Banca Centrală Europeană și Sistemul European al Băncilor Centrale

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3493
Mărime: 20.62KB (arhivat)
Publicat de: Georgian Cristea
Puncte necesare: 6
Este un referat pentru master - Drept European, construit pe baza informatiilor prezentate pe site-urile oficiale ale institutiilor europene.

Extras din referat

BCE a fost înfiintata în luna iunie 1998 la Frankfurt, Germania, fiind succesoarea Institutului Monetar European care a functionat în cadrul Uniunii Europene în perioada 19941998. Astfel, ea a devenit responsabila pentru dirijarea politicii monetare din zona Euro, cea mai mare economie a lumii dupa Statele Unite ale Americii.

Din postura de banca centrala responsabila cu moneda unica europeana, BCE colaboreaza strâns cu bancile centrale nationale din toate tarile care fac parte din zona euro, într-un grup numit Eurosistem. În plus, BCE si bancile centrale nationale ale tuturor statelor membre UE formeaza Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC).

Având în prezent aproximativ 1 350 de angajati din toate cele 27 de state membre UE.

Banca Centrala Europeana (BCE) este cea mai noua institutie a Uniunii Europene.

Capitalul Bancii Centrale Europene s-a obtinut prin subscriere de catre bancile centrale nationale, în functie de valoarea PIB si de numarul populatiei din statele membre ale UE. Fiecare BCN primeste din partea BCE in contrapartida o creanta echivalenta acestei contributii.

1. Banca Centrala Europeana

Banca Centrala Europeana (BCU) reprezinta o institutie singulara si complexa.

a) Singulara deoarece nici o alta banca centrala moderna nu a mai fost creata prin vointa politica a 15 state dezvoltate in cadrul unui tratat;

b) Complexa datorita faptului ca reprezinta varful sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC), care influenteaza bancile centrale nationale.

Banca Centrala Europeana trebuie analizata prin prisma a doua caracteristici de baza: este o banca centrala si o institutie supranationala.

Este banca centrala deoarece:

- administreaza incepand cu 1 ianuarie 1999 sistemul monetar in euro;

- joaca un rol important in conducerea politicilor economice;

- se poate implica in mentinerea stabilitatii preturilor si a resurselor umane;

Instututie supranationala pentru ca:

- organizeaza relatiile monetare intre mai multe tari cum a facut si Sistemul Monetar European (SME) lansat in 1979 si care a supravietuit pana la aparitia euro;

- este instanta federala in UE.

Aceasta detine acelasi titlu ca si FED in Statele Unite ale Americii.

Misiunea de baza a Bancii Centrale Europene este de a mentine stabilitatea preturilor, folosind instrumente specifice fiecarei tari.

Independenta politica

Independenta BCE favorizeaza mentinerea stabilitatii preturilor. Analiza teoretica si dovezile empirice demonstreaza acest lucru. Independenta BCE este prevazuta în cadrul institutional pentru politica monetara unica (în tratat si în statut).

Implicatii practice

Niciun membru al organelor de decizie, nici BCE si nici bancile centrale nationale (BCN) nu pot solicita sau accepta instructiuni de la institutiile sau organele comunitare, de la guvernele statelor membre sau de la orice alt organism.

Institutiile si organismele comunitare, precum si guvernele statelor membre trebuie sa respecte acest principiu fara a încerca sa influenteze membrii organelor de decizie ale BCE (articolul 108 din tratat).

Transparenta

Prin transparenta se întelege furnizarea în mod deschis, explicit si oportun, de catre banca centrala, a tuturor informatiilor pertinente privind strategiile, procedeele de evaluare, procedurile si deciziile de politica în vederea informarii publicului larg si a pietelor.

Astazi, cele mai multe banci centrale, inclusiv BCE, apreciaza transparenta ca fiind un element crucial. Acest lucru este adevarat mai ales în ceea ce priveste cadrul politicii monetare, BCE considerând comunicarea eficienta cu publicul o prioritate.

Transparenta politicii monetare a BCE

Transparenta permite publicului sa înteleaga politica monetara a BCE. Cu cât publicul întelege mai bine politica, cu atât aceasta este mai credibila si mai operativa. Notiunea de transparenta vizeaza de asemenea explicatiile pe care BCE le ofera cu privire la interpretarea propriului mandat si la informarea explicita a obiectivelor politicii sale.

