Contractul de Leasing

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contractul de Leasing.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

I. LEGISLATIE APLICABILA
II. SCURT ISTORIC
III. NOTIUNE
A. Definitie
B. Mecanismul operatiunii de leasing
C. Interesul operatiunii de leasing
D. Delimitarea contractului de leasing fata de alte contracte
E. Notiui specifice contractului de leasing
IV. TIPURI DE LEASING
A. Clasificarea realizata de OG nr. 51/1997
B. În fuctie de forma în care se stabilesc relatiile contractuale
C. În functie de continutul ratei de leasing
D. În functie de perioada pentru care se încheie
E. În functie de tehnicile de realizare
V. ELEMENTE OBLIGATORII ALE CONTRACTULUI DE LEAZING
VI. OBIECTUL CONTRACTULUI
VII. PARTILE CONTRACTULUI.DREPTURI SI OBLIGATII
A. Obligatiile locatorului/finantatorului
B. Drepturile si obligatiile utilizatorului
VIII. RASPUNDEREA PARTILOR
A. Raspunderea utilizatorului
B. Raspunderea finantatorului
IX. PUBLICITATEA OPERATIUNILOR DE LEASING
X. JURISPRUDENTA 1.
XI. JURISPRUDENTA 2.

Extras din document

I. LEGISLATIA APLICABILA

(i) OG nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing (M.O. nr.224/1997), cu modificarile si completarile ulterioare (republicata în M.O. nr. 9/2000);

(ii) Legea bancara nr. 58/1998 (M.O. nr. 121/1998);

(iii) Legea nr. 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice (M.O. nr. 236/1999);

(iv) Circulara B.N.R. nr. 3/2000 privind înregistrarea în contabilitatea bancilor a operatiunilor de leasing (M.O. nr. 23/2000).

II. SCURT ISTORIC

Primele operatiuni de leasing au fost realizate în SUA, înca din anul 1877: societatea Bell Telephone Co, în loc sa vânda telefoanele sale, a început sa le închirieze utilizatorilor. Primul contract complex de leasing a aparut tot în SUA, în anii 1950: mangerul unei societati comerciale a primit o comanda importanta din partea armatei americane pentru livrarea de produse alimentare; întrucât comanda depasea posibilitatile sale de productie iar societatea nu dispunea de fondurile necesare achizitionarii d utilaje pentru realizarea unei cantitati suplimentare de produse, managerul a convins o societate comerciala financiara sa cumpere aceste utilaje si sa i le închirieze, pentru a le folosi în vederea respectarii comenzii primite; contractul a fost profitabil atât pentru societatea comerciala de productie, cât si pentru cea financiara- adoptarea unei reglementari normative specifice (United States Uniform Consumer Credit Code; Uniform Commercial Code).

III. NOTIUNE

A. Definitie

Doctrina califica leasingul drept aplicatie a compararii comerciale în scop de închiriere. Temeiul acestei interpretari îl reprezinta definitia data operatiunii în cauza de art.1 alin.1. al OG nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing:

operatiunile ”[...] prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui propietar este celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfârsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a înceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului înainte de sfârsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract.”

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Leasing.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ROMANO-AMERICANA Facultatea de Relatii Comerciale Financiar-Bancare Interne si Internationale