Banca Centrala a Suediei

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Banca Centrala a Suediei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Costachescu Deea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1. Adresa web a bancii centrale a Suediei 3
2 Scurt istoric al activitatii bancii 4
3. Functiile si atributiile bancii 7
4. Obiectivele bancii centrale 15

Extras din document

Riksbank – Banca Centrala a Suediei

1. Adresa web a bancii

Site web: www.riksbank.com

Amplasare: Stockholm

Fondata: 1668

Guvernator: Stefan Ingves

Denumire: Sveriges Riskbank

Moneda: Coroana Suedeza (SEK)

Predecesori: Riksens Ständers Bank ( 1866)

Stockholms Banco ( 1668)

Asa cum am mentionat anterior, site-ul web al bancii centrale a Suediei este www.riksbank.com (pentru informatii în limba engleza) sau www.riksbank.se (pentru informatii în limba suedeza.).

În cadrul acestui site regasim toate informatiile importante legate de existenta bancii si activitatea sa, din momentul înfiintarii acesteia, în anul 1668, pâna în prezent. Informatiile sunt organizate în functie de domeniul la care se refera, si în acest sens regasim: Informatii generale, Politica Monetara, Stabilitate Financiara, Operatiuni de piata, Bancnote si Monede, Istoric, Functii, Management, Departamente, International, Curiozitati privind banca etc. De asemeni, în cadrul site-ului sunt atasate numeroase documente ce contin decizii si cercetari efectuate de banca, precum si ultimile noutati privind propria activitate.

2. Scurt istoric al activitatii bancii

Considerata cea mai veche banca centrala din lume, banca centrala a Suediei a fost fondata în anul 1668, predecesoarea sa fiind 3Stockholms Banco3 (cunoscuta si sub numele de 3Bank of Palmstruch3), înfiintata de Johan Palmstruch în anul 1656, prima banca europeana care emitea bancnote, începând cu anul 1661.

Datorita unei emisiuni de bancnote mult prea mare, Stockholm Banco va da faliment, iar fondatorul ei, Palmstruch, va fi învinovatit de pierderile bancii, fiind astfel condamnat la moarte, dar iertat ulterior.

În data de 17 septembrie 1668, privilegiul lui Palmstruch de a guverna o banca este trasferat Parlamentului, care va înfiinta Riksens Ständers Bank (Bank of the Estate of Realm). Astfel, Riksdag, Parlamentul Suediei va fi responsabil de conducerea si controlul direct asupra noii institutii bancare.

În anul 1866, odata cu constituirea noului Parlament al Suediei, banca îsi va schimba denumirea în Sveriges Riksbank. Învatând din experienta bancii Stockholms Banco, Parlamentul va decide ca, deocamdata, banca sa nu aiba dreptul de a emite moneda Totusi, în anul 1701 banca obtine permisiunea de a emite asa-numitele 3 bancnote de credit3 La mijlocul secolului al XVIII- lea însa, au început sa apare bancnote false, ceea ce a generat numeroase probleme. Pentru a preveni si elimina falsurile, s-a hotarât ca banca sa produca propria sa hârtie pentru bancnote, iar noua fabrica ce va asigura acest lucru devine 3Tumba Brunk3, înfiintata în Tumba, o suburbie a Stockholm-ului.

Câtiva ani mai târziu apar primele banci comerciale care aveau, de asemeni, dreptul de a emite moneda. Pentru detinerea acestui drept, bancile nu plateau dobânda. Si astfel acest drept aduce cu sine numeroase venituri acestora. Totusi, existenta unui depozit în cadrul Riksbank pentru a acoperi valoarea bancnotelor emise a fost mai mult decât necesara.

De-a lungul secolului al XIX-lea, Riksbank si-a mentinut pozitia dominanta ca institutie de credit cu drept de a emite moneda. De asemeni, banca realizeaza tranzactii nationale si asigura credite publicului. Prima sucursala a fost deschisa în anul 1824, urmata apoi de alte sucursale , câte una în fiecare tara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala a Suediei.doc