Ce sunt ciclurile economice si cum influenteaza creditarea bancara

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Ce sunt ciclurile economice si cum influenteaza creditarea bancara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Chirlesan Dan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Introducere

Acestă lucrare se referă la modul cum influențează ciclurile economice activitatea de creditare bancară. Forma ciclurilor este urmată de cauzele care sunt consecințele acestor fluctuații. Este subliniată ideea continuității în economie, a urcărilor și a coborâșurilor care neîncetat se repetă, îndepărtând un stat din faza de recesiune în perioada de "boom economic". De asemenea, se prezintă ritmul între ciclurile economice și împrumutul bancar, influențe care nu numai că se completează reciproc, dar care au autoritate importantă în stabilirea pașilor de urmat pentru o țară.

1. Explicarea conceptului de ciclu economic

Ciclul economic se compune din fluctuații apărute în cadrul activității economice, care se produc într-un mod repetat pe o perioadă ce se întinde pe luni sau chiar ani. Se poate prezenta ca având un grad scăzut de previziune cu privire la frecvența și magnitudinea de desfășurare. Chiar dacă felul în care se manifestă depinde de la o țară la alta, indiferent de nivelul de dezvoltare a acesuia, se regăsește o trăsătură comună:ciclurile economice au posibilitatea de „a schimba planurile” și de a „tempera spiritele”.

Ciclu economic se compune din patru faze:

- Expansiunea mai este numită și creșterea economică și se prezintă ca perioada în care are loc o relansare economică, recunoscută prin: o creștere a prețurilor și a producției concomitent cu diminuarea ratei dobânzii. Pe parcursul acestei perioade creditele oferite populației sunt ieftine pentru a încuraja creșterea economică cu ajutorul investițiilor productive.

- Boom-ul economic numit și punctul de maxim care se prezintă ca fiind creșterea economică care devine din ce în ce mai iute și tinde să fie chiar una inflaționistă, reprezentând astfel punctul maxim de creștere a economiei care este acceptat.

- Recesiunea; se mai numește și contracție și este perioada caracterizată prin declin datorat ratei creșterii economice, prececedată de o scădere a ratei de creștere a PIB-ului real în ultime două trimestre. Pe parcursul acestei faze, are loc un fenomen de „scumpire a creditelor”, majorându-se rata dobânzii pentru a se putea restrânge fenomenul de creditare, respectiv diminuându-se investițiilele.

- Depresiunea numită și punct de minim reprezintă o recesiune riguroasă, care se manifestă prin scăderea producțiilor și înscrierea unor maxime ale ratei inflației;

Fazele ciclului economic în general se măsoară și identifică prin fluctuațiile crescătoare și descrescătoare ale PIB-ului în jurul tendinței. Însă pentru a putea

determina este nevoie și de alți indicatori semnificativi cum ar fi: nivelul de ocupare a forței de muncă, rată inflației, rata dobânzii și cererea consumului.

În timpul unui ciclu economic, variabilele cantitative înscriu diferite fluctuații. Variabilele prociclice sunt: consum, producție industrială, investiții, rata ocupării, cheltuieli publice și masa monetară se identifică printr-o scădere în timpul recesiunii și o creștere în perioada de expansiune. Pe când în situația variabilelor contraciclice avem: stocuri de produse finite, rata șomajului, numărul falimentelor, rata dobânzii, situația în acest caz este inversă celor de mai sus respectiv scade în perioada expansiunii și crește în faza de recesiune.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ce sunt ciclurile economice si cum influenteaza creditarea bancara.pdf

Bibliografie

1. Dăianu Daniel; Ciclul economic și dezechilibrele: de unde vin ”steroizii”?; www.opiniibnr.ro - 25.08.2015.
2. http://opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/86-cicluri-institutii-si-practici-rele
3. http://opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/89-un-nou-val-de-criza-in-lume-in-2016
4. Iancu Aurel; Instabilitatea financiară, Ciclurile și rolul instituțiilor; București; 2014.
5. Jesus Huerta de Soto; Moneda, creditul bancar și cicluri economice, Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, 2010.
6. Olteanu Dan Constantin; Creditarea și instabilitatea economică, Studiu de sinteză; București; 2014.
7. Stoian Andreea; Abordare financiară privind ciclurile economice; ASE București.