Bursa Euronext

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bursa Euronext.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sorin Anton

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Sfera pieţelor financiare internaţionale, participanţi, titluri

Pieţele financiare internaţionale asigură confruntarea cererii şi a ofertei de capital pe termen lung prin organisme specializate.

În sens larg , pieţele financiare internaţionale cuprind operaţiile de confruntare a cererii de finanţare a instituţiilor financiare internaţionale, a guvernelor, administraţiilor locale, societăţilor comerciale din străinătate cu oferta de capital provenită de la bănci, investitori, societăţi de asigurare, fonduri de pensii şi de la alţi posesori de capitaluri pe termen lung. Resursele în valută de pe pieţele financiare internaţionale se mobilizează şi împrumută prin intermediul acţiunilor, obligaţiunilor, a împrumuturilor pe titluri, lombard şi a împrumuturilor ipotecare.

În sens restrâns, pieţele financiare mijlocesc confruntarea cererii şi a ofertei de acţiuni şi obligaţiuni, având natura de pieţe ale valorilor mobiliare. Pieţele financiare internaţionale sunt organizate şi funcţionează în cadrul burselor de valori sau sub formă de pieţe interdealeri (Over The Counter), în afara burselor. Bursele de valori reprezintă organisme care dispun de un spaţiu pe care se efectuează operaţiile cu titluri, respectiv vânzarea şi cumpărarea pe baza unei legislaţii

şi regulamente. Bursele de valori funcţionează pe baza unor reglementări ale statelor în care sunt amplasate şi care prevăd structură organizatorică, management, valorile mobiliare care se negociază, criterii de admitere a titlurilor la bursă, modul de realizare a operaţiilor, sistemul de compensare şi alte raporturi privind operaţiile bursei.

Orice economie naţională, indiferent de nivelul său de dezvoltare, este caracterizată de existenţa şi funcţionarea unor pieţe specializate, unde se întâlnesc şi se reglează, liber sau dirijat, cererea şi oferta de active financiare, necesare creării de resurse pentru dezvoltarea producţiei de bunuri şi servicii în cadrul firmelor.

În economia financiară circuitul activelor financiare are loc între doi participanti mulţimea ofertanţilor de fonduri (investitorii) şi mulţimea utilizatorilor acestora, în vederea realizării unicului scop: satisfacerea nevoii economice, a cărei finalizare este profitul. Investitorii sunt cei care efectueaza investitii, prin plasarea fondurilor în scopul valorificarii lor, iar utilizatorii sunt cei care mobilizeaza fondurile pentru a-si finanta propria activitate economica.

Prin intermediul pietelor financiare, capitalurile disponibile sunt dirijate catre agentii economici nationali sau de pe pietele altor tari, unde nevoile de capital depasesc posibilitatile financiare interne de acoperire sau autoritatile monetare impun anumite restrictii privind accesul la resursele financiare interne.

Tranzactiile între cele doua categorii de participanti la fluxul financiar se realizeaza prin intermediul pietelor financiare. Dupa tipul activelor care se negociaza si mecanismul prin care acestea sunt introduse în circuitul economic, piata financiara este formata din trei mari sectoare, constituite ca piete distincte: piata bancara, piata monetara si piata de capital.

Importanta pietelor financiare este vitala in cadrul unei economii prospere si in ideea in care societatea evolueaza tot mai mult iar nevoia de resurse financiare este tot mai acuta.

Titlurile de valori ce se negociază pe pieţele financiare internaţionale reprezintă înscrisuri sub formă materială sau înregistrare electronică care atestă existenţa unor relaţii contractuale între emitent şi deţinător şi asigură anumite drepturi posesorilor. Ele sunt titluri primare, titluri derivate şi titluri sintetice.

2. Procesul de fuziuni şi achiziţii de pe pieţele financiare internaţionale

Ca orice mecanism economico-social, pieţele financiare inregistreaza de-a lungul timpului schimbari in ceea ce priveste structura si functionalitatea lor.

În ultimii ani, s-au înregistrat schimbări semnificative în domeniu. Tendinţele majore s-au conturat începând cu anii 1990 si anume:

-Globalizarea pieţelor financiare şi a operaţiunilor bursiere,

-Introducerea a noi tehnologii eficiente şi rapide,

-Acces sporit la pieţele de capital.

Sistemele alternative de tranzacţionare care operează în paralel cu pieţele oficiale au fuzionat, oferind posibilitatea tranzacţiilor internaţionale şi costuri scăzute. Simultan a avut loc o creştere semnificativă a numărului de intermediari ai pieţei (bănci şi societăţi specializate), conducând la creşterea volumului de tranzacţionare.

S-a trecut la crearea unor grupuri bursiere naţionale şi regionale semnificative, prin fuziunea pe plan naţional a tranzacţionării şi compensării tuturor intrumentelor financiare: valori mobiliare şi instrumente financiare derivate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa Euronext.doc