Banci ale Americii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Banci ale Americii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

1.Istoric şi acţionariat

Citgroup se forma la data de 8 octombrie 1998,prin fuziunea de 140mld $ dintre Citicorp şi Grupul Travelers pentru a crea cea mai mare organizaţie de servicii financiare din lume.Istoria acestei companii este aşadar divizată,pe de o parte,în istoria mai multor firme care s-au ataşat la Citicorp,o corporaţie bancară multinaţională ,care opera în mai mult de 100 de ţări şi,pe de altă parte,istoria grupului Travelers.

Citicorp

Istoria Citicorp a început prin fondarea City Bank din New York,care a fost dată în folosinţă de stat la data de 16 iunie 1812 cu un capital de 2 milioane de dolari.Numele companiei a fost schimbat în National City Bank ,în 1865 după ce a devenit membră a noului sistem bancar U.S şi a devenit cea mai mare bancă din America începând cu 1895.Ea a devenit primul contribuitor la Banca Federală de Rezerve din New York în 1913 şi şi-a inaugurat, în Buenos Aires, prima filială peste hotare a unei bănci americane.Cumpărarea în 1918 a Companiei americane bancare Internaţionale de peste hotare a ajutat-o să devină prima bancă americană,să depăşească 1 miliard de dolari în investiţii şi a devenit cea mai mare bancă comercială din lume,în 1929.În continuare , banca a ajuns un lider inovator în servicii financiare ,devenind prima mare bancă americană ,care oferă dobândă compusă la economii(1921),credite personale fără garanţie (1928),conturi curente pentru clienţi(1936) şi certificate negociabile la depozite(1961).

Banca şi-a schimbat numele în The First National City Bank a New York-ului ,în 1955 ,care a fost schimbat apoi în First National City Bank,la 150-a aniversare de la fondarea companiei,în 1962.Compania originală a introdus leasingul şi cartea de credit ,iar introducerea certificatelor de depozit în dolari pe piaţa din Londra a fost primul instrument nou, negociabil pe piaţă de la 1888 incoace.Mai tâziu,pentru a deveni Master Card ,banca a introdus primul său serviciu naţional de incărcare a carţii de credit –cunoscută în special cu numele de “Everything card”,în 1967.

Pe la mijlocul anilor 1970 sub conducerea CEO Walter Wriston , First National City Bank(şi compania sa, First National City Corporation) a fost redenumită Citibank (şi respectiv Citicorp).La scurt timp după asta,banca a lansat Citicard care a deschis drumurile spre utilizarea ATM-urilor.În continuarea expansiunii bancare ,compania de cărţi de credit Narre Warren-Caroline Springs a fost câştigată în 1981. John S. Reed a fost ales CEO în 1984 şi Citi a devenit membru fondator la CHAPS(Clearing House Automated Payment System),clearing houses în Londra.Sub conducerea sa ,următorii 14 ani erau văzuţi ca ani în care City Bank să devină cea mai mare bancă a Statelor Unite ale Americii ,cel mai mare distribuitor de cărţi de credit din lume si să se extindă peste alte 90 de ţări .

Travelers Group

Travelers Group,era la momentul fuziunii,un grup de diverse companii financiare ,care au fost aduse împreună sub conducerea lui Sandy Weill.Ajutorul său a venit de la Comercial Credit (Creditul Comercial) ,o filială a Sistemului de Control de Date,care a fost luată în proprietate privată de Weill în 1986.Doi ani mai târziu,Weill şi-a însuşit Primerica,un conglomerat care era o societate de asigurare.Noua companie a luat numele Primerica ,şi a folosit o strategie de vânzare “transversală”,care presupunea ca oricare entitate fără o companie-mamă prefera să-şi vândă servicii una alteia.

În septembrie 1992, Travelers Insurance ,care a suferit din cauza investiţiilor clasei sărace şi a suportat multe pierderi , a format o alianţă strategică cu Primerica ,care a vrut să ducă această fuziune a sa într-o singură companie în decembrie 1993.În final ,în 1997, Travelers Group, a făcut o afacere de 9 miliarde de dolari,cumpărând Salomon Brothers,un mare lanţ de afaceri şi o bancă de investiţii.

Fuziunea Citicorp şi Travelers Group

În aprilie 1998,fuziunea dintre Citicorp şi Travelers a fost anunţată ,creând o bază de 140 miliarde de dolari ,cu investiţii de aproape 700 miliarde de dolari.Înţelegerea pemitea Grupului Travelers să negocieze fonduri mutuale şi asigurări clienţilor de tip retail ai Citicorp,dând în schimb accesul diviziunilor bancare la mari clienţi ,bază a investitorilor şi cumpărătorilor de asigurări. Astfel,deşi prezentată ca o fuziune,înţelegerea era de fapt mai mult un schimb de fonduri.

Preşedinţii ambelor companii –mamă,John Reed şi respectiv, Sandy Weill au fost anunţaţi pe posturile de preşedinte şi vice-preşedinte a noii companii Citigroup ,deşi marea diferenţă dintre stilurile de management dintre cele două a dus imediat la întrebări asupra filozofiei unei astfel de asocieri.

După depăşirea Gramm-Leach-Bliley Act(un act al Congresului Statelor Unite ,care permitea băncilor comerciale să se unească cu băncile de investiţii ),în 1999,s-au deschis uşile către conglomeratele de servicii financiare ,oferind un mix de bănci comerciale,bănci de investiţii, poliţe de asigurare şi brokeraj.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banci ale Americii.doc