Bank of America

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1847
Mărime: 77.30KB (arhivat)
Publicat de: Gianina-Arina Iancu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

ISTORIC ŞI EVOLUŢIE

BankAmerica şi-a început activitatea ca Bank of Italy în anul 1904,în oraşul San Francisco,la iniţiativa lui Amadeo Gianninni ,pentru a veni în ajutorul imigranţilor. Deviza sa a fost radicală la început: de a servi "pe cei mici".

1909: Banca Italiei a cumpărat prima sa sucursală, cea a unei bănci din San Jose.

1920: Giannini i-a propus lui Orra E. Monnette ,preşedintele şi fondatarul instituţiei Bank of America, Los Angeles, o fuziune între cele două entităţi,care s-a finalizat la începutul lui 1929,şi a luat numele de Bank of America.

1927: Reglementările din California au permis înfiinţarea de sucursale ,astfel Giannini şi-a consolidat sucursalele din California în Bancă a Americii din California.

1930: Gianinni a încercat să construiască o bancă naţională,care să-şi extindă activitatea în mai multe ţări occidentale,precum şi în sectorul de asigurări,si care să se afle sub “custodia” corporaţiei sale (holding company) ,Transamerica Corporation.

1957: The Federal Reserve decide separarea Bank of America de Transamerica,aceasta din urmă continuându-şi activitatea în asigurări.

1967: Prin Actul Bank Holding Company din 1967 s-a stabilit ca BankAmerica Corporation să deţină o bancă “mamă” ,numită Bank of America ,iar pe lângă aceasta să funcţioneze filialele sale.

1983: BankAmerica şi-a extins activitatea înafara Californiei prin achiziţionarea Seafirst Corporation din Seattle,care a fost cea mai mare fuziune bancară interstatală din acea perioadă.

1986-1987 : BankAmerica a înregistrat pierderi enorme prin acordarea de împrumuturi în America Latină,credite care s-au dovedit a fi neperformante.

1992: Bank of America a realizat cea mai mare achiziţie din istorie,prin dobândirea corporaţiei Security Pacific,care era,de altfel,cel mai mare rival al său din California ,şi prin achiziţia altor bănci din Arizona,Oregon,Washington.

1994:BankAmerica a achiziţionat Continental Illinois Nationl Bank and Trust Corporation of Chicago,această fuziune ajutând banca Americii să devină din nou cea mai mare companie de holding din U.S. în ceea ce priveşte depozitele; acest statut a fost menţinut până în 1997,când BankAmerica a ocupat locul 2 ,fiind devansată de NationsBank Corporation.

1998: NationsBank Corporation a achiziţionat BankAmerica Corporation şi a adoptat oficial denumirea Bank of America Corporation, deşi această tranzacţie se dorea privită ca o fuziune între aceste 2 bănci.

În anul 2001 ,directorul general al băncii americane şi presedintele acesteia,Hugh McColl ,l-a numit ca successor pe Kenneth Lewis.

La 30 iunie 2005 ,Bank of America a convenit să achiziţioneze instituţia de credit MBNA ,pentru suma de 29 miliarde de euro,care avea să fie plătită în numerar şi acţiuni, devenind unul dintre cei mai mari emitenţi de carduri de pe plan mondial. În urma acestei tranzacţii, Bank of America îşi va dubla baza de carduri, va obţine peste 20 de milioane de noi conturi, ajungând astfel la peste 40 de milioane, cu un sold cumulat de 143 de miliarde de dolari (119 miliarde de euro). Această tranzacţie a fost a doua mare acţiune de acest gen efectuată de instituţia de credit americană, după ce Kenneth Lewis a preluat funcţia de director executiv.

În 2006 ,Bank of America a anunţat că intenţionează să cumpere compania United States Trust ,companie ce deţinea aproximativ 100 miliarde de dolari de active în gestionare şi avea peste 150 de ani experienţă.Această tranzacţie s-a finalizat însă în anul 2007.

