Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3123
Mărime: 45.62KB (arhivat)
Publicat de: Camil Cojocariu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. • Cardul de debit
  2. • Card de debit BCR Maestro
  3. • Card de debit Bancpost Maestro
  4. • Comparatie intre cele doua carduri de debit (Maestro BCR si Maestro Bancpost)
  5. • Bibliografie

Extras din referat

Cardul de debit

- Ce este cardul de debit si cum il folosesti?

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii proprii din contul de la banca. Contul de card nu este insa intotdeauna identic cu contul curent. Tendinta pe piata romaneasca este ca bancile sa unifice aceste doua conturi, astfel incat cardul sa aiba acces direct la contul curent. Acest lucru permite un control mai bun al veniturilor, deoarece toti banii stau intr-un singur cont, iar accesul la ei se face atat la ghiseu (prin retragere de numerar), cat si prin intermediul cardului.

Pe langa retragerea de bani de la bancomat, cea mai importanta functie a cardului de debit este plata cumparaturilor la comercianti. Sistemul este deosebit de simplu si, daca il folositi, nu trebuie sa mai mergi intai la bancomat pentru a retrage numerar si apoi la cumparaturi.

- Cum decurge tranzactia?

Vanzatorul trece cardul printr-un dispozitiv denumit POS, dupa care iti solicita sa introduci codul PIN pentru a valida tranzactia. Dupa ce tastezi codul, aparatul confirma daca ai bani in cont si elibereaza o chitanta in doua exemplare. Verifica suma de pe chitante, semneaza ambele chitante si pastreaza un exemplar.Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste comision.

- Care sunt costurile cardului de debit?

In cazul cardurilor, exista o diversitate foarte mare de comisioane asociate pentru diferite operatiuni. In alegerea unui card de debit, trebuie sa acorzi o atentie deosebita comisioanelor care se platesc cel mai frecvent:

taxa anuala de administrare - se plateste de regula la inceput de an, banca retinand automat suma respectiva din soldul contului. In consecinta, daca nu intentionezi sa mai folosesti un anumit card, este bine sa soliciti bancii emitente inchiderea contului. Altfel, vei fi bun de plata! De asemenea, este foarte important sa intrebi la banca daca o data cu emiterea cardului vi s-a deschis si un cont curent. In acest caz, s-ar putea ca si pentru contul curent sa ai de platit un comision de deschidere si unul de administrare.

taxa de emitere - se plateste la emitere. Cum cardurile sunt valabile in general doi ani, este bine sa te interesezi cat costa si reinnoirea lor.

comisionul de retragere de numerar - in general, se plateste 0,2% pentru fiecare operatiune, daca se foloseste bancomatul bancii emitente, dar sunt si banci care nu percep comision. In cazul in care se foloseste bancomatul altei banci, comisioanele sunt mai ridicate. In aceste situatii se achita si o taxa suplimentara de 2,5 lei pentru accesul la reteaua de bancomate a altei banci (sau 0,5 lei in cazul unui numar limitat de banci). Retragerea de numerar in strainatate este si mai scumpa. In general, nu este recomandat sa retragi sume mici, deoarece comisioanele incep de la 2-3 euro, indiferent de suma retrasa.

comisionul pentru tranzactiile la comercianti: - in Romania, nu se plateste comision pentru platile la comercianti, indiferent de banca emitenta (cea care a emis cardul) si de banca acceptatoare (cea care a instalat POS-ul la comerciant). Pentru tranzactiile efectuate in strainatate, unele banci aplica comisioane, dar exista si carduri cu care se pot face tranzactii cu comision zero. Chiar si asa, pot aparea insa cheltuieli legate de conversia valutara. Daca ai un card emis in lei si faci cumparaturi in euro, banca va percepe un comision de schimb valutar. Mai mult, daca faci plati in alta valuta decat euro, este posbil ca banca sa trasforme mai intai suma cheltuita din valuta respectiva (de exemplu, dolari) in euro si apoi din euro in lei. Astfel, se vor aplica doua comisioane de schimb valutar. Prin urmare, intreaba la banca cum se face conversia valutara si la ce curs de schimb, inainte de a folosi cardul in strainatate.

