Banca Centrala Europeana

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Banca Centrala Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

INTRODUCERE

Lucrarea de faţă îşi propune să abordeze o temă deosebit de interesantă şi anume, “Banca Central Europeana” . Interesul este cu atåt mai mare deoarece, în contextul aderarii României la Uniunea Europeana şi a dorinţei acesteia de a adopta moneda euro, rolul Băncii Naţionale a României devine unul crucial.

Rolul BCE este şi acela de a controla, prin instrumente şi proceduri financiar-bancare, politica monetară unică a UE pentru a asigura stabilitatea preţurilor, supravegherea funcţionării Sistemului Monetar European şi utilizarea monedei Euro.

Crearea Băncii Centrale Europene, ca instituţie internaţională, cu un statut unic, este considerat un moment important în evoluţia organizării monetare internaţionale.

Banca Centrală Europeană este cea mai înaltă autoritate monetară din Zona Euro, reprezentând emitentul şi garantul monedei unice europene.

Deoarece face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale, BCE cooperează cu celelalte bănci centrale naţionale realizându-se astfel legături cu întreg sistemul bancar al ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Informaţiile folosite pentru conceperea acestei lucrări au fost obţinute din lucrări de specialitate, site-uri de internet precum cel al BNR sau cel al BCE, din publicaţiile periodice ale BNR (buletine lunare, rapoarte asupra inflaţiei, etc.) şi din cele mai recente articole publicate în ziarele economice.

BANCA CENTRALA EUROPEANA

1.1.Organizarea Băncii Centrale Europene

BCE a fost înfiintata în luna iunie 1998 la Frankfurt, Germania, fiind succesoarea Institutului Monetar European care a functionat în cadrul Uniunii Europene în perioada 1994-1998. Astfel, ea a devenit responsabila pentru dirijarea politicii monetare din zona Euro, cea mai mare economie a lumii dupa Statele Unite ale Americii.

Din postura de banca centrala responsabila cu moneda unica europeana, BCE colaboreaza strâns cu bancile centrale nationale din toate tarile care fac parte din zona euro, într-un grup numit Eurosistem. În plus, BCE si bancile centrale nationale ale tuturor statelor membre UE formeaza Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC).

Având în prezent aproximativ 1 350 de angajati din toate cele 27 de state membre UE.

Banca Centrala Europeana (BCE) este cea mai noua institutie a Uniunii Europene.

De la data de 1 ianuarie 1999, Banca Centrală Europeană (BCE) este responsabilă de elaborarea şi aplicarea politicii monetare în zona euro – cea mai mare economie a lumii după Statele Unite ale Americii.

Zona euro a luat fiinţă în luna ianuarie 1999, când responsabilitatea privind politica monetară a fost transferată de la băncile centrale naţionale ale celor 11 state membre la BCE. Grecia a aderat la zona euro în anul 2001, Slovenia în anul 2007, Cipru şi Malta în anul 2008, Slovacia în anul 2009, iar Estonia în anul 2011. Crearea zonei euro şi a unei noi instituţii supranaţionale, respectiv BCE, a reprezentat o etapă importantă în procesul complex şi de durată al integrării europene.

Pentru a intra în zona euro, a fost necesar ca cele 17 ţări să îndeplinească criteriile de convergenţă, condiţie impusă şi viitoarelor state membre înainte de adoptarea euro. Criteriile includ condiţiile juridice şi economice prealabile pe care ţările candidate trebuie să le îndeplinească în vederea participării cu succes la Uniunea Economică şi Monetară.

Conform prevederilor articolului 106 din Tratatul asupra Uniunii Europene, Banca Centrală Europeană are personalitate juridică. Ea urmăreşte ca sarcinile ce sunt încredinţate Sistemului European al Băncilor Centrale să fie îndeplinite prin propriile activităţi, în conformitate cu statutul său sau al băncilor centrale naţionale.

Structura băncii este alcătuită din Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Director şi Consiliul General.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala Europeana.doc