Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 6951
Mărime: 37.22KB (arhivat)
Publicat de: Ramona Dan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru
Alexandru Ioan Cuza FEAA Iasi

Extras din referat

1.Banca centrală

1.1. Banca- concept, istoric

Banca se defineste a fi o institutie specializată ce desfăsoară o activitate complexă cu caracter special constând în efectuarea de operatiuni de încasări si plăti în numerar, depozitarea si fructificarea disponibilitătilor bănesti ale clientilor,efectuarea de decontări si transferuri de sume prin intermediul conturilor bancare, la ordinul clientilor, mobilizarea si plasarea resurselor bănesti disponibile, acordarea de credite, organizarea circulatiei bănesti, efectuarea de operatiuni pe piata bancară.

Ceea ce definim astăzi că "operaţiuni bancare” sunt rezultatul activitătilor speciale, desfăsurate încă din secolul 20 i.Hr., Mesopotamia când diverse persoane foarte bogate îsi iau responsabilitatea de a garanta securitatea unor obiecte pretioase din aur si argint. Evoluând, templele ajung să primească în depozite astfel de obiecte de valoare. Astfel, prima bancă din lume se regăseste în Templul zeului Samas din Sippar.

Primele reglementări privind activitatea bancară se înregistrează în Antichitate, în Babilon, prin “Codul lui Hammourabi”, prin care se regla nivelul dobânzilor, acordarea împrumuturilor este conditionată de un control al Curtii, se reglementează pretul metalelor pretioase, apar primele specificatii privin contractele de depozit, de împrumut si de comision etc.

Operatiuni bancare veritabile se înregistrează în Grecia antică, unde trapeziţii se ocupau cu schimbul de monezi si administrarea conturilor pentru persoane fizice. Dezvoltarea economică care se înregistrează în această perioadă, favorizează aparitia băncilor private, apoi a băncilor publice, mai importante fiind cele din Lampasque, Abdere si Sinope. Activitatea de bază a acestora era de a încasa impozite, plata cheltuielilor cu caracter public. Apare prima tendintă de creare a băncilor centrale.

În orasele-stat se dezvoltă activitatea bancară, astfel că în fiecare oras există o bancă centrală, si monedă propie.

În Egiptul antic, se remarcă Banca din Alexandria, care functiona asemănător unei bănci centrale, detinând conturi deschise pentru fiecare bancă de cereale din Imperiu.

În Evul Mediu, pe fondul intensificării schimburilor între Europa de Nord si Europa de Sud, datorită comertului mediteranian în continuă dezvoltare, activitatea bancară se intensifică, astfel că apar primele “bănci de viramente”, corelată de unii specialisti în domeniu cu aparitia oficială a băncilor, datorită posibilitătii titularilor de conturi de a afectua plăţi prin simple dispozitii de virare a sumelor din conturile lor în conturile beneficiarilor. Mentionări privind activităti specific bancare sustin totusi aparitia acestor institutii oficial prin dezvoltarea economică înregistrată în perioada antică.

Astfel, Banca din Venetia (1171) este recunoscută oficial în 1587 ca prima bancă de viramente, sub denumirea de Banco di Rialto, detinând o tehnică nouă, recipise la purtător. Urmează Las Cortes în Barcelona (1300), San Giorgio (1407), Milano(1593), Hamburg (1619). Rotterdam (1635).

În sensul modern al cuvântului, aparitia băncilor este strict legată de crearea monedei fiduciare, prima emisiune de bilete de bancă.

1.2. Clasificarea băncilor

Cunoaşte diferite criterii, cele mai cunoscute bazându-se pe modul de constituire a resurselor, natura operaţiunilor efectuate şi destinaţia acestora, apartenenţa naţională, rolul îndeplinit în cadrul sistemului.

O clasificare de actualitate ce înglobează criteriile enunţate mai sus :

• Bănci centrale – având rolul de a emite bancnote şi monede, de a implementa politica monetară, de a autoriza şi supraveghea activitatea tuturor băncilor din sistemul bancar naţional

• Bănci de investiţii – având atât rolul de a garanta vânzarea acţiunilor şi obligaţiunilor cât şi pe cel de a acorda consultanţă în privinţa fuziunilor (de exemplu : Goldman Sachs în SUA, www.gs.com; Nomura Securities în Japonia, www.nomura.co.jp, etc.)

