Analiza Structurii Portofoliilor pentru Societatile de Investitii Financiare - Abordare Comparativa - SIF1 + SIF2

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Analiza Structurii Portofoliilor pentru Societatile de Investitii Financiare - Abordare Comparativa - SIF1 + SIF2.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Anton Sorin Gabriel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Scurt istoric SIF Banat – Crişana ( SIF1) 3
Scurt istoric SIF Moldova ( SIF2) 8
Rezultate economico – financiare 10
Structura si evolutia portofoliului pe ramuri de activitate 12
Top 10 – societăţi de portofoliu 14
Structura portofoliului în functie de categoria ,,listate – nelistate ˝ 16
Structura portofoliului în functie de cotele deţinute 17
Cash flow SIF 1 + SIF2 20
Calculul şi analiza principalilor indicatori 23
Surse 24

Extras din document

Scurt istoric SIF Banat – Crişana ( SIF1)

1992: Înfiinţarea Fondului Proprietăţii Private I Banat-Crişana, precusorul SIF Banat-Crişana

In baza legii privind privatizarea societăţilor comerciale, s-au înfiinţat cinci Fonduri ale Proprietăţii Private, cărora li s-a distribuit 30% din capitalul social al societăţilor comerciale românesti. S-a constituit astfel, la Arad, Fondul Proprietăţii Private I Banat-Crişana (FPP I). Unul dintre obiectivele principale urmărite de FPP I a fost restructurarea şi administrarea în condiţii de performantă a portofoliului alocat, constituit iniţial din participaţii la peste 1500 de emitenţi. Localizarea majoritătii companiilor din portofoliu în judeţele din vestul şi nord-vestul ţării a oferit specialiştilor FPP I posibilitatea cunoaşterii în profunzime a mediului de afaceri din aceste zone.

1993 – 1995: Privatizarea MEBO (Management and Employees Buy Out) derulată în această perioadă de FPP I s-a concretizat prin transferul proprietăţii asupra acţiunilor deţinute de fond la 273 societăţi comerciale, către asociaţiile constituite de conducătorii şi salariaţii acestora. Această acţiune s-a efectuat prin cesiunea de acţiuni deţinute de FPP I, contra certificate de proprietate (titluri de proprietate emise în condiţiile legii). A fost transferată de FPP I o cotă de capital social totalizând 130,3 miliarde lei (ROL).

1995: Programul de ofertă publică zonală a FPP-urilor

FPP I a derulat alături de celelalte fonduri ale proprietăţii private un program de oferta publica secundară de vânzare de acţiuni, denumit Ofertă publică zonală a FPP-urilor, fiind urmărită o reală accelerare a privatizării, bazată pe transparenţa maximă şi o participare accesibilă şi nerestrictivă a populaţiei la procesul de privatizare. Programul promovat de FPP I a cuprins 38 de societăţi comerciale din portofoliu, 8 dintre acestea făcând ulterior parte din lotul primelor 11 companii listate la Bursa de Valori Bucureşti. Vânzarea acţiunilor în cadrul ofertei publice s-a făcut prin intermediul certificatelor de proprietate deţinute de populaţie, fiind subscrisă o cota de capital deţinută de FPP I în valoare de 179 miliarde lei (ROL).

Programul de Privatizare în Masă (PPM)

În baza Legii pentru accelerarea privatizării, la nivel naţional, 4.000 de societăţi comerciale au făcut obiectul prevederilor programului de privatizare în masă, după distribuirea către populaţie şi preschimbarea cupoanelor şi certificatelor nominative de privatizare în acţiuni. FPP I a avut o implicare activă în PPM, organizând în 11 judeţe peste 230 de centre de subscriere pentru populaţie, a preluat aproximativ 670.000 de titluri de privatizare şi a întocmit actele de cesiune de acţiuni către cetăţenii care au subscris în PMM la 1.649 de emitenti din portofoliu. Cota de capital social cesionată de FPP I a fost de 1.472 miliarde lei (ROL).

1996: De la FPP I Banat-Crişana la Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana

Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana (SIF Banat-Crişana) s-a constituit ca societate pe acţiuni în baza Legii nr. 133/1996 pentru transformarea Fondurilor Proprietăţii Private în societăţi de investitii financiare, fiind succesoarea Fondului Proprietăţii Private I Banat-Crişana. Societatea a avut aproximativ 500.000 de acţionari fondatori. Ca urmare a capitalizării unei cote din profitul realizat de FPP I şi distribuirea către populaţie sub formă de acţiuni, în cursul anului 1996 peste opt milioane şi jumatate de cetăţeni români au devenit acţionari SIF Banat-Crişana.

1999: Listarea la Bursa de Valori Bucureşti

Acţiunile SIF Banat-Crişana au fost listate începând cu 1 noiembrie 1999 la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti, tranzacţionându-se sub simbolul SIF1. Acţiunile SIF 1 au fost incluse în indicele BET-FI, dedicat exclusiv societăţilor de investiţii financiare.

În 1999 Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare acordă autorizaţia definitivă de funcţionare a SIF Banat-Crişana ca societate de investiţii.

2006: SIF Banat-Crişana îndeplineşte toate condiţiile de funcţionare conform legii armonizate a pietei de capital

SIF Banat-Crişana a fost autorizata de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare în conformitate cu prevederile Legii nr. 297/2004, societatea fiind încadrata în categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC) cu o politica de investiţii diversificată.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Structurii Portofoliilor pentru Societatile de Investitii Financiare - Abordare Comparativa - SIF1 + SIF2.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA”, IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR MASTER BĂNCI ŞI PIEŢE FINANCIARE