In plus fata de aceste costuri aceste costuri, este bine sa stii ce comisioane se practica si pentru alte operatiuni, cum ar fi: interogarea soldului la bancomat, alimentarea contului de card, schimbarea sau regenerarea codului PIN, blocarea cardului.

- Ce faci daca pierzi cardul?

Cand ti-a fost furat sau ai pierdut cardul, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa contactezi banca emitenta si sa soliciti blocarea cardului. In acest sens este indicat sa intrebi atunci cand ti se emite cardul care este numarul de telefon la care poti anunta astfel de evenimente. Conform reglementarilor BNR, bancile sunt obligate sa dispuna de o linie de urgenta, care sa functioneze 24 din 24 de ore.

Indiferent de motivul pentru care soliciti blocarea cardului, nu dezvalui codul PIN, nici chiar atunci cand esti 100% sigur ca discuti cu un functionar al bancii. Nimeni nu are dreptul sa cunoasca acest cod in afara de posesorul cardului.

Dupa ce ai anuntat banca, aceasta devine responsabila de eventualele tranzactii fraduloase efectuate ulterior cu cardul. De aceea, este important sa anunti cat mai repede banca emitenta, pentru ca astfel diminuezi riscul la care esti supus.

Chiar daca fraudele au loc pana sa se anunte banca de pierderea sau furtul cardului, posesorul acestuia este protejat de lege. In cazul in care tranzactiile frauduloase depasesc echivalentul a 150 euro, clientul poate primi banii inapoi de la banca.

Totusi, daca banca dovedeste ca detinatorul cardului a actionat cu neglijenta, atunci raspunderea cade integral in sarcina clientului. Cea mai frecventa greseala facuta de posesorii de carduri este de a nota codul PIN pe o hartie care este pastrata in portofel, langa card. De asemenea, se considera neglijenta si daca pierderea este raportata cu intarziere.

- Cum poti contesta o tranzactie?

Trebuie sa verifici cu regularitate extrasele de cont primite pentru carduri. Acesta este singurul mod in care poti observa daca au aparut tranzactii frauduloase.

In general, este recomandat sa soliciti bancii emitente explicatii despre orice tranzactie care pare suspecta.

Conform legii, detinatorul este obligat sa comunice bancii la linia de urgenta orice eroare sau neregula aparuta in gestionarea contului de card. Ulterior, banca va fi responsabila pentru orice tranzactie frauduloasa.

Preview document

Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 1
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 2
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 3
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 4
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 5
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 6
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 7
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 8
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 9
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 10
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 11
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 12
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 13
Comparație între două carduri de debit - Maestro BCR și Maestro Bancpost - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Comparatie intre Doua Carduri de Debit - Maestro BCR si Maestro Bancpost.doc

Alții au mai descărcat și

Cardul, Prezentul și Viitorul Monedei Electronice

CAPITOLUL 1 APARIŢIA ŞI EVOLUŢIA CARDURILOR PE PLAN INTERNAŢIONAL 1.1 APARIŢIA CĂRŢILOR DE PLATĂ Este desigur o certitudine că puţini...

Cardul instrument de plată modern

Perfectionarea, modernizarea si eficientizarea instrumentelor si modalitatilor de plata au fost determinate pe de o parte de cuceririle stiintei,...

Cardul - instrument modern de plată

Cap 1. Istoricul apariţiei şi dezvoltǎrii cardului Realizǎrile ştiinţifice din domeniul tehnologiei informaţionale şi telecomunicaţiei digitale de...

Analiza comparativă a două carduri de debit - Unicredit Țiriac Bank și ING Bank

1. Scurt istoric asupra cardurilor de debit - aparitia cardurilor Primele au aparut cardurile de credit, care nu erau nici bancare si nici de...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

Ai nevoie de altceva?