Credibilitate

BCE sustine ideea de credibilitate recurgând la modalitati transparente de îndeplinire a mandatului si a activitatilor sale. Atunci când exista perceptia conform careia BCE intentioneaza si este capabila sa îsi îndeplineasca mandatul privind politica monetara, anticipatiile privind preturile sunt bine ancorate. Este deosebit de utila comunicarea regulata cu privire la situatia economica evaluata de o banca centrala. De asemenea, este esential ca bancile centrale sa manifeste o atitudine deschisa si realista cu privire la ceea ce poate si mai ales la ceea ce nu poate sa realizeze politica monetara.

Autodisciplina

Un angajament ferm în asigurarea transparentei impune autodisciplina organelor de decizie în politica monetara. Astfel se asigura consistenta în timp a explicatiilor si a deciziilor de politica adoptate. Facilitarea cercetarii amanuntite de catre public a actiunilor de politica monetara stimuleaza si mai mult organismele decizionale în vederea îndeplinirii mandatului lor în cel mai bun mod posibil.

Caracterul predictibil

BCE face publica strategia de politica monetara si comunica rezultatul evaluarii regulate a evolutiilor economice. Aceasta faciliteaza întelegerea de catre piete a modelului sistematic de raspuns al politicii monetare la socurile si evolutiile economice, cu masuri de politica monetara mai predictibile pentru piete pe un orizont mediu de timp. Asteptarile pietei pot fi astfel concepute într-o maniera mai eficienta si mai exacta.

Preview document

Banca Centrală Europeană și Sistemul European al Băncilor Centrale - Pagina 1
Banca Centrală Europeană și Sistemul European al Băncilor Centrale - Pagina 2
Banca Centrală Europeană și Sistemul European al Băncilor Centrale - Pagina 3
Banca Centrală Europeană și Sistemul European al Băncilor Centrale - Pagina 4
Banca Centrală Europeană și Sistemul European al Băncilor Centrale - Pagina 5
Banca Centrală Europeană și Sistemul European al Băncilor Centrale - Pagina 6
Banca Centrală Europeană și Sistemul European al Băncilor Centrale - Pagina 7
Banca Centrală Europeană și Sistemul European al Băncilor Centrale - Pagina 8
Banca Centrală Europeană și Sistemul European al Băncilor Centrale - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Banca Centrala Europeana si Sistemul European al Bancilor Centrale.doc

Te-ar putea interesa și

Banca Central Europeană și sistemul monetar European

Lucrarea intitulată “Instrumente de Intervenţie ale Băncii Central Europene“ îşi propune analiza detaliată a structurii politicii monetare şi a...

Zona Euro

INTRODUCERE Se ştie foarte clar că moneda euro a fost creată pentru a contrabalansa puterea în creştere a dolarului. Înainte de primul război...

Sistemul european al băncilor centrale și Banca Centrală Europeană - misiunea, funcțiile și operațiunile

Întroducere Ca intermediari financiari, băncile joacă un rol esenţial în economie prin redistribuirea capitalurilor, transformarea activelor,...

Banca Centrală Europeană și sistemul european al băncilor centrale

1.1. Principii generale Prin semnarea Tratatului de la Maastricht, s-a decis realizarea Uniunii Economice si Monetare, care se bazeaza pe doua...

Sistemul European al Băncilor Centrale și Banca Centrală Europeană

Sistemul European al Bancilor Centrale si Banca Centrala Europeana Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) si Banca Centrala Europeana s-au...

Banca Centrală și sistemul european al băncilor centrale

Toate sistemele bancare, cu exceptia celui din Hong Kong, au o banca centrala. Aparitia si dezvoltarea sistemului bancar (în secolele XIV-XV) a...

Sistemul european al băncilor centrale

Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) si Banca Centrala Europeana (BCE) Procesul de constructie politica, economia si sociala a unei...

Sistemul european de bănci centrale

Introducere Lucrarea de faţă, cu titlul „ Sistemul European de Bănci Centrale – Politica Monetară Unică” reprezintă un studiu asupra elementelor...

Ai nevoie de altceva?