Bank of America

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1726
Mărime: 105.95KB (arhivat)
Publicat de: Sava Militaru
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marius Apostoaie
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Disciplina: Economie Bancara

Extras din referat

Bank of America este una dintre cele mai mari instituţii financiare, care deserveşte consumatori individuali, întreprinderi mici şi mijlocii de pe piaţă, dar şi marile corporaţii , oferind o gamă completă de servicii bancare.

Această bancă şi-a început activitatea din anul 1904, ca Bank of Italy , situată în oraşul San Francisco, la iniţiativa lui Amadeo Giannini, pentru a veni în ajutorul imigranţilor care erau refuzaţi sa aibă acces la serviciile altor bănci.

Denumirea băncii de “Bank of America ” a fost dată la începutul anului 1929, de către fondatorul său Giannini, care i-a propus preşedintelui instituţiei Bank of America din Los Angeles - Orra E. Monnette- o fuziune între cele două entităţi.

După câţiva ani, Giannini a început să construiască o bancă naţională , să se extindă în majoritatea statelor occidentale, precum şi în sectorul asigurărilor şi care să funcţioneze sub îndrumarea companiei sale “Transamerica Corporation”, dar mai târziu, în anul 1953, The Federal Reserve decide separarea celor două companii.

În urma emiterii Actului “Bank Holding Company” din anul 1967 s-a stabilit ca banca să deţină o bancă “mamă”, numită Bank of America dar şi mai multe filiale ale acesteia.

Bank of America îşi continuă exinderea activităţii sale, prin deschiderea unor sucursale şi înafara ţinutului din California, odată cu achiziţionarea Seafirst Corporation din Seattle. Astfel Bank of America a continuat să-şi desfăşoare activitatea mai mult ca Seafirst, decât Bank of America, până la fuziunea din anul 1998, cu Nations Bank.

În anii 1986-1987 Bank of America a înregistrat pierderi enorme datorită acordării de împrumuturi în America Latină, credite care s-au dovedit mai apoi a fi nefavorabile activităţii băncii respective.

Cea mai mare achiziţie a Bank of America a avut loc în anul 1992, când aceasta a reuşit să intre în posesia corporaţiei Security Pacific, care era considerat cel mai mare rival al său din California.Alături de această mare corporaţie, Bank of America a mai achiziţionat şi alte bănci din Arizona, Oregon, Washington.Tot în acest an, Bank of america s-a extins în Nevada, prin achiziţionarea Valley Bank of Nevada.

Extinderea activităţii a continuat în anul 1994, când Bank of America a achiziţionat Continental Illinois Nationl Bank and Trust Corporation of Chicago şi cu ajutorul căreia a reuşit să devină mai mare companie de holding din U.S. în ceea ce priveşte depozitele.Banca a reuşit să deţină primul loc în ceea ce priveşte depozitele doar până în anul 1997, când a fost devansată de NationsBank Corporation, urmând ca în anul 1998 să ocupe locul 3, find precedată de Carolina de Nord First Union Corp.

Câţiva ani mai târziu, directorul general al băncii americane şi preşedintele acesteia, Hugh McColl ,l-a numit ca successor pe Kenneth Lewis.

În anul 2004 Bank of America a cumpărat FleetBoston financiar pentru 47 miliarde dolari în numerar şi acţiuni, iar un an mai târziu mai achiziţionează şi instituţia de credit MBNA ,pentru suma de 35 miliarde de euro.

În mai 2006, Bank of America şi Banco Itaú au intrat într-un acord de achiziţie prin care au convenit să dobândească operaţiunile BankBoston în Brazilia,Chile şi Uruguay.

Un an mai târziu a avut loc un nou eveniment important care marchează evoluţia băncii americane.Aceasta primeşte aprobarea Băncii Centrale de a dobândi ABN AMRO din America de Nord, precum şi corporaţia financiar-bancară LaSalle de la ABN AMRO în valoare de 21 de miliarde de $, ceea ce a determinat creşterea prezenţei băncii în multe alte state prin încă 411 de sucursale,devenind cea mai mare bancă de pe piaţa din Chicago.

La data de 14 septembrie 2008, Bank of America a anunţat intenţiile sale de a Merrill Lynch & Co, în valoare de aproximativ 50 miliarde dolari.

Preview document

Bank of America - Pagina 1
Bank of America - Pagina 2
Bank of America - Pagina 3
Bank of America - Pagina 4
Bank of America - Pagina 5
Bank of America - Pagina 6
Bank of America - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Bank of America.doc

Te-ar putea interesa și

Activitatea Internațională a Băncilor Comerciale

ARGUMENT Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor monetare...

Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii

1. Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii 1.1. Scurt istoric Prima bancă a Statelor Unite ale Americii, “the Bank of North America “ din...

Monografia sistemului bancar al Statelor Unite ale Americii

1. Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii 1.1 Despre sistemul bancar al SUA Sistemele bancare s-au schimbat în multe sensuri pe parcursul...

Monografia sistemului bancar al Statelor Unite ale Americii

CAPITOLUL 1 SISTEMUL BANCAR AL STATELOR UNITE ALE AMERICII Sistemul bancar a suferit multe schimbări de-a lungul anilor Băncile de astăzi oferă o...

Evaluarea riscului de țară în instituțiile bancare

Băncile comerciale se confruntă în activitatea de creditare internaţională cu riscul ca debitorii să nu dispună, la un moment dat, de valuta...

Monografia sistemului bancar al Statelor Unite ale Americii

1.Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii 1.1 Scurt istoric Structura şi evoluţia sistemului bancar a fost întotdeauna un subiect foarte...

Activitatea Bancară de Retail în Statele Unite ale Americii

Cap 1. Sistemul bancar din Statele Unite ale Americii 1.1 Istoria sistemului bancar american Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii este...

Monografie SUA

-Bank One 1.1 Istoria timpurie - anii 1700 şi 1800 In 1781, un act al Congresului Confederaţiei a stabilit că Bank of America de Nord din...

Ai nevoie de altceva?