Consolidarea Sistemului Bancar din Letonia

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Consolidarea Sistemului Bancar din Letonia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bogdan capraru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

ISTORIA

CONSOLIDAREA SISTEMULUI BANCAR

Piaţa financiară a Letoniei este o piaţa bine dezvoltată, ce cuprinde 23 de bănci.Aceste bănci au fost privatizate, iar Guvernul deţine doar o bancă mică şi cel puţin 5% din capitalul fix al băncilor.După ce Letonia a recâştigat independenţa,băncile noi au fost fondate la începutul anilor 1990.Îmbunătăţirile în sistemul de supraveghere stimulează dezvoltarea şi consolidarea sectorului bancar.În toamna anului 1998, mai multe bănci s-au confruntat cu probleme, deoarece acestea au subestimat ţara şi riscurile de credit implicate atunci când au investit în titluri de valoare pe piaţa rusă.Cu toate acestea, în acest moment, sectorul bancar din Letonia în ansamblu a fost caracterizat de stabilitate şi creştere elementară.

Pe parcursul istoriei sale relative scurte, Banca Letoniei s-a dezvoltat într-o bancă modernă,centrală independentă, care pune în aplicare politicile monetare stricte şi supravegherea bancară.

Sectorul bancar comercial este controlat de către Banca Centrală.Criza din 1995 a dus la o reducere semnificativă a numărului de bănci.Din acel moment, sistemul bancar din Letonia, a fost de recuperare şi majoritatea băncilor au încheiat anul cu profit.Sistemul bancar din Letonia a fost transferat aproape în întregime în variantă privată.Există în present 21 de bănci şi o sucursală a unei bănci străine în Letonia.În 12 din aceste bănci, mai mult de 50% din active sunt deţinute de către acţionarii străini.

Republica Letonă a fost proclamată la 18 noiembrie 1918.Etapele următoare noului stat s-au luat pentru a crea un sistem financiar şi de a introduce moneda naţională a Letoniei.

Pentru a asigura punerea în aplicare a politicii monetare, Adunarea Constituţională a adoptat legea fondatoare a Băncii Letoniei la 7 septembrie 1922.Dreptul de a emite moneda naţională a fost învestită cu Banca Letoniei.

Documentul provizoriu al Băncii a fost adoptat pe 19 septembrie 1922, cu decizia Cabinetului de Miniştri.Capitalul iniţial al Băncii Letoniei a fost în total de 10 milioane lats.

Banca Letoniei a fost creată din Economiile de stat şi Banca de Credit, ale căror active şi passive au fost preluate de Banca Letoniei la 1 noiembrie 1922.În ziua următoare,2 noiembrie,Banca a emis bancnote cu titlu provizoriu a câte 10 denumiri .Banca Letoniei a cuprins atât funcţiile unei bănci centrale(emiterea monedei,controlul monedei valutare şi a monedei de circulaţie), precum şi a unei bănci comerciale(de creditare şi finanţare a întreprinderilor publice şi private,instituţii şi personae fizice).Documentul băncii Letoniei a fost adoptat la reuniunea plenară a Parlamentului la 24 aprilie 1923,şi a fost aprobat de către Preşedintele Janis Cakste pe 2 iulie 1923.Banca a fost administrată şi gestionată de către Consiliul guvernatorilor şi de Consiliul Executiv.Consiliul de administraţie format din preşedinte,vice-preşedinte şi unsprezece membri din Consiliul de administraţie, in timp ce Comitetul Executiv a fost compus din director şef, director adjunct-şef şi trei directori.

Pe parcursul anilor 1994, economia Letoniei a înregistrat o dezvoltare continuă în mecanismele pieţei, în timp ce participarea directă a statului în procesele economice a scăzut.

Ringolds Kalnings, ministru al Finanţelor, a devenit primul preşedinte al consiliului de administraţie.În 1926 Celms Julijs, un economist, membru al Saeima, şi directorul de la Riga Discount Bank, a devenit preşedinte al consiliului de administraţie, dar în 1931 această poziţie a fost ocupată de Adolfs Klive, care a rămas preşedinte al consiliului de administraţie până la 1940, când trupele sovietice au avansat în Letonia.

Structura bancii a fost elaborată în 1924, după cum urmează:un sediu official (K.Valdemara 24 iela, Riga), opt sucursale efectuând toate operaţiile bancare şi paisprezece ramuri care funcţioneză ca Trezoreria de Stat şi acceptarea de depozite.

Sediul central al Băncii a fost proiectat de bine-cunoscutul arhitect leton Reinbergs Augusts(1860-1908).Clădirea Băncii Letoniei este printer cele mai importante capodopere de arhitectură din Republica Letonia.La data de 17 iunie 1940 letonia a fost ocupată de Armata Roşie.Legea naţionalizării băncilor şi întreprinderilor mari, a fost adoptată la 25 iulie 1940.Instituţiile de credit au fost naţionalizate şi reorganizate în ramuri ale Băncii Letoniei.Gestionarea Bancii Letoniei a fost respinsă pe 13 iulie.Peteris Ozols a fost numit preşedinte al consiliului de administraţie al Băncii de către Cabinetul de Miniştri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Consolidarea Sistemului Bancar din Letonia.doc

Alte informatii

Sisteme si operatiuni bancare,facultatea de economie si administrarea afacerilor,univ. Alexandru Ioan Cuza.nota obtinuta 9