Depozit la Termen

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Depozit la Termen.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Chiripuci Marius

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

INTRODUCERE

Depozitul la termen este un produs de economisire traditional care ofera posibilitatea de a plasa o suma de bani (lei sau valuta) pe o perioada de timp stabilita initial. Cele mai frecvente termene pentru depozite sunt de 1, 3, 6 si 12 luni, rata dobanzii crescand odata cu marimea perioadei.

Pentru constituirea unui depozit nu se percepe, in general, nici un comision, dar este necesara deschiderea unui cont curent care ofera adaptabilitate la cerintele clientului. Aceste produse nominative sunt de regula garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistem Bancar. Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, sumele depuse de oricine sunt garantate pana la 15000 de euro, indiferent de institutie.

Este posibila prelungirea produsului la scadenta automat fara a fi necesara deplasarea clientului la banca. Prelungirea se face la valoarea depozitului, inclusiv dobanda aferenta.

Depozitele la termen sunt de mai multe feluri. O modalitate de clasificare a lor este tipul dobazii. Astfel exista depozite cu dobanda variabila, care poate fi modificata de banca pe perioada depozitului, dupa cum evolueaza piata si depozite cu dobanda fixa, caz in care este stabilita o rata fixa a dobanzii pe intreaga perioada a depozitului, rata ce ramane indiferenta la evolutia pietei.

DESCRIEREA MODELULUI

Pentru aceasta comparatie am ales ofertele a 10 banci din sistemul bancar din Romania pentru depozitele la termen in lei: RIB, Libra Bank, MKB Romexterra Bank, SanPaolo IMI Bank Romania, Banca Romaneasca, Leumi Bank, Banca C. R. Firenze, CEC, BCR, Volksbank.

Analiza se bazeaza atat pe factori cantitativi, cat si pe cei calitativi legati de activitatea bancilor alese.

Unul dintre cele mai importante criterii, atat pentru modelul ales, cat si pentru realitatea romaneasca, il reprezinta rata dobanzii deoarece este motivul principal in alegerea unui depozit. Totusi, pentru a diferentia preferintele unui client ce detine cultura bancara de ceilalti clienti, am realizat o clasificare a bancilor atat in functie de dobanda variabila cat si de cea fixa.

Banca Rata dob(%) Punctaj

RIB 9,35 10

Libra BANK 9 9

MKB Romexterra Bank 8 8

SanPaolo IMI Bank Romania 7,5 7

Banca Romaneasca 7,5 7

Leumi Bank 7 5

Banca C.R.Firenze 7 5

CEC 7 5

BCR 6,45 2

Volksbank 6 1

Fisiere in arhiva (1):

  • Depozit la Termen.doc