Acreditivul Documentar - Tehnică de Decontare în Tranzacțiile Comerciale Internaționale

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2113
Mărime: 16.62KB (arhivat)
Publicat de: Carolina Nițu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Berinde

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Definiţie şi părţile implicate în A.D. 3
  3. Termenele şi condiţiile A.D. 3
  4. Tipurile de acreditive documentare 4
  5. Etapele derulării unui A.D. 5
  6. Documentele prezentate la băncă de exportator în cazul A.D. 5
  7. Elementele generale ale unui A.D. 6
  8. Avantajele şi dezavantajele utilizării A.D. 7
  9. Bibliografie 8

Extras din referat

Introducere

În comerţul internaţional cea mai importantă problemă este aceea legată de controlul mărfurilor tranzacţionate şi de încredera dintre parteneri, adică de siguranţa expedierii măr¬furilor către cumpărători din alte ţări şi de garantarea efectuării plăţii lor.

În scopul reducerii unor riscuri legate de astfel de probleme pentru ambii parteneri co¬merciali, se pot utiliza tehnici de decontare a tranzacţiilor internaţionale care sunt regle¬men¬tate şi acceptate pe plan mondial. O astfel de tehnică de decontare este acreditivul do¬cu¬mentar (A.D), cunoscut şi sub denumirea de scrisoare de credit (L/C). Regulile şi con¬di¬ţii¬le de folosire a A.D. sunt cele specificate în documentul elaborat de Camera Internaţio¬na¬lă de Comerţ din Paris (1993) - Reguli şi Uzanţe Uniforme privind acreditivele docu¬men¬tare. Acest document a fost acceptat şi a fost recunoscut de băncile din toate ţările.

Definiţie şi părţile implicate în A.D.

- A.D. – reprezintă un angajament ferm, asumat în scris de o bancă, de a asigura plata unui export/serviciu contra documentelor prezentate de exportatator, în conformitate cu termenele şi condiţiile stabilite de importator. Utilizarea A.D. implică următorii partici¬pan¬ţi:

- Ordonatorul (importatorul) este acela care iniţiază relaţia de A.D. prin solicitarea pe care o face băncii sale (cererea de deschidere a A.D.), stabilind condiţiile, termenele şi documentele în baza cărora banca să efectueze plata.

- Banca emitentă (banca importatorului) este aceea care îşi asumă angajamentul ferm de plată, la cererea ordonatorului, în cazul în care condiţiile cerute de importator sunt res¬pectate de exportator. Condiţiile şi termenele trecute în A.D. sunt transmise pe canal ban¬car exportatorului.

- Banca notificatoare (banca exportatorului) este banca care îl anunţă pe exportaor de deschiderea A.D. Dacă s-a precizat în A.D. atunci banca poate fi considerată şi bancă plătitoare.

- Beneficiarul (exportatorul) este acela în favoarea căruia s-a deschis A.D. şi care după îndeplinirea condiţiilor de termene şi documente precizate în A.D., încasează banii pe baza documentelor prezentate la ghişeul băncii plătitoare.

Termenele şi condiţiile A.D.

În derularea unui A.D., importatorul este acela care ordonă deschiderea A.D. Uti¬liza¬rea A.D. ca modalitate de decontare a tranzacţiilor comerciale internaţionale a fost sta¬bili¬tă de partenerii comerciali în contractul comercial, unde s-au specificat următoarele ter¬me¬ne şi condiţii:

- Valoarea A.D. – reprezintă suma maximă de plată la care se angajează banca;

- Valabilitatea este intervalul de timp scurs de la emiterea A.D. în care banca este an¬gaja¬tă la plată, iar exportatorul trebuie să prezinte documentele. Dacă acest termen nu este precizat, se consideră implicit un termen maxim de 21 de zile, dar fără a depăşi va¬la¬bilitatea A.D.

- Utilizarea A.D. constituie modul de efectuare a plăţii (la vedere sau la o altă dată pre¬ci¬zată) prin acceptare.

- Natura, cantitatea şi starea mărfurilor.

- Condiţia de livrare a mărfurilor, conform cerinţelor INCOTERMS.

- Documentele prezentate obligatoriu la banca exportatorului

- Alte precizări: livrări parţiale permise/nepermise, cine suportă comisioanele bancare, clauza de ramburs a fondurilor, adică modul în care banca plătitoare primeşte banii de la banca emitentă.

Tipurile de acreditive documentare

Orice A.D. trebuie să conţină o precizare cu privire la forma sa: revocabil sau ire¬vo¬ca¬bil. În conformitate cu regulile internaţionale pentru A.D., dacă nu este specificat în tex¬tul acreditivului, se consideră implicit tipul de A.D. irevocabil.

