Creditarea la Banca Romaneasca

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Creditarea la Banca Romaneasca.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

1.1. Istoricul și evoluția Băncii Românești:

Banca Româneacă este o bancă comercială universală, care a luat fiinţă în anul 1993, având capital majoritar privat. Treptat banca a început să-şi diversifice gama de produse concurând cu marile bănci din sistemul bancar românesc.

În anul 1996 Banca Românească a devenit primul agent Western Union din ţara noastră, lansând serviciile electronice de plăţi pentru prima dată. Acum 15 ani Banca Românească era prezentă în doar şase locaţii de pe teritoriul ţării. În prezent reţeaua de filiale numără peste 200 de locaţii, acoperind întreaga populaţie a ţării.

Respectând prevederile de prudenţialitate. Banca Româneasca a fost prima instituţie bancară asigurată împotriva riscurilor de fraudă şi erori. Acest lucru a fost posibil prin încheierea de poliţe de asigurare pe piaţa de asigurări din Londra, începând cu anul 1997.

În anul 1999 pachetul majoritar de acţiuni a fost preluat de Fondul Româno-American de Investiţii. În urma acestei preluări banca a dezvoltat relaţii de parteneriat cu numeroase instituţii financiar-bancare internaţionale, diversificându-şi gama de produse destinată întreprinderilor mici şi mijlocii.

Anul 2003 a adus preluarea băncii de către National Bank of Greece care deţine peste 80% din capitalul social al instituţiei. Grupul National Bank Of Greece este cel mai mare grup financiar din Grecia, dominând piața bancară din această țară. Grupul a fost fondat în anul 1841 și a fost listat la bursa din Atena încă din anul 1880. Acest grup și-a extins activitatea la nivel internațional având deschise unități în 13 țări din Europa și Emisfera de Sud. Clienții grupului au deschise peste 1,5 milioane de conturi de credite, grupul bucurându-se de o încredere crescută din partea clienților. În România Grupul NBG este prezent și în activitatea de asigurări, brokeraj, leasing financiar. Devenind membră a grupului National Bank of Greece, Banca Româneasca a cunoscut o dezvoltare rapidă prin implementarea unei strategii pe termen lung.

În ultimii ani Banca Românească s-a axat pe dezvoltarea reţelei naţionale şi loializarea clienţilor existenţi. În prezent există 134 unităţi teritoriale şi 6 centre de afaceri care asigură desfăşurarea în condiţii optime a activităţii băncii. Banca are o politică de dezvoltare a canalelor de distribuție şi de îmbunătăţire şi diversificare a produselor oferite. Politica de prudenţialitate a băncii garantează un risc minim cu privire la toate produsele oferite .

1.2. Forma și structura capitalului și a acționariatului

Banca Românească este organizată sub forma unei societăți comerciale pe acțiuni. Capitalul social al Băncii Românești este de 748.648.000 RON, adică 374.324.110 acțiuni cu o valoare nominala de 2 RON pe acțiune.

Capitalul majoritar este străin, principalii acționari fiind Banca Națională a Greciei care deține pachetul majoritar de acțiuni – 89,07% și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare care deține 10,209 % din acțiuni (fig.1).

Figura 1 – Structura acționariatului:

Pe lângă acționarii instituționali, acționariatul cuprinde și persoane fizice care dețin un pachet majoritar în capitalul băncii. Această structură este rezentată în tabelul 1.

Tabelul 1 – Structura detaliată a acționariatului:

Fisiere in arhiva (1):

  • Creditarea la Banca Romaneasca.doc