Banca Asiatica de Dezvoltare

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Banca Asiatica de Dezvoltare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sorin Anton

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Banca Asiatică de Dezvoltare – obiective, resurse şi politici de credit 2
1. Scurt istoric 2
2. Obiective strategice de dezvoltare 4
2.1. Promovarea creşterii economice 4
2.2. Promovarea reducerii sărăciei 5
2.3. Sprijinirea dezvoltării populaţiei 6
2.4. Imbunătăţirea statutului femeii 7
2.5. Protecţia mediului 7
3. Managementul Băncii Asiatice de Dezvoltare 8
4. Resursele Băncii Asiatice de Dezvoltare 9
5. Politica de creditare 10

Extras din document

1. Scurt istoric

Banca Asiatică de Dezvoltare a fost concepută după război ca mijlocul de reabilitare şi reconstrucţie a anilor ‘60. Viziunea a fost de a realiza o instituţie financiară, pentru a stimula creşterea economică şi de cooperare în regiune asiatica si regiunea Pacific - atunci una dintre cele mai sărace zone din lume.

Capitala Filipine a statului Manila a fost aleasa pentru a găzdui noua instituţie - Banca Asiatică de Dezvoltare - care s-a deschis, la 19 decembrie 1966, cu 31 de membri pentru a deservi o regiune predominant agricola. Takeshi Watanabe a fost primul preşedinte. La jumătatea anilor “60, ADB s-a axat mai mult pe asistenţă în producţia de alimente şi de dezvoltare rurală. În următorii trei ani ADB s-a bazat pe asistenţă tehnică, împrumuturi (inclusiv o primă de concesiune, în 1969) şi emiterea de obligaţiuni (în Germania). Asistenţa s-a extins în anii 1970 în educaţie şi sănătate, şi apoi in infrastructură şi industrie. Evoluţia treptă a economiei asiatice la sfârşitul 1970 a stimulat cererea pentru o infrastructură mai bună pentru a susţine creşterea economică. ADB s-a axat pe îmbunătăţirea drumurilor şi furnizarea de energie electrică. În perioada în care lumea a suferit primul şoc al preţului petrolului, ADB s-a axat pe sprijinirea proiectele de energie, în special cele de promovare a dezvoltării interne de surse de energie în ţările membre.Cofinanţarea operaţiunilor au început să ofere resurse suplimentare pentru proiectele şi programele ADB. ADB a realizat prima emisiune de obligaţiuni în Asia in anul 1970 în valoare de 16.7 milioane dolari - în Japonia.

Un reper de importanţă majora a fost înfiinţarea în 1974 a Fondului de Dezvoltare din Asia pentru a oferi împrumuturi concesionale ţărilor sărace membre ale ADB. La aproape zece ani, unele economii asiatice sau îmbunătăţit considerabil şi au evoluat gradat datorita asistentei ADB .1980 Sectorul privat a fost un important aliat în creşterea economica. Astfel ADB, în anii 1980 a făcut prima sa investiţie directa de capital. De asemenea, ADB a început să se folosească de rezultate pentru a mobiliza resurse suplimentare pentru dezvoltare in sectorul privat. În urma celei de-a doua criză a petrolului, ADB a continuat sprijinul său în 1980, la dezvoltarea infrastructurii, în special la proiectele de energie.

În 1982, ADB a deschis primul birou în Bangladesh - pentru a aduce operatiunile mai aproape de beneficiari. Mai târziu, în zece ani, ADB a aprobat o politica de colaborare cu organizaţiile nongovernmentale pentru a redresa nevoile de bază ale grupurilor dezavantajate, ale ţărilor membre în curs de dezvoltare.

La începutul anilor 1990, ADB începe promovarea cooperării regionale, crearea de legături strânse între ţările vecine printr-un program de cooperare economică în Greater Mekong Subregion.

În 1995, ADB a devenit prima organizaţie multilaterale care avea o politica de guvernare aprobată pentru a se asigura că asistenţa pentru dezvoltare îi avantajează pe deplin pe cei săraci. Politicile privind controlul funcţiei, reinstalare involuntară, şi a populaţiilor indigene - proiectate pentru a proteja drepturile persoanelor afectate de un proiect - de asemenea, au fost aprobate.

Comunitatea ADB, a continuat să se extindă, cu adaos a mai multe ţări din Asia Centrala, la sfârşitul Războiului Rece. Dar, la mijlocul anului 1997, o gravă criză financiară a lovit regiunea, scazand spectaculoasa creşteri economică a Asiei. ADB a răspuns cu proiecte si programe de consolidare a sectoarelor financiare şi a creat fonduri de protecţie socială pentru cei săraci. ADB a aprobat cel mai mare împrumut in valoare de 4 miliarde dolari, împrumut de urgenţă în Republica Coreea.

În 1999, ADB văzând că dezvoltarea în regiune a fost prea mult timp ocolită a adoptat ca obiectiv general reducerea sărăciei.

In anul 2003 regiunea a fost lovita de sindromul respirator acut sever (SARS) , ceea ce face evident faptul că lupta împotriva bolilor infecţioase cere cooperare regională. ADB a început furnizarea de sprijin la nivel naţional şi regional, pentru a ajuta ţările să răspundă mai eficient la HIV / SIDA şi la ameninţarea gripei aviare. ADB a trebuit să răspundă la alte dezastre naturale, fără precedent, angajând mai mult de 850 de milioane de dolari pentru recuperare în zone din India, Indonezia, Maldive, Sri Lanka lovite de tsunami asiatic din decembrie 2004 şi 1 miliard de dolari pentru a ajuta victimele cutremurului din Pakistan . În 2007 ADB a sărbătorit 41 de ani de cooperare fructuoasă cu guvernele şi popoarele din Asia şi Pacific, privind inapoi la fenomenal de creştere economică în regiune.

În prezent, Banca Asiatică de Dezvoltare are 57 de membri din care 41 din regiune şi 16 din afara regiunii.

Acum, în 2008, ADB îşi planifică viitorul cu strategia 2020, care va determina viitorele direcţii şi viziuni, pentru următorii doisprezece ani.

Banca Asiatică de Dezvoltare are drept misiuni principale:

• extinderea creditelor şi a investiţiilor în vederea dezvoltării economice şi sociale a ţărilor membre din regiune;

• acordarea asistenţei tehnice în pregătirea şi executarea programelor şi proiectelor de dezvoltare şi a unor servicii consultative;

• susţinerea şi facilitarea investiţiilor în sectorul public şi privat, în scopul dezvoltării economice a ţărilor din regiune;

• furnizarea de asistenţă în coordonarea planurilor şi politicilor de dezvoltare ale ţărilor membre din zona Asiei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Asiatica de Dezvoltare.doc

Alte informatii

Prezentat in cadrul seminarului de I.F.B.I.