Dematerializarea Monedei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Dematerializarea Monedei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sargu Alina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Cuprins: 1
1 .Scurt istoric al evolutiei monedei 3
2. Dematerializarea monedei 4
1. Dematerializarea aurului 4
2. Dematerializarea monedei. 5
BIBLIOGRAFIE 7

Extras din document

1 .Scurt istoric al evolutiei monedei

Banii au aparut in acelasi timp cu scrisul, adica in epoca fierului. In aceasta epoca s-a facut trecerea de la sistemele complicate de scriere la alfabetul simplu fenician.Aparitia banilor se situeaza pe aceiasi treapta istorica cu aparitia fierului. Primele forme de bani au fost din metal, intaio sub forma de lingouri, iar mai apoi ca moneda.

Banii, care au devenit curand masura pentru orice alta valoare , au schimbat toate relatiile sociale in cadrul operatiunilor de vanzare-cumparare. Datorita caracterului lor general si anonim, banii au reprezentat un puternic impuls pentru productie , dar au favorizat inegalitatea de avere , starea de indatorare si deci primele forme ale creditului.

Rolul schimbului si al monedei a fost limitat, datorita predominarii economiei naturale,atat in societatea antica cat si in Evul Mediu. In societatea moderna , banii si creditul au dobandit un rol esential in adaptarea productiei la necesitatile sociale.

Existenta monedei din metal pretios ca forma unica se extinde pana la sfarsitul secolului al XVII-lea , cand au aparut primele banci de emisiune moderne si un nou tip de bani , sub forma de bancnote. Legatura cu monedele din metale pretioase s-a pastrat , bancnotele fiind convertibile.

O data cu aparitia unor retele de banci comerciale au luat nastere moneda fiduciara si banii de cont. Platile fara numerar se efectuau cu bani scripturali. Incepand cu Primul Razboi Mondial , bancnotele clasice au incetat sa mai fie convertibile in aur potrivit definitiei in aur a etalonului monetar si s-au transformat in bani de hartie.

In prezent, masa monatara in circulatie este formata precumpanitor din moneda de cont, printr-o inscriere in conturile bancare, circulatia careia se realizeaza prin cecuri si carti de credit aflate in plina expansiune. S-a produs o dematerializare progresiva de la moneda cu existanta fizica exterioara ,la o moneda fara existenta fizica , corporala.

2. Dematerializarea monedei

La sfarsitul secolului al XIX-lea , la putin dupa statornicirea monometalismului aur clasic, a urmat abandonarea acestui sistem , odata cu declansarea primului razboi mondial

Procesul dematerializarii monedei cuprinde doua faze:

• Dematerializarea aurului

• Inlocuirea semnelor monetare in circulatie , a numerarului , prin banii de cont( moneda scripturala).

1. Dematerializarea aurului

In antichitate se putea vorbi despre o monetizare deplina a aurului, care consta în folosirea aurului pentru baterea de moneda, precum si imbinarea aurului cu functiile monetare. Demonetizarea aurului a insemnat eliminarea metalului pretios din functiile de bani, si utilizarea acestuia doar ca o marfa obisnuita. Demonetizarea aurului are ca principal scop inlaturarea lui din rolul general al marfurilor si din functiile de mijloc de tezaurizare si ultim mijloc de lichidare al angajamentelor de plata in relatiile internationale.

O forma incipienta de manifestare a demonetizarii aurului a fost introducerea bancnotelor in circulatie, chiar daca acestea erau convertibile. O treapta noua in evolutia sistemului monetar, a demonstrarii aurului, a fost sistarea convertibilitatii bancnotelor mai intai pe plan intern, apoi si international.

In 1944, la Bretton Woods, dolarul american a fost proclamat ca fiind egal cu aurul, incercandu-se sa reinvie in sistemul monetar unele elemente ale monometalismului aur clasic, dar in timp, datorita deprecierii sale interne si externe fata de marfuri, a devalorizarii aurului, s-a produs o atenuare a legaturii monedei americane cu metalul monetar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dematerializarea Monedei.doc