Comparație între BRD și BCR privind creditul pentru locuințe

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2512
Mărime: 14.12KB (arhivat)
Publicat de: Aglaia Marian
Puncte necesare: 7
Referatul prezinta o comparatie a creditelor pt locuinte intre bancile BRD si BCR.A fost prezentat in cadrul Facultati de Stiinte Economice Arad,anul 3

Extras din referat

1. SCURT ISTORIC

- ISTORIC BANCA COMERCIALA ROMANA( BCR)

Infiintata prin Hotarare de guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, Banca Comerciala Romana a inceput sa functioneze prin preluarea portofoliului de credite pentru industrie, gestionat anterior de Banca Nationala, continuand astfel o traditie de peste 50 de ani de activitate comerciala.

La acea data, banca isi incepea activitatea cu o parte din personalul transferat de la B.N.R., iar pe baza de protocol, prelua un activ si pasiv de 273 miliarde de lei. Activele bancii erau aproape in totalitate materializate in credite bancare care insumau 269 miliarde de lei. Activele proprii materializate in mijloace fixe erau doar de 26 miliarde de lei.

Inca din primii ani de functionare, B.C.R. si-a propus sa se dezvolte ca banca universala, capabila sa satisfaca cerintele unor segmente cat mai largi de clienti. B.C.R. s-a impus treptat pe piata interna prin seriozitate, eficienta si oferta diversificata de produse si servicii.

In martie 1997, B.C.R. a fost prima banca din Romania care a iesit pe pietele internationale de capital, fara garantii guvernamentale. Emisiunea inaugurala de euroobligatiuni in valoare de 75 milioane de dolari, lansata cu sprijinul Bancii de investitii „MERRILL LYNCH”, a constituit un succes, fiind suprasubscrisa de investitori din Europa si S.U.A.

In decursul perioadei, B.C.R. a ajuns sa detina in cadrul sistemului cea mai mare cota pe piata depozitelor atrase de populatie. Devenind principala resursa pentru plasamente, acestea au asigurat independenta bancii de imprumuturile de la B.N.R. si au contribuit la reducerea costurilor de finantare.

Rezultatele financiare ale anului 1999 au reconfirmat capacitatea bancii de a genera profit, chiar in contextul unui mediu de operare dificil.

Intr-un studiu realizat de Revista Capital, in martie 2002, B.C.R. detinea impreuna cu B.R.D.-G.S.G. o cota de 66% din segmentul de piata dedicat atragerii de resurse de la populatie. In ceea ce priveste cota de piata, B.C.R. detinea 31.25% din piata bancara. RD - Groupe Société Générale

Primele dovezi cu privire la o activitate bancara pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786 – 1855 , reprezentate prin 55 placi de piatra , gasite intr-o zona de mine aurifere.Aceste placi contin detalii referitoare la contractul de infiintare a unei institutii bancare.

In epoca moderna , primele incercari de creare a unei banci au fost la inceputul secolului XIX . I.C.Bratianu sustinea in 1861 ca ,, ce mult si dureros se simte lipsa unui asezamant financiar puternic si serios care sa poata da tarii existenta baneasca in vremuri de nevoie” . In 1880 la 27 februarie Bratianu depune in Camera proiectul unei banci nationalecare trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare institutie.La 17 aprilie 1880 proiectul devine lege de statornicire a normelorde organizare a Bancii Nationale a Romaniei , care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880 . Banca Nationala a Romaniei este cea mai importanta banca infiintata in acea perioada , care , din punct de vedere organizatoric , a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei . Acesta a fost inceputul dezvoltarii unui system bancar nou si modern .

In anii ‘ 40 sistemul bancar a fost dominat de 5 banci principale :

Banca Romaneasca ;

Banca de Credit Roman ;

Banca Comerciala Romana ;

Banca Comerciala Italiana si Romana ;

Societatea Bancara Romana ;

Aceste banci realizau 50 % din totalitatea operatiunilor bancare .

Pana in 1947 , sistemul bancar romanesc cunoaste o dezvoltare remarcabila . Bancile detineau resurse importante si functionau conform standardelor internationale ; personalul bancar era format din specialisti pregatiti in conditii de concurenta si standarde profesionale foarte ridicate , asa cum erau stabilite de Banca Nationala .

Dupa 1947 , sistemul bancar a fost restrans datorita trecerii la economia de comanda si intrarii Romaniei in zona de influenta sovietica .

Pana in anul 1989 in Romania existau 4 banci :

Banca Nationala a Romaniei

Banca Romana de Comert Exterior

Banca de Investitii

Banca Agricola , la care se adauga si C.E.C –ul .

Reforma sistemului bancar a inceput in 1990-1991 , prin elaborarea si abordarea unei noi legislatii bancare privind organizarea si functionarea bancii centrale si a bancilor comeciale.

Sistemul bancar din Romania este structurat pe doua nivele – o banca centrala si institutiile financiare , carora prin lege li s-a acordat statutul de banci.

Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a tarii , institutia de emisiune a statului roman. Prin noile reglementari , BNR incearca sa creeze un system bancar modern si , in acelasi timp , sa-si indeplineasca rolul de banca centrala . Operatiunile comerciale indeplinite pana la 1989 de Banca Centrala au fost transferate unei noi banci comerciale (B.C.R.).

- ISTORIC BANCA ROMANA DE DEZVOLTARE (BRD)

Istoria BRD incepe in 1923 , odata cu crearea Societatii Nationale pentru Credit Industrial. Obiectivul acestei institutii publice este finantarea industriei romanesti .

Conform legii nationalizarii din iunie 1947 , Societatea Nationala pentru Credit Industrial devine Banca de Credit pentru Investitii .Activitatea cea mai importanta este obtinerea de participatii in intreprinderi si acordarea de credite .

La sfarsitul anilor 1950 vremurile sunt din nou tulburi pentru sectorul bancar roman si provoaca reorganizarea sistemului financiar. In 1957, Banca de Credit pentru Investitii devine Banca de Investitii. Ea ocupa o pozitie de monopol in domeniul finantarii pe termen mediu si lung din sectorul industrial. In aceasta perioada activitatile principale se reinnoiesc profund, avand ca particularitate specializarea creditelor in functie de obiectul lor .

Nasterea BRD ca banca comerciala intervine in 1990. Preluarea activelor si pasivelor Bancii de Investitii constituie baza activitatii, dar autorizarea generala pentru activitatile bancare atribuita acestei entitati stimuleaza constituirea unei importante retele de agentii pe intreg teritoriul tarii. Este vorba de asemenea despre asigurarea prezentei BRD acolo unde se dezvolta activitatea industriala pentru a transmite din experienta in domeniul creditului de investitii. Astfel, unitatile sale se indreapta in special, in afara atragerii depozitelor societatilor comerciale si persoanelor fizice, catre creditele pentru investitii destinate societatilor comerciale. Apar si operatiunile de schimb la vedere.

Nasterea BRD ca banca comerciala intervine in 1990. Preluarea activelor si pasivelor Bancii de Investitii constituie baza activitatii, dar autorizarea generala pentru activitatile bancare atribuita acestei entitati stimuleaza constituirea unei importante retele de agentii pe intreg teritoriul tarii. Este vorba de asemenea despre asigurarea prezentei BRD acolo unde se dezvolta activitatea industriala pentru a transmite din experienta in domeniul creditului de investitii. Astfel, unitatile sale se indreapta in special, in afara atragerii depozitelor societatilor comerciale si persoanelor fizice, catre creditele pentru investitii destinate societatilor .

2. OBIECTUL DE ACTIVITATE

Strategia BRD - Groupe Société Générale se integrează în strategia globală a Grupului Société Générale: păstrarea echilibrului între portofoliul de servicii şi profilul de risc, pentru asigurarea dezvoltării şi rentabilităţii pe termen lung, în paralel cu menţinerea eforturilor pentru asigurarea unei eficacităţi operaţionale.

Preview document

Comparație între BRD și BCR privind creditul pentru locuințe - Pagina 1
Comparație între BRD și BCR privind creditul pentru locuințe - Pagina 2
Comparație între BRD și BCR privind creditul pentru locuințe - Pagina 3
Comparație între BRD și BCR privind creditul pentru locuințe - Pagina 4
Comparație între BRD și BCR privind creditul pentru locuințe - Pagina 5
Comparație între BRD și BCR privind creditul pentru locuințe - Pagina 6
Comparație între BRD și BCR privind creditul pentru locuințe - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Comparatie intre BRD si BCR privind Creditul pentru Locuinte.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu Monografic BCR

1.Prezentare BCR 1.1. Istoricul şi evoluţia BCR Începând cu 1990, datorită liberalizării pieţei bancare, ia nastere un amplu proces de...

Monografie BRD

Cap 1. Prezentarea societăţii bancare.Istoric şi evoluţie 1.1. Momentul istoric al înfiinţării În anul 1923, în România i-a fiinţă Societatea...

Analiza comparativă a produselor și serviciilor bancare din România

Capitolul 1.INTRODUCERE In cadrul acestui proiect am incercat sa fac o analiza comparativa la 26 de banci din sistemul bancar romanesc.Am dorit sa...

Produse și servicii bancare oferite de sistemul bancar românesc

INTRODUCERE Bancile erau privite de obicei ca o ruda neinsemnata a marilor banci de investitii si brockerage. Aceasta nu mai e de actualitate....

Analiza comparativă a produsului bancar “credit în scop locativ” pentru băncile Raiffeisen, Banca pentru Locuințe și HVB, Banca pentru Locuințe

I.SCURT ISTORIC AL SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA.SISTEMUL DE ECONOMISIRE-CREDITARE Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Creditare bancară

Functiile creditului bancar: 1.De redistribuire - creditul joaca rolul de macroregulator economic asigurind astfel satisfacerea nevoilor dinamice...

Creditul

1. NECESITATEA, APARIŢIA ȘI EVOLUȚIA CREDITULUI Abordând aspectul apariţiei creditului vom menționa că originile acestuia se regăsesc în...

Ai nevoie de altceva?