• Bănci specializate în finanţarea comerţului – bănci al căror obiect de activitate constă, în mod tradiţional, doar în furnizarea de fonduri de finanţare a comerţului. În prezent, aceste bănci asigură asemenea fonduri şi sub alte forme decât creditele clasice (de exemplu : Merchant Bank în SUA, www.mbvt.com; EXIMBANK - Romania, www.eximbank.ro)

• Bănci de economii – care, în mod tradiţional, aveau ca obiect de activitate atragerea de depozite şi acordarea de credite ipotecare (de exemplu : Caisse d’Epargne în Franţa, www.caisse epargne.fr; Casa de Economii şi ConsemnaŃiuni în România, www.cec-sa.ro, etc.). În prezent, băncile de economii oferă o gamă variată de produse şi servicii bancare şi nu se mai deosebesc fundamental de celelalte bănci.

• Bănci “off-shore” – care sunt situate în state cu jurisdicţii considerate a fi „paradisuri fiscale”, de regulă şi „bănci private” (de exemplu: băncile situate în Elveţia, Andorra, Insulele Virgine, Insulele Cayman, etc.).

• Bănci comerciale – care, spre deosebire de băncile de investiţii, îşi axează oferta, în cea mai mare parte, pe servicii pentru marile organizaţii (de exemplu : ING Bank - Olanda, www.ingbank.nl ; Deutsche Bank - Germania, www.deutsche-bank.de, etc.).

• Bănci de retail – ai căror clienţi sunt exclusiv persoanele fizice (de exemplu : Volksbank în Austria, www.volksbank.co.at şi în România, www.volksbankromania.ro, etc.).

• Bănci universale – având mai multe obiecte de activitate dintre cele menţionate mai sus (de exemplu : în România - BCR, www.bcr.ro; BRD, www.brd.ro; Raiffeisen Bank, www.raiffeisen.ro; etc.).

• Bănci private – care gestionează activele unor persoane, fizice sau juridice, foarte bogate (de exemplu: Union Bank of Switzerland, www.ubs.com);

Preview document

Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 1
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 2
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 3
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 4
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 5
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 6
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 7
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 8
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 9
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 10
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 11
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 12
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 13
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 14
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 15
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 16
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 17
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 18
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 19
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 20
Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Banca Centrala si Functia sa de Centru Valutar.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul, locul și importanța Băncii Centrale în sistemul bancar

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SISTEMUL BANCAR 1.1 Banca şi activitatea bancară în timp şi spaţiu Activitatea bancară îşi are...

Funcțiile băncii centrale și evoluția acestora

CAPITOLUL I 1.1. APARITIA BANCII CENTRALE Bancile Centrale reprezinta institutii publice, care indeplinesc functii de autoritate monetra ,...

Monedă - credit

Functionarea sistemelor bancare 1.Rolul si fct bancilor in economie. Specificul sistemului bancar si rolul acestuia in economia unei tari...

Organizarea, funcționarea și conducerea sistemului bancar

Capitolul 1. Aspecte generale legate de sistemul bancar 1.1 Structura sistemelor bancare In principalele tari dezvoltate, sistemele bancare sunt...

Politici și Tehnici Bancare - Recenzie

Capitolul 1 BANCA CENTRALA 1.1. CREAREA BĂNCILOR CENTRALE În condiţiile economiei actuale, s-a ajuns ca banca centrală să joace un rol cheie –...

Rolul BNR

CAPITOLUL I ISTORICUL BNR Banca Nationala a Romaniei reprezinta o institutie care a fost infiintata prin Legea organica din 23 aprilie 1880, in...

Banca Centrală și funcția sa de centru valutar

1.1 Aparitia bancilor Activitatea principala a unei banci consta in “comertul” cu bani. Banca este acea care pe da o parte “cumpara” banii,...

Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar

CAP 1. BANCA CENTRALĂ 1.1 Noţiuni generale În procesul dezvoltării sistemelor bancare s-au constituit mai multe tipuri de bănci, precum: băncile...

Ai nevoie de altceva?