Banca Centrala a Elvetiei

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Banca Centrala a Elvetiei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Capraru Bogdan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Introducere.Informatii generale(tipul bancii si descrierea performantelor).1
Dispozitii legale.3
Legea din 1934.4
Statutul actual.5
Sistemul de plati electronice.6
Atributii ale bancii centrale si obiective.7
Bibliografie.8

Extras din document

Informatii generale(tipul bancii si descrierea performantelor)

Sistemul bancar al Elvetiei este caracterizat prin stabilitate, intimitate si prin protectia asupra informatiilor legate de bunuri si servicii . Traditia tãrii de a asigura discretia conturilor bancare, dateaza de sute de ani,iar in anul 1934 acest lucru chiar s-a introdus in constitutie. Toate bancile în Elvetia sunt coordonate de Comisia Federala a Bancilor( FBC), a carei autoritate deriva dintr-o serie de statute federale.

Elvetia este din punct de vedere economic o natiune avansatã si prospera, cu un produs intern brut( GDP) mai mare decât al altor natiuni dezvoltate din vestul Europei. În plus, valoarea francului elvetian( CHF) a fost relativ stabilã comparativ cu alte monezi. În 2003, sectorul financiar cuprindea 14% din PIB-ul tariii, iar ca angajati numarul era de aproximativ 180 000 oamenii ( dintre care 110 000 chiar în sectorul bancar); acesta reprezintand circa 5,6 din totalul elvetian al fortei de munca.

Neutralitate elvetiana si suveranitatea statala, de mult recunoscutã de natiunile externe, au creat o ambianta stabila, propice dezvoltarii sistemului bancar. Cu toate ca asezarea geografica o plaseaza aproape de centrul europei, Elvetia si-a mentinut o pozitie neutra fata de amblele razboaie mondiale; nu este un membru al Uniunii Europene sau al Ariei Economice Europene, iar pana in 2002 n-a fost nici macar membra a Natiunilor Unite.

Acum se estimeaza ca o treime din toate fondurile pastrate in afara sistemului de origine(numite si fonduri offshore ) sunt detinute de Elvetia.In 2001 bancile elvetiene au manevrat 2.6 trilione de dolari americani, pentru ca apoi, in 2002, sa scada la 2.2 trilioane, datorita unei perioade prelungite dominate de caderi de preturi si a unor dispozitii mai exigente in ceea ce priveste sistemul bancar.

Institutia Bank of International Settlements, care faciliteaza cooperarea intre bancile centrale din intreaga lume, isi are resedinta la Bazel.Fondata in 1930, institutia a ales aceasta locatie datorita neutralitatii tarii ,amanunt foarte important daca ne gandim ca tarile membre fusesera de ambele tabere in Primul Razboi Mondial.

Bancile straine care activeaza in Elvetia opereaza la momentul actual aproximativ 877 miliarde franci elvetieni incluzand bunurile de valoare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala a Elvetiei.doc