Economia Digitala si Comertul Electronic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Economia Digitala si Comertul Electronic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 16 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Liana-Elena Anica-Popa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Cuvinte introductive 1
1. Importanţa Internetului 1
2. Comerţul electronic 2
2.1. Ce este Comerţul Electronic? 2
2.2. Arhitectura unui sistem de comerţ electronic 3
2.3. Strategiile pentru EC 4
2.4. Piaţa electronica de cumpărători şi vânzători 5
2.5. Colaborarea intr-un lanţ de distribuţie 5
2.6. Suport tehnic "on-line" pentru clienţi 5
3. Plăţi electronice – generalităţi 6
3.1. Noţiuni elementare 6
3.2. Plata prin Internet 6
3.3. Soluţii de plata in timp real 6
4. Modalităţi de plată prin internet 7
4.1. Plata prin carte de credit 7
4.2. Plata prin CyberCash 7
4.3. Plata prin "Smart Card" 9
4.4. Plata prin cecuri electronice 10
4.4.1. Caracteristici ale prelucrării cecurilor electronice 11
4.4.2. Semnaturi digitale pe cecuri electronice 12
5. Securitatea în Comerţul Electronic 14
6. Concluzii 15

Extras din document

Cuvinte introductive

Epoca de pionierat a Internetului s-a terminat. În prezent asistăm la începutul unei revoluţii în modul de a face afaceri la o scară globală, 24 de ore din 24. Afacerile on-line ( e-business ), comerţul electronic, magazinele electronice, etc. au devenit deja termeni consacraţi în lumea financiară şi bancară.

Schimbul Electronic de Date (EDI - Electronic Data Interchange) a apărut prin anii 1960 şi poate fi considerat strămoşul Comerţului Electronic (EC - Electronic Commerce). EDI oferă societăţilor comerciale posibilitatea să schimbe documente de afaceri într-o formă standard, utilizând mijