Bancile si Nevoia de Asigurare

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Bancile si Nevoia de Asigurare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 39 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Badea Dumitru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

I. ASIGURARILE DE RISC FINANCIAR 2

1. Cadrul legal 2

2. Asigurarile de risc financiar – consideratii generale 4

3. Tipuri de riscuri financiare 5

4. Conditii pe care un risc trebuie sa le îndeplineasca pentru a
fi asigurabil 7

5. Asigurarea riscului financiar de neplata 7

II. CONTRACTUL DE ASIGURARE A RISCULUI FINANCIAR DE NEPLATA AFERENT CREDITELOR COMERCIALE ACORDATE DE CATRE SOCIETATI COMERCIALE BENEFICIARILOR PERSOANE JURIDICE 10

1. Detalii privind contractul de asigurare al riscului financiar de neplata aferent creditelor comerciale acordate de societatile comerciale clientilor sai persoane juridice 10

2. Studiu de caz: contractul de asigurare de risc financiar de neplata a creditelor comerciale acordate de S.C. OMV MINERALOEL S.A. sub forma de carduri de combustibil, incheiat cu BCR Asigurari S.A 20

III. CONCLUZII SI PROPUNERI 37

Extras din document

Trecerea la economia de piata a facut imperios necesara modificarea structurilor organizatorice existente in activitatea de asigurari si reasigurari din Romania, reglementarea pe baze noi a raporturilor contractuale in materie de asigurare-reasigurare, perfectionarea instrumentelor si tehnicilor de lucru folosite de societatile comerciale specializate in operatii de asigurare, intermediere si alte prestari de servicii.

In acest context, in locul reglementarilor existente din anii '70-'80 au fost adoptate noi reglementari, printre care cele privind constituirea, organizarea si functionarea societatilor comerciale din domeniul asigurarilor, asigurarile de persoane, bunuri si raspundere civila, infiintarea unor societati comerciale pe actiuni in domeniul asigurarilor, atributiile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (initial denumita Oficiul de supraveghere a activitatii de asigurare si reasigurare) s.a.

O importanta modificare a legislatiei in materie de asigurari s-a produs la finele anului 1995. Este vorba de adoptarea Legii nr. 136 / 29 decembrie 1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, care reglementeaza forma si continutul contractului de asigurare, drepturile si obligatiile partilor contractante, trasaturile definitorii ale asigurarilor de bunuri, persoane si raspundere civila ce se realizeaza pe baze contractuale. Aceeasi lege reglementeaza conditiile in care se realizeaza asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagubele produse de accidente de circulatie; anuleaza caracterul obligatoriu al asigurarilor de cladiri si constructii apartinand persoanelor fizice, al asigurarii de raspundere civila pentru pagubele produse calatorilor in timpul transportului si al asigurarii animalelor apartinand persoanelor fizice. Alte prevederi importante cuprinse in aceasta lege se refera la: obiectul contractului de reasigurare, constituirea Fondului de protejare a asiguratilor in caz de faliment al societatilor de asigurari si a Fondului de protejare a victimelor strazii in caz de accident de autovehicule, in care autorul a ramas neidentificat si autovehiculul este neasigurat, sanctiunile aplicabile in caz de incalcare a dispozitiilor legii s.a.

La data de 3 aprilie 2000 a fost adoptata Legea nr. 32 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, care a inlocuit Legea nr. 47 / 16 iulie 1991. Aceasta lege reglementeaza, intr-o maniera cat mai apropiata de spiritul directivelor europene in domeniu: organizarea si functionarea societatilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, a societatilor mutuale, precum si a intermediarilor in asigurari, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, supravegherea asiguratorilor si reasiguratorilor care desfasoara activitatea in sau din Romania, supravegherea activitatii intermediarilor in asigurari si reasigurari, precum si a altor activitati in legatura cu acestea.

In Romania se pot constitui societati comerciale din domeniul asigurarilor, cu capital roman sau strain, autorizate in prealabil de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor potrivit procedurilor reglementate. Activitatea de asigurare poate fi exercitata numai de:

Fisiere in arhiva (1):

  • Bancile si Nevoia de Asigurare.doc