BERD

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie BERD.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

BERD

Înfiinţată în 1991, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) foloseşte investiţiile pentru a susţine dezvoltarea economiei de piaţă şi a democraţiei în 27 de ţări, din Europa Centrală pâna în Asia Centrală.

BERD este deţinută de 61 de ţări şi de două instituţii interguvernamentale. Cu toate că acţionarii săi aparţin sectorului de stat, BERD investeşte mai ales în sectorul privat, de regulă împreună cu alţi parteneri comerciali.

BERD oferă finanţări de proiecte pentru bănci, întreprinderi industriale şi comerciale, adresându-se atât noilor iniţiative cât şi companiilor deja existente. De asemenea, colaborează şi cu societăţi din sectorul public pentru a sprijini privatizarea acestora, restructurarea întreprinderilor de stat şi îmbunătăţirea serviciilor municipale sau comunale.

Mandatul BERD stipulează că aceasta trebuie să colaboreze numai cu ţări care respectă principiile democratice. Acordul de infiinţare a BERD impune promovarea dezvoltării durabile şi ecologice ca parte integrantă a tuturor activitaţilor sale.

State membre

BERD este cel mai mare investitor institutional din Romania. Banca investeste atat in sectorul privat cat si in cel public, in domenii ca energie, transport si infrastructura municipala precum si in institutii financiare. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, BERD va acorda sprijin pentru maximizarea beneficiilor ce decurg din calitatea de membru al Uniunii Europene si a conformarii la standardele Uniunii Europene. Totodata, Banca va sprijini Romania in demersul de a-si consolida structurile administrative si capacitatea de utilizare a fondurilor UE.

Pentru a veni in sprijinul restructurarii, consolidarii si dezvoltarii companiilor locale, BERD este pregatita sa isi asume un risc mai mare decat cel pe care institutiile financiare private sunt dispuse sa si-l asume in mod obisnuit. Banca intentioneaza sa isi extinda sprijinul catre microintreprinderile si intreprinderile private din zonele rurale, pentru a stimula dezvoltarea acestora si a contribui la crearea de noi locuri de munca, ceea ce la scara mai mare se va regasi in dezvoltarea economica a Romaniei. Banca va largi cooperarea cu municipalitatile locale in stransa coordonare cu programele UE dedicate ameliorarii serviciilor de alimentare cu apa si canalizare, a celor de tratare a apelor uzate cat si transport. Eforturile Romaniei de reducere a intensitatii energetice vor fi sustinute de Banca prin sprijinirea proiectelor de eficienta energetica si energie regenerabila.

In 2007 Sibiu a fost Capitala Culturala Europeana.

In 2006, Sibiu a inceput pregatirile pentru a deveni Capitala Europeana a Culturii in 2007. Orasul avea nevoie de o refacere completa dupa anii de totala ignorare din timpul regimului comunist si de dupa caderea acestuia. Exista o singura problema majora: infrastructura.

Autoritatea municipala trebuia sa initieze lucrari ample de renovare, inclusiv restaurarea fatadelor vechilor cladiri. Piata Garii, principala poarta de intrare a orasului unde turistii isi fac o prima impresie despre Sibiu, trebuia reabilitata pentru a deveni un punct nodal eficient pentru trenuri, autobuze, masini si pietoni. Printre alte lucrari edilitare, era nevoie de refacerea canalizarii pe aproximativ 36 dintre strazile orasului. Toate acestea constituiau o cheltuiala prea mare, pe care municipalitatea nu putea sa o finanteze de una singura.

Municipalitatea nu reusise sa obtina imprumuturi pe termen lung de la bancile locale. Cerandu-i-se ajutorul, BERD a raspuns prompt si a acordat orasului doua imprumuturi in valoare totala de 25 milioane €, rambursabile in 12 ani.

Desi economia si serviciile publice din orasul Sibiu s-au dezvoltat mult in ultimii trei ani, pentru a sustine ritmul accelerat de dezvoltare, era nevoie de modernizarea infrastructurii urbane. Imprumutul BERD a ajutat orasul sa achizitioneze 30 de autobuze, sa inlocuiasca 60 la suta din parcul auto si sa imbunatateasca conditiile de transport pentru localnici si pentru afluxul de vizitatori asteptat in 2007.

Pe langa aceasta, au fost atrase fonduri in valoare de 425.000 € de la guvernele Austriei si Statelor Unite. Aceste fonduri au fost utilizate pentru sprijinirea municipalitatii in organizarea licitatiilor pentru acoperirea costului angajarii de consultanti care sa supervizeze lucrarile de reabilitare a orasului si de transformare in societate pe actiuni a companiei de transport public din Sibiu.

Un imprumut BERD anterior garantat de municipalitatea Sibiu a contribuit la reabilitarea sistemului de canalizare pentru peste 170.000 de locuitori din municipiu. Acest imprumut a fost completat de un fond nerambursabil in valoare de 25,6 milioane € acordat in cadrul programului ISPA al Uniunii Europene. Finantarea mixta a contribuit la extinderea si reabilitarea retelei de canalizare, reabilitarea statiei de tratare a apei potabile, precum si la contorizarea si monitorizarea retelei de distributie a apei.

Colterm va reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 120,000 tone pe an.

BERD a acordat un imprumut in valoare de 15 milioane € companiei Colterm, o companie de termoficare urbana detinuta de municipalitatea Timisoara, ce urmeaza a fi investiti in producerea eficienta de energie termica si electricitate, in cadrul unui proiect care va avea drept rezultat reducerea emisiilor daunatoare de gaze cu efect de sera. Acest proiect a contribuit la transformarea unei companii de termoficare imbatranite intr-o companie moderna si eficienta si va asigura totodata furnizarea garantata si constanta de caldura si electricitate pentru locuintele din zona.

Prin inlocuirea statiilor invechite de generare a energiei termice cu turbine cu gaz mult mai ecologice, Colterm va reduce emisiile de bioxid de carbon (CO2) cu aproximativ 120.000 tone pe an. Pentru a obtine o reducere similara a emisiilor de CO2 folosind tehnologie de turbine eoliene, ar fi fost necesara o investitie de aproximativ 120 milioane €. Reducerea emisiilor de bioxid de carbon va permite generarea de credite carbon in valoare de pana la 4 milioane €, ce vor fi vandute catre BERD in contul Olandei, in baza unui acord incheiat intre BERD si Olanda in anul 2003, pentru reducerea emisiilor in Europa Centrala si de Est.

Ideea generarii si utilizarii de credite carbon pentru plata investitiei este o abordare inovatoare care vine in sprijinul companiei, deoarece face ca proiectul sa fie mai viabil din punct de vedere financiar.

Fisiere in arhiva (1):

  • BERD.ppt