Banca Centrala Germana

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Banca Centrala Germana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

I. Istoria bancii centrale germane 1
I.1 Banca centrala a Germaniei înainte de 1848 - Reichsbank 1
I.2. Istoria bancii centrale germane dupa 1848 – Bundesbank 2
II. Bundesbank în zilele noastre – preyentare de pe site-ul oficial, www.bundesbank.de 6
II.1. Functiile si organizarea 6
II.2. Bundesbank: elemente cheie 9
II.3. Biroul executiv al Bancii Centrale Germane 10
II.4. Oficii regionale ale Bancii Centrale Germane 12
II.5. Muzeul de bani al Bancii Centrale Germane 13
II.6. Biblioteca si arhivele Bancii Centrale Germane 14
III. Serviciile Bancii Centrale Germane 15
IV. Obiectivele DBB (Deutsche Bundesbank) 16
Bibliografie 19
Cuprins 20

Extras din document

I.1 Banca centrala a Germaniei înainte de 1848 - Reichsbank

Reichsbank a fost banca centrala a Germaniei de la 1876 pâna la 1948. Ea a fost înfiintata pe 1 ianuarie 1876( la scurt timp dupa fondarea Imperiului German în 1871) si a încetat sa existe în 1948.

Reichsbank a fost fondata peste banca centrala a Prusiei. Primul ei presedinte a fost Hermann von Dechend.

Figura nr. 1

Reichsbank

Înaintea unificãrii în 1871, Germania a avut 31 de banci centrale- Notenbanken( bancile de notitie). Fiecare stat independent a publicat banii lui proprii.

În 1870, o lege a interzis formarea de banci suplimentare centrale. În 1874, o lege bancara a fost pusa înaintea parlamentului german (Reichstag). Dupa câteva schimbari si compromisuri, legea a fost înlaturata în 1875. Patru banci centrale (Notenbanken) au continuat sa existe pâna în1914.

Istoria Reichsbank a fost volatilã. Pâna la Primul Razboi Mondial s-a creat o monedã foarte stabila numita Goldmark.

Cheltuielile rãzboiului au cauzat o presiune inflationista si moneda a început sa scada în valoare. Acest lucru a culminat cu inflatia galopanta germana din1922 -1923.

Însemnul monetar a devenit Papiermark (semnul de hârtie). Reformele economice si rezultatul instaorarii unei noi monede provizorii (Rentenmark) au stabilizat dezvoltarea monetarã.

În 1924 banca centrala- Reichsbank- a început sa bata o noua moneda-Reichsmark, lucru care a durat pâna în 1948. În acel an, atât Reichsmark cât si Reichsbank au încetat a exista.

La sfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, continutul de aur de la Reichsbank a fost mutat în castelul bavarian Neuschwanstein. În ultimele zile ale razboiului, continutul de aur a luat o destinatie necunoscuta, conform unor zvonuri nedemonstrate, au fost aruncate într-un lac; este vorba despre Alat Lake aflat în sudul Germaniei.

Mai mult, între mai 1945 si martie 1947, Reichsbank a fost jefuita de aproximativ 2.5 miliarde £ prin numeroase jafuri ale diversilor membri SS.Totusi aceste jafuri au fost în afara unei surse sigure, în Cartea Recordurilor jaful de la Reichsbank este catalogat drept jaful cel mai mare din istorie.

În Germania de Vest, politica monetara a fost conectata cu bancile de stat( Landesbanken) si mai târziu cu banca centrala (Deutsche Bundesbank). În Germania de Est, bancile de stat au fost reunite cu Staatsbank DDR (banca de stat GDR).

I.2. Istoria bancii centrale germane dupa 1848 – Bundesbank

- 1848 – 1957

Istoria Bundesbank este fara îndoiala legata cu istoria monedei germane dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

În urma distrugerii totale a razboiului, vechiul Reichsmark a ramas practic fãrã valoare, si o reforma monetara a fost pusa în aplicare în zonele de ocupatie vestice, incluzând Berlinul de Vest: pe 21 iunie 1948, D-mark, sau marca germana, a înlocuit Reichsmark.

Reforma valutara s-a sprijinit pe legi aprobate de guvernul militar Allied. În pregatire, Puterile Vestice fondeaza al doilea sistem restrâns al bancii centrale în zona; în structura lui federalã, sistemul a fost modelat dupã Sistemul Rezervelor Federale ale USA. El a cuprins bancile statelor centrale( Länder), zonele de ocupatie ale Germaniei de Vest si banca germana Länder din Frankfurt, care a fost creata pe 1 martie 1948. Bancile centrale Länder au servit drept banci centrale în suprafetele lor de jurisdictie. Banca germana Länder, al carei capital în actiuni a fost au publicat drept bilete de bancã, co-ordoneaza politici si sarcinile diverse centrale, incluzând conducerea de valuta straina.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala Germana.doc

Alte informatii

FEAA, Iasi