Acreditivul si Incasso-ul Documentar

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Acreditivul si Incasso-ul Documentar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gheorghe Sandu, Anisoara Apetrii

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Banci, Economie, Finante

Extras din document

1.Acreditivul documentar in import/export

1.1.Principii fundamentale

Acreditivul documentar reprezinta angajamentul unei banci de a plati o suma determinata furnizorului unei marfi sau al unei prestatii, contra remiterii, intr-un termen fixat, a documentelor ce dovedesc ca marfa a fost livrata sau prestatia efectuata.

Acreditivul documentar este un instrument de plata de care comertul international nu s-ar mai putea dispensa in zilele noastre. El permite punerea la dispozitie si apoi plata unei sume date atat timp cat sunt respectate conditiile stabilite in prealabil. El poate de asemenea servi finantarii exporturilor.

Documentele prescrise intr-un acreditiv sunt supuse unor conditii foarte stricte. Beneficiarul trebuie sa stie ca nu va putea fi platit decat contra remiterii unor documente absolut conforme si ca banca trebuie sa decida  numai pe baza documentelor  daca plata poate fi efectuata sau un efect acceptat. Conformitatea documentelor se verifica pe baza Regulilor si uzantelor uniforme privind acreditivele documentare emise de Camera Internationala de Comert din Paris. Articolul 4 al acestor Reguli stipuleaza faptul ca in operatiunile cu acreditive, toate partile interesate trebuie sa ia in consideratie documentele, si nu marfurile, serviciile si/sau alte prestatii la care se refera aceste documente.

Acreditivul documentar nu se foloseste numai in livrarile de marfuri. Printr-un asemenea acreditiv se poate asigura de exemplu livrarea unei uzine la cheie. In acelasi mod, prestatiile, platile periodice si angajamentele cu caracter de garantie pot fi legate de un acreditiv documentar, cu conditia ca termenul de plata sa poata fi fixat pe baza documentelor cerute. Acreditivul poate fi de asemenea folosit ca mijloc de creditare daca este utilizat ca instrument de baza in comertul de tranzit.

1.2.Tipuri de acreditiv documentar

1.2.1.Dupa criterii de securitate a platii

A,Acreditivul documentar revocabil

Banca emitenta are dreptul de a modifica sau de a anula in orice moment un acreditiv revocabil. Banca emitenta se angajeaza sa efectueze plata la prezentarea documentelor convenite. Daca este vorba de un acreditiv la vedere, banca nu mai poate reveni asupra platii, sa o anuleze sau sa o modifice dupa ce plata a fost executata. Deci, criteriul de baza in acreditivul documentar revocabil, il constituie momentul efectuarii platii si nu momentul prezentarii documentelor. In cazul amanarii platii dupa acceptarea documentelor si verificarea conformitatii lor, banca nu va mai putea reveni asupra angajamentului de a efectua plata la termen. Principalul avantaj al acestui tip de acreditiv consta in efectuarea mai rapida a platii. Plata se poate efectua la sediul bancii vanzatorului, daca acreditivul prevede aceasta posibilitate. Aceasta modalitate de plata este recomandata in cazul expres in care cei doi parteneri contractuali se cunosc foarte bine si vanzatorul are incredere in comparator. Un acreditiv care nu este specificat in mod expres ca irevocabil se cosidera automat revocabil.

B.Acreditivul documentar irevocabil neconfirmat de banca notificatoare

Acreditivul irevocabil este forma cea mai des utilizata in zilele noastre. Banca emitenta se angajeaza sa efectueze plata, sa accepte tratele sau sa-si asume responsabilitatea de a le plati la scadenta, confor prevederilor acreditivului. Din momentul asumarii acestui angajament nu se mai poate reveni asupra lui fara acordul beneficiarului. Modificarea sau anularea unilaterala a unui acreditiv irevocabil este imposibila.

Daca acreditivul este neconfirmat, este esential ca beneficiarul sa cunoasca locul de utilizare si de plata al acestuia. Locul de utilizare a acreditivului poate fi diferit de cel de plata. Un acreditiv poate sa fie valabil in tara vanzatorului pana la o anumita data pentru prezentarea documentelor, dar plata nu se va efectua decat dupa ce acestea au intrat in posesia bancii emitente.

C.Acreditivul documentar irevocabil confirmat de banca notificatoare

Prin acest tip de acreditiv beneficiarul primeste doua angajamente de plata independente  cel al bancii emitente si cel al bancii confirmatoare. Pentru ca aceasta din urma sa accepte sa isi asume un asemenea angajament trebuie sa fie indeplinite anumite conditii:

a)Acreditivul trebuie sa fie irevocabil, adica sa implice un prim angajament din partea bancii cumparatorului.

b)Acreditivul trebuie sa formuleze in mod clar ordinul sau autorizarea bancii emitente catre banca corespondenta pentru acordarea confirmarii.

c)Acreditivul trebuie sa fie utilizabil si platibil la ghiseele bancii confirmatoare.

d)Textul trebuie sa fie fara echivoc si mai ales sa nu contina nici clauza care de fapt sa permita cumparatorului sa impiedice utilizarea acreditivului de catre vanzator.

Acreditivul irevocabil confirmat ofera o mare securitate. Poate fi utilizat de asemenea ca instrument de creditare fie in operatiunile de transfer, fie in prefinantare. Daca este vorba de un acreditiv la termen confirmat, banca va examina si posibilitatea de scontare a creantei sau de acordare a unui avans.

1.2.2.Dupa modalitatile de plata

Fisiere in arhiva (1):

  • Acreditivul si Incasso-ul Documentar.doc