sistem.

Condiţia principală în funcţionarea subsistemului de depozitare şi transport este ca transferul materialelor să se efectueze totdeauna la locul şi momentul potrivit.

Funcţia de comandă, spraveghere, control şi diagnostic dintr-un S.F.F. este realizată de subsistemul informaţional prin fluxul informaţional care se transmite în 2 sensuri: sensul direct, al informaţiilor de comandă şi sensul invers, al informaţiilor de supraveghere, control şi diagnostic.

Funcţia de comandă automată se realizează cu ajutorul unuia sau mai multor calculatoare ce lucrează în timp real şi al unităţilor locale de comandă (echipamente CNC la MU, automate programabile la sistemele de manipulare şi transport, microcalculatoare pt comanda depozitelor automate etc.). Programele de calculator, furnizează întregului sistem informaţiile tehnice şi organizatorice necesare pt comanda procesului de prelucrare pe MU şi pt comanda operativă a producţiei (comanda depozitelor de pese şi scule, comanda sist. de transport, tipul pieselor în lucru, mărimea şi succesiunea seriilor de prelucrare, încărcarea MU etc.).Funcţia de comandă, supraveghere, control şi diagnosticare realizează monitorizarea S.F.F. şi poate include mai multe funcţii:

- supravegherea stării sculelor;

- supravegherea procesului de prel pe MU;

- supravegherea funcţionării maşinilor şi celorlalte componente fizice şi diagnosticarea diverselor defecţiuni;

- supravegherea desfăşurării fabricaţiei;

- controlul automat al pieselor prelucrate etc.

Informaţiile pentru realizarea acestor subfuncţii sunt obţinute din sistem cu ajutorul unor traductoare, senzori, aparate de măsură etc. şi se transmit, în sens invers, către calculatorul de proces.

Caracteristicile principale ale unui S.F.F. constau în următoarele:

- se poate realiza prelucrarea succesivă sau în paralel a diverse piese, mai mult sau mai puţin asemănătoare ca formă şi proces tehnologic, mărimea seriilor de fabricaţie putând diferi foarte mult.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subsistemul Logistic.doc