Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4429
Mărime: 275.31KB (arhivat)
Publicat de: Andreea C.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.univ.dr. Roman Angela

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul 1: Aspecte teoretice 3
  3. 1.1 Inflația: geneză și concept 3
  4. 1.2 Cauzele inflației 5
  5. 1.3 Formele inflației de manifestare 6
  6. 1.4 Indicatorii ratei inflației 8
  7. Capitolul 2: Analiza evoluției fenomenului inflaționist în România pe parcursul perioadei 2012-2018 10
  8. Concluzii 15
  9. Bibliografie 16

Extras din referat

Introducere

Economia oricărei țări semnifică un cadru fundamental în ceea ce privește dezvoltarea și afirmarea economico-socială a oamenilor, moneda fiind elementul cheie atât al vieții economice cât și sociale.

Un obiectiv reprezentativ al politicii economice în majoritatea statelor contemporane este combaterea sau limitarea fenomenului inflaționist. Inflația este considerată de mai mulți specialiști ca fiind unul dintre dezechilibrele macroeconomice cu un impact major asupra dezvoltării și progresului economic al unei țări.

Capitolul 1: Aspecte teoretice

1.1 Inflația: geneză și concept

Pe lângă faptul că inflația este un fenomen monetar, caracterizarea acesteia trebuie făcută pe baza formelor istorice pe care banii le-au cunoscut. Inițial, inflația s-a manifestat sub forma falsificării banilor și anume metale prețioase. În aceste circumstanțe, a avut loc separarea conținutului nominal (mai mare) în ceea ce privește monedele metalice de cel real (mai mic, micșorat prin falsificări în mod repetat).

A doua formă de inflație este reprezentată de inflația banilor de hârtie ce sunt convertibili în aur. Surplusul banilor de hârtie ducea la majorarea prețurilor și diminuarea puterii de cumpărare a banilor ce se află în circulație.

Prăbușirea etalonului aur a constituit premisele unei forme noi ale inflației și anume inflația banilor de hârtie ce nu sunt convertibili în aur sau în general.

Etimologic, acest termen provine din latinescul inflatio ce semnifică umflătură.

Unii specialiști privesc inflația fiind un proces atemporal și aspațial. Aceștia susțin că există inflație când nivelul general în ceea ce privește prețurile crește în mod rapid și continuu. (Silverman, Curzon, R. Barre)

Alți specialiști sunt de părere că inflația este doar o formă de majorare a prețurilor specială și de asemenea acea creștere a prețurilor naționale ce este mai mare decât majorarea a celei internaționale. (J.M Albertini)

În gândirea keynesistă, natura inflației este abordată în concordanță cu fluxurile macroeconomice reale. (J. Keynes)

Promotorii neoliberalismului monetarist au abordat procesul inflaționist pe baza confruntării dintre mărimile reale și cele nominale respectiv dintre nivelurile așteptate și curente ale tuturor indicatorilor macroeconomici. S-a luat în considerare faptul că banii au o importanță deosebită pentru a înțelege nivelul și dinamica mărimii nominale, nu și pentru cea reală. (R. și M. Friedman)

În dicționarul de Economie Politică termenul de inflație este ca fiind “suprasaturarea arterelor circulației cu o anumită cantitate de bani de hârtie ce depășește mai multe nevoi reale ale acesteia, ducând la devalorizarea banilor.”

Autorii Encyclopedie Universalis fac distincția dintre inflație și creșterea prețurilor, fiind de părere că aceștia “nu sunt sinonimi, creșterea generală în ceea ce privește prețurile fiind o consecință iar inflația făcând referire la o viziune de ansamblu asupra economiei.”

Alte abordări ale specialiștilor cu privire la procesul inflaționist sunt:

Inflația este un proces de depreciere a banilor, respectiv a scăderii puterii de cumpărare a banilor ce se află în circulație;

Evidențiază mutațiile atât în ceea ce privește sfera circulației bănești dar și în cea a bunurilor materiale respectiv a serviciilor;

Este o disfuncție ce este acceptată de către agenții economici ca fiind un rău necesar al majorării economice;

În mod sintetic, inflația este definită ca fiind un dezechilibru monetar-material ce indică existența în circulație o masă monetară mai mare decât nevoile reale ale economiei, ducând la deprecierea banilor și totodată la majorarea cumulativă, durabilă și generalizată a prețurilor.

Acest fenomen se desfășoară în mai multe stadii. Astfel, mai intâi are loc un șoc inițial ce este determinat de o dereglare bruscă a fluxurilor dintre cerere respectiv ofertă, urmând apoi un proces cumulativ de accentuare în ceea ce privește dezechilibrele dintre cerere și ofertă.

Bibliografie

Cărți:

- Angelescu, C., Ciucur, D., Marin, D, Popescu, C., Târhoacă, C., Economie, Ediția a șasea, Editura Economică, București, 2003, pagina 295.

- Cocriș, V., Roman, A., Chirleșan, D., Dornescu, V., Stoica, O., Monedă și Credit, Editura Universități Alexandru Ioan Cuza, Iași, 2002, pag. 135.

- Hardwick, P., Langmead, J., Bahadur, K., Introducere în economia politică, Editura Polirom, Iași, 2002, pag. 618.

- Munteanu V., Bucur-Sabo, M., Butnariu, A., Economie, Editura Sedcom Libris, Iași, 2005, pag 346.

- Țugui, A., “Inflația-Concepte, teorii și politici economice”, Ed. Economică, București, 2000, pag. 132.

Publicații:

- Costescu, M., ECOSTUDENT- Revistă de cercetare științifică a studenților economiști, Inflația, un fenomen monetar!, Ed. “Academica Brâncuși”, Nr.1/2013, Târgu Jiu, pag.22.

- Negrea, N., Revista Transilvană de Științe Administrative: Fenomenul inflaționist și efectele sale în societatea actuală, Cluj-Napoca, 2002, pag. 77-78.

Site-uri web:

- www.bnr.ro;

- www.bursa.ro;

- www.capital.ro.

Preview document

Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 1
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 2
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 3
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 4
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 5
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 6
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 7
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 8
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 9
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 10
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 11
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 12
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 13
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 14
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 15
Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Dinamica procesului inflationist in Romania si provocari actuale.docx

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Ai nevoie de altceva?