Activitatea Bancara de Retail in Spania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Activitatea Bancara de Retail in Spania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Activitatea bancară de retail în Spania

Sistemul bancar spaniol a avut o dinamică deosebită în ultimele decenii, având loc ample transformări datorate procesului de integrare europeană.

Institutiile bancare din Spania pot fi grupate în următoarele categorii:

- bănci comerciale

- bănci de economii

- cooperative de credit

- institutii de credit specializate.

Cu toate că sistemul bancar spaniol detine un număr mare de bănci comerciale, în anul 2007 numărând 151 de institutii cu capital autohton si străin, prezintă un grad de concentrare destul de ridicat, primele trei bănci- Banco Santander Central Hispano, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria si Banco Espanol- însumând peste 50% din piată.

Desi initial institutiile financiare spaniole au fost relativ neafectate de criza financiară internatională, acestea se confruntă în prezent cu riscurille generate de o situatie economică mai fragilă si mai nesigură, arată banca centrala a Spaniei în ultimul său raport de stabilitate financiară. Economia spaniolă a inceput să se deterioreze dramatic, peste asteptări, iar institutiile spaniole trebuie să facă fată unor rate în crestere de credite neperformante si presiuni sporite asupra rezultatelor si capitalului.

În acest context, sistemul bancar spaniol trebuie să se restructureze si să adopte strategii de optimizare a costurilor.

1.Banco Santander Central Hispano

Banco Santander, cea mai mare institutie financiara din Spania, a derulat in ultimi ani o campanie sustinută de achizitii si investitii. Cea mai recentă tranzactie este preluarea băncii britanice Abbey National pentru 13 miliarde de euro (15,4 miliarde dolari), însă detine participatii în numeroase institutii financiare din intrega lume. Britanicii se aflau de mai multă vreme în dificultăti financiare. Prin aceasta fuziune Bank Santander ocupă acum locul patru în Europa, si pozitia a 8 la nivel mondial.

Investitia demarată de banca spaniolă ii va permite să reintre pe piata de retail banking din SUA. În Italia, unde Santander are deja 8,5 procente în San Paolo-Imi, este putin probabil ca spaniolii să facă vreo miscare în acest sens mai devreme de aprilie 2007, când pactul actionarilor de control al băncilor italiene urmează sa expire.

În 1991 Santander a achizitionat o participatie în banca americană First Fidelity Bancorp, pe care a vândut-o însă cinci ani mai târziu pentru suma de 2,1 miliarde dolari.

Banco Santander Central Hispano (BSCH) este cea mai importantă bancă comercială din Spania, cu o reţea ce se întinde atât pe întreg teritoriul ţării, cât şi peste graniţe în cele mai reprezentative pieţe bancare, precum cele din Portugalia, Marea Britanie, America Latină, Statele Unite ale Americii.În prezent îsi desfăsoară actvitatea în peste 40 de tări.

Banca Santander s-a format ca urmare a mai multor fuziuni, precum şi datorită unor importante achiziţii cum ar fi Banco Central Hispano (care s-a format la rândul ei prin fuziunea, achiziţia de la statul spaniol a Banco Espanol de Credito (Banesto) şi altele, dezvoltându-şi mult aria geografică şi de activitate. Banca Santander, cea mai mare bancă din Spania cu 834 de miliarde € (1,1 mii de miliarde $) în active la 31 decembrie 2006, este rezultatul fuziunii din 1999 dintre Banco Santander şi Banco Central Hispanoamericano. Acest furnizor de servicii financiare are operaţiuni în multe ţări europene şi în ţările latine. Activităţile sale sunt împărţite în trei mari segmente: segmentul de retail banking (contribuind cu 84% din veniturile comerciale în 2006), segmentul wholesale banking (11%), managementul activelor şi asigurări sociale (5%).

Banco Santander Central Hispano (BSCH) este un grup financiar asigurând o gamă variată de servicii bancare şi financiare. Activităţile sale sunt împărţite în trei mari segmente: segmentul de retail banking (care contribuie comercial cu 84% din totalul veniturilor în 2006), segmentul wholesale banking (cu o pondere de 11%) şi managementul activelor şi asigurări sociale (5%).

Grupo Santander este o bancă din Spania cu sediul la Santander şi unul dintre cele mai mari instituţii financiare europene. Compania a fost înfiinţată în anul 1857. În anul 2007, după 150 de ani de la înfiinţare, Grupo Santander era a 12-a bancă din lume după valoarea de piaţă şi a 7-a după profit. În 2009, compania avea 90 de milioane de clienţi, 3 milioane de acţionari, şi 170.961 angajaţi.Compania deţine reţelele Santander, Banesto, Santander Totta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Bancara de Retail in Spania.docx