Ce sunt ciclurile economice si cum influenteaza creditarea bancara

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Ce sunt ciclurile economice si cum influenteaza creditarea bancara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cărăușu Nicușor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

1. Definire concept economic

Ciclul economic- reprezintă fluctuațiile apărute la nivelul activităților economice pe ansamblu, care apar într-un mod recurent pe parcursul unor luni sau chiar ai. Acestea se cracterizează prin predictibilitatea scazută cu privire la magnitudine și frecvență. Chiar dacă diferă manifestarea de la o țară la alta, indiferent de gradul lor de dezvoltare, predomină o trăsătură comună cum ar fi: ciclurile economice au capacitatea de a„tempera spiritele” și de a schimba planurile„ .

În procesul unui ciclu economic se întâlnesc 4 faze:

- Expansiunea(creșterea economică)- presupune perioada în care se efectuează o relansare în plan economic, prezentă prin: creșterea prețurilor și scăderea ratei dobânzii. În perioada aceasta creditele ce au fost oferite consumatorilor sunt mai ieftine pentru a spori creșterea econimică prin prezența investițiilor ce aduc profit.

- Boom economic(punctul de maxim)- presupune o creștere economică ce devine din ce în ce mai rapidă și tinde să devină inflaționistă, reprezentând astfel punctul cel mai ridicat de creștere economică acceptat în economie.

- Recesiunea(contracție)- reprezintă perioada de caracterizare prin care declinul înregistrat de ratei creșterii economice, predecedată de diminuarea ratei de creștere a PIB-ului real pentru ultimele două trimestre. În acest timp, are loc ”procesul de scumpire al creditelor„ fiind majorată rata dobânzii cu privire la retragerea perioadei de creditare, astfel diminuându-se investițiile.

- Depresiunea(punctul de minim)- presupune o perioadă de recesiune severă, având ca efect cote maxime pentru rata inflației și scăderea producției.

Pe perioada unui ciclu economic variabilele cantitative vor înregistra diferite fluctuații. Variabile prociclice cum ar fi: rata ocupării, consumul, cheltuielile publice, producția industrială și masa monetară se vor caracteriza prin diminuarea pe perioada recesiunii și creștere pe perioada de expansiune, iar în cazul variabilelor contraciclice: numărul falimentelor, stocul de produse finite, rata dobânzii, rata șomajului, situația fiind inversă( scad în perioada expansiunii și vor crește în faza recesiunii).

2. Tipologia ciclurilor economice și carezele pe care le determină

Teoreticienii din domeniul economic, în urma observațiilor și studiilor realizate pe parcursul anilor, au efectuat o tipologie ale acestor cicluri economice. Altfel spus, în carțile Macroeconomiei, întâlnim urmatoarele clasificări:

Ciclurile de investiții în infrastructura Kuzets-perioada de manifestare a acestora este cuprinsă între 10-12 ani. Kuznets este cel care le-a identificat și prezintă cauze ale ale manifestării proceselor demografice. Acesta face trimitere în special la miscări migratorii, care, din perspectiva sa, au o mare influență asupra activităților din sfera construcțiilor.

Ciclurile tehnologice lungi(”seculare„)- perioada de manifestare a acestora în economii este de 40-60 ani. Sunt evidențiate în special de evenimente semnificative, în deosebi prin marile descoperiri de știintă și inovații tehnologice. Datorită lor se stabilește tehnica producției ce țin cont de resursele existente și tehnologiile din economie. Aceste sunt realizate la rândul lor din cicluri economice cu o durată mai mică ce alternează. În perioada anilor 1949-2000, fiind numită și ”perioada celor 30 de ani glorioși de după război”. Dacă până în perioada anilor 1970 a avut loc o manifestare a creșterii economice, după s-au facut simțite cauze ale perioadei de recesiune-creșterea de ritmuri în unități mici. Spre finalul perioadei a început manifestarea din ce in ce mai puternică a evoluției uimitoare în domeniul informațional și tehnic, care au scos în evidență limitele unui vechi sistem și au determinat tranzacția spre un domeniu mai competitiv.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ce sunt ciclurile economice si cum influenteaza creditarea bancara.docx

Bibliografie

1. Jesus Huerta de Soto; Moneda, creditul bancar și ciclurile economice, Editura Universității „Universitatea Alexandru Ioan Cuza” 2010.
2. Dăianu Daniel; Ciclul economic și dezechilibrele: de unde vin „steroizii”?
www.opiniibnr.ro-25.08.2015.
3. Dăianu Daniel, Creditul și moneda: O controversă veche, www.opiniibnr.ro-22.07.2016
4. BNR, prezentări și interviuri, www.bnr.ro
5. Iancu Aurel; Instabilitatea financiară, ciclurile economice și rolul instituțiilor; București, 2014.
6. http://www.opiniibnr.ro/