În septembrie 2007 a avut loc un nou eveniment important care marchează evoluţia băncii americane,întrucat ea primeşte aprobarea Băncii Centrale de a dobândi ABN AMRO din America de Nord, precum şi corporaţia financiar-bancară LaSalle de la ABN AMRO ,pentru 21 de miliarde de $.Această afacere a dus la creşterea prezenţei băncii în multe alte state prin încă 411 de sucursale,devenind cea mai mare bancă de pe piaţa din Chicago.

În ianuarie 2008,Bank of America a anunţat că va cumpăra instituţia financiară Countrywide,ceea ce îi va oferi băncii o cotă substanţială pe piaţa ipotecară ,accesul la expertiza în ţară a instituţiei,precum şi la angajaţii şi tehnologia ei.Această achiziţie era văzută ca o măsură preventivă împotriva falimentului Countrywide, după apariţia speculaţiilor conform cărora criza ipotecară(acordarea titlurilor financiare garantate cu ipoteci cu grad de risc ridicat ,subprime) ar putea duce la faliment.

În data de 15.09.2008 ,Bank of America a anunţat că a ajuns la un acord pentru preluarea în întregime a grupului financiar Merrill Lynch, pentru 50 miliarde dolari, urmând să devină cea mai mare companie de brokeraj din Statele Unite.Negocierile au fost întârziate din cauză că banca de investiţii Lehman Brothers a anunţat că va cere declanşarea procedurilor de faliment sub protecţia articolului 11 din legea privind falimentul companiilor, Lehman Brothers şi Merrill Lynch fiind considerate de specialiştii din industrie ca având un grad similar de expunere la criza sectorului financiar.

Aceasta va plăti 29 dolari pe acţiune către Merril Lynch, deşi acţiunile acesteia se vindeau pentru 50 de dolari în mai şi 90 de dolari la începutul lui ianuarie, tranzacţia urmând a se încheia efectiv în primul trimestru din anul 2009. Prin această tranzacţie Bank of America va deveni una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, iar numărul total al angajaţilor va ajunge la aproximativ 270.000.

Preview document

Bank of America - Pagina 1
Bank of America - Pagina 2
Bank of America - Pagina 3
Bank of America - Pagina 4
Bank of America - Pagina 5
Bank of America - Pagina 6
Bank of America - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Bank of America.doc

Te-ar putea interesa și

Activitatea Internațională a Băncilor Comerciale

ARGUMENT Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor monetare...

Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii

1. Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii 1.1. Scurt istoric Prima bancă a Statelor Unite ale Americii, “the Bank of North America “ din...

Monografia sistemului bancar al Statelor Unite ale Americii

1. Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii 1.1 Despre sistemul bancar al SUA Sistemele bancare s-au schimbat în multe sensuri pe parcursul...

Monografia sistemului bancar al Statelor Unite ale Americii

CAPITOLUL 1 SISTEMUL BANCAR AL STATELOR UNITE ALE AMERICII Sistemul bancar a suferit multe schimbări de-a lungul anilor Băncile de astăzi oferă o...

Evaluarea riscului de țară în instituțiile bancare

Băncile comerciale se confruntă în activitatea de creditare internaţională cu riscul ca debitorii să nu dispună, la un moment dat, de valuta...

Monografia sistemului bancar al Statelor Unite ale Americii

1.Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii 1.1 Scurt istoric Structura şi evoluţia sistemului bancar a fost întotdeauna un subiect foarte...

Activitatea Bancară de Retail în Statele Unite ale Americii

Cap 1. Sistemul bancar din Statele Unite ale Americii 1.1 Istoria sistemului bancar american Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii este...

Monografie SUA

-Bank One 1.1 Istoria timpurie - anii 1700 şi 1800 In 1781, un act al Congresului Confederaţiei a stabilit că Bank of America de Nord din...

Ai nevoie de altceva?