Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare

Imagine preview
(8/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare

Pezentarea generala

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost înfiintata în 1991, în scopul sustinerii dezvoltarii sectorului privat într-un mediu democratic, în tarile foste comuniste.

Astazi, BERD utilizeaza toate instrumentele financiare si investitionale de care dispune pentru a sustine construirea economiilor de piata si a democratiilor în 28 de tari din Europa Centrala pâna în Asia Centrala. BERD este cel mai mare investitor institutional în regiune si mobilizeaza investitii straine directe semnificative, pe plânga propriile finantari.

Banca, cu un capital subscris de 20 miliarde euro, este detinuta de 60 de tari membre si doua institutii interguvernamentale. Dar, în ciuda faptului ca actionarii BERD sunt din sectorul public, Banca investeste în principal în întreprinderi private, de obicei împreuna cu parteneri comerciali.

BERD finanteaza proiecte de afaceri, actionând, în special, în domeniul bancar si industrial, lucreaza cu companii aflate în proprietate de stat pentru a sustine privatizarea, restructurarea si îmbunatatirea serviciilor municipale.

Prin investitiile sale, BERD promoveaza reformele structurale si sectoriale, competitia, privatizarea, institutii financiare si sisteme juridice mai puternice, dezvoltarea infrastructurii pentru sustinerea sectorului privat si guvernarea corporativa eficienta. BERD promoveaza co-finantarea si investitiile straine directe, mobilizeaza capital intern si ofera asistenta tehnica.

Portofoliul BERD

De la data ultimei strategii la nivel de tara aprobata in decembrie 2003, portofoliul Bancii s-a imbogatit considerabil, cu 39 de operatiuni noi, dintre care numai 10 in sectorul de stat si 38 structurate pe o baza comerciala privata sau garantata nesuveran. Din punctul de vedere al volumului angajamentelor sale, BERD a investit peste 875 milioane € in intervalul 2004 – 2005.

Pana la sfarsitul lunii octombrie 2005, Banca a realizat un volum net cumulat de 2,803 milioane € in toate sectoarele de activitate. Banca a semnat pana in prezent 180 de proiecte si subproiecte de investitii, inclusiv alocari din 31 de proiecte regionale. Proiectele aprobate de catre Banca au mobilizat o finantare totala de 8,626 milioane €. Banca a angajat 401 milioane € in 2004. Volumul de afaceri din 2005 va fi, de asemenea, substantial, suma estimata pentru sfarsitul anului fiind de peste 450 milioane €. Portofoliul actual se ridica la 1.542 milioane € aferent unui numar de 130 proiecte si subproiecte, din care 1.058 milioane € reprezinta active operationale.

Distributia protofoliului este larga, neexistand un sector dominant: infrastructura 33 %, institutii financiare 30 %, industrie generala 14 %, industrii specializate 12 % si energie 12%. Rata de utilizare este de 69 %, procentul de participatii la capital social si respectiv cel al datoriilor reprezinta 26 % si 74 %.

Calitatea generala a portofoliului Bancii este foarte buna. De la ultima stategie, s-au intreprins actiuni de restructurare, iar numarul si valoarea proiectelor clasificate au fost in continuare reduse. Politica de administrare activa a portofoliului va continua. La sfarsitul lunii octombrie 2005, media ratingului de risc al portofoliului este mai buna decat rating-ul riscului de tara. Data fiind dimensiunea portofoliului, volumul activelor afectate (respectiv suma de 7,2 milioane €) inregistrat pana in prezent este foarte mic (0,3% din angajamente).

Banca a fost implicata in 127 de proiecte de cooperare tehnica in valoare de 39,2 milioane €, avand ca obiectiv pregatirea si implementarea proiectelor de infrastructura, sprijinirea sectorului bancar si acordarea de sprijin institutional pentru privatizare / comercializare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.doc