Banca Nationala a Romaniei

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Banca Nationala a Romaniei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

BNR– banca centrala de emisiune

In intelegerea conceptului de ”intreprindere de banca”, BNR ocupa un loc deosebit.

BNR este garantul stabilitatii monedei nationale. Ea are atributii aproape exclusive in emisiunea baneasca, in punerea si retragerea banilor din circulatie. Banca Nationala a constituit un sprijin substantial in activitatea de organizare a bancilor. De asemenea pe parcursul intregii lor activitati, bancile sunt sustinute cu credite si cu alte fonduri de catre banca centrala.

Banca Nationala este o banca cu capital integral de stat. In Legea privind activitatea bancara nr 58/1998 se stipuleaza :”Ea este organul de emisiune al statului si stabileste reglementarile in domeniul monetar, de credit, valutar si de pret. BNR refinanteaza societatile bancare si asigura lichiditati sistemului bancar. BNR asigura supravegherea activitatii tuturor societatilor bancare.”

Proiectele anterioare în acest sens prevedeau înfiintarea de banci mixte, comerciale si de emisiune, deoarece în tara nu existau suficiente capitaluri, bancile comerciale urmând sa-si procure fondurile pe baza emisiunii de bancnote.

La 28 februarie 1880 s-a adus palamentului proiectul de lege pentru înfiintarea BNR. Pretextul vehuculat pentru înfiintarea ei era dezvoltarea tranzactiilor comerciale si industriale. Legea a stârnit numeroase dispute, mosierimea temându-se ca banca va neglija interesele ei. Astfel, ea ar fi preferat crearea unei institutii de credit funciar, banca urmând a fi înfiintata atunci când comertul avea sa se mai dezvolte.

Proiectul a devenit lege la 17 aprilie 1880, si cuprindea 30 de articole. Forma juridica a bancii era societatea anonima pe actiuni, statul subscriind 1/3 din capital. S-a adoptat sistemul mixt de colaborare a statului cu particularii. Drept de vot aveau actinarii care detineau cel putin 4 actiuni.

Operatiunile pe care le putea efectua banca:

- sconta/cumpara efectele de comert ale capitalistilor (polite, bilete la ordin)

- facea comert cu aur si argint

- acorda avansuri de gaj pe aur si argint, precum si pe baza depozitelor de efecte publice (adica pe baza de obligatii ale împrumuturilor de stat) ~ "lombard"

- emisiunea de bancnote (fiind singura banca din tara noastra care detinea privilegiul de emisiune).

Legea prevedea,pe lânga dreptul de emisiune al bancii si obligatiile

care derivau: existenta unui portofoliu de scont lesne de realizat; a anumita marime a stocului metalic de acoperire; libera convertibilitate a bancnotelor. Pentru stabilirea marimii stocului de acoperire, autorii legii au avut în vedere doua metode: scoala monetara si scoala bancara.

Scoala monetara, reprezentata prin bancherul englez Lloyd, apara înteresele bancherilor. Sustinea ca emisiunea de bancnote trebuie facuta în doua transe: prima reprezentând cantitatea minima de bancnote de care are nevoie economia naturala în orice moment, a doua reprezentând cantitatea suplimentara la care economia nationala poate recurge în perioadele de vârf si poate renunta în perioadele de acalmie. Prima se poate emite fara acoperire metalica, a doua trebuie acoperita în întregime.

Scoala bancara, reprezentata de Tooke, Newmarch, Fullarton, apara interesele burgheziei comerciale si industriale. Sustinea ca circulatia bancnotelor poate fi asigurata si fara impunerea unor norme rigide de acoperire. Emisiunea bancnotelor nu trebuie sa fie orientata asupra cantitatii de aur pe care o poate procura banca.

Banca Angliei a adoptat, prin legea Peel din 1844, ideile scolii monetare. Bancile de emisiune de pe continentul european au adoptat principiile scolii bancare, totusi au mentinut un stoc de metal pretios de circa 1/3 din valoarea bancnotelor emise, care a servit la operatiuni de convertire, iar emisiunea bancnotelor s-a facut pe baza cambiilor comerciale reescontate.

În comparatie cu scoala monetara, scoala bancara a avut o ncredere prea mare în rolul reglator pe care creditul bancar îl joaca în determinarea cantitatii de bancnote necesare unei tari.

Aparitia BNR a constituit un pas înainte în ceea ce priveste organizarea finantelor capitaliste ale României.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Nationala a Romaniei.doc

Alte informatii

Universitatea Romano – Americana Facultatea Relatii Comerciale si Financiar Bancare Interne si internationale