Un A.D. irevocabil este un acreditiv ale cărui condiţii şi termene nu pot fi schimbate fără acordul tuturor părţilor implicate. În cazul A.D. revocabil, acesta poate fi modificat sau revocat fie de banca emitentă, fie de către importator, fără acordul prealabil al expor¬ta¬to¬rului. Pentru protejarea exportatorului şi pentru asigurarea efectuării plăţii, se recomandă emiterea unui A.D. irevocabil.

Există şi alte tipuri de acreditive documentare care pot fi folosite: acreditivul la ve¬dere (care permite efectuarea plaţii imediat după prezentarea documentelor), acreditivul cu plata amânată, acreditivul transferabil (poate fi transferat de la beneficiarul original către unul sau mai mulţi beneficiari; se foloseşte în cazul exportului prin intermediari), acre¬di¬tivul subsidiar (beneficiarul acestui acreditiv poate să-l ofere drept garanţie băncii notifi¬catoare pentru asigurarea unui al doilea acreditiv), acreditivul cu clauză roşie (acordă be¬ne¬ficiarului o concesie specială, în sensul că îi permite băncii notificatoare să-i dea ca avans un procent din valoarea totală a acreditivului, înaintea prezentării documentelor; această clauză este scrisă cu cerneală roşie pentru a atrage atenţia), acreditivul reînnoibil (este deschis pentru o anumită valoare urmând ca banca să-l întregească automat pentru fiecare nouă tranşă; totalul sumelor reînnoite trebuie să se încadreze în valoarea globală a acreditivului) şi acreditivul stad-by (care poate fi emis de o bancă în numele unui client şi în favoarea unei terţe părţi din străinătate).

Preview document

Acreditivul Documentar - Tehnică de Decontare în Tranzacțiile Comerciale Internaționale - Pagina 1
Acreditivul Documentar - Tehnică de Decontare în Tranzacțiile Comerciale Internaționale - Pagina 2
Acreditivul Documentar - Tehnică de Decontare în Tranzacțiile Comerciale Internaționale - Pagina 3
Acreditivul Documentar - Tehnică de Decontare în Tranzacțiile Comerciale Internaționale - Pagina 4
Acreditivul Documentar - Tehnică de Decontare în Tranzacțiile Comerciale Internaționale - Pagina 5
Acreditivul Documentar - Tehnică de Decontare în Tranzacțiile Comerciale Internaționale - Pagina 6
Acreditivul Documentar - Tehnică de Decontare în Tranzacțiile Comerciale Internaționale - Pagina 7
Acreditivul Documentar - Tehnică de Decontare în Tranzacțiile Comerciale Internaționale - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Acreditivul Documentar - Tehnica de Decontare in Tranzactiile Comerciale Internationale.doc

Te-ar putea interesa și

Modalități și instrumente de plată moderne utilizate în practica bancară românească

INTRODUCERE Banca este o instituţie căreia i se acordă permisiunea de a efectua tranzacţii cu bani, dacă este recunoscută oficial ca bancă....

Acreditivul Bancar și Rolul Său Asigurator în Derularea Plăților

INTRODUCERE Creşterea şi dezvoltarea continuă a societăţii noastre actuale în toate domeniile, ne obligă la inovaţii şi la crearea unor noi...

Modalități de Plată și Credit

INTRODUCERE Inventând moneda, omenirea a făcut un mare salt spre viitor ; dar, ca şi roata, superba invenţie economică (comparabilă cu...

Derularea unei Operațiuni de Export

INTRODUCERE INTRODUCERE ÎN TRANZACȚIILE COMERCIALE INTERNAȚIONALE Dezvoltarea comerţului internaţional constituie o cale importantă în succesul...

Activitatea Băncilor Comerciale privind Operațiunile de Încasări și Plăți Fără Numerar

ROLUL INCASARILOR SI PLATILOR FARA NUMERAR ÎN DERULAREA ACTIVITATILOR BANCARE 1.1. Viramentul-procedeu tehnic bancar si instrument de plata...

Recomandări privind minimizarea riscurilor modalităților de plată internaționale utilizate în BC

NOTĂ INFORMATIVĂ Complexul bancar, monetar şi cel financiar reprezintă “sistemul nervos” al unei economii naţionale şi reflectă starea sănătăţii...

Modalități de plată, contribuția lor la reducerea riscului valutar

De-a lungul timpului, comunicarea intre oameni si intre diferite popoare a fost cheia convietuirii lor in liniste si armonie si conditia...

Instrumente de Plată Utilizate în Afacerile Economice Internaționale

Sistemul de plati si compensari reprezinta o componenta importanta a sistemului monetar si prin acesta a infrastructurii financiare a economiei,...

Ai nevoie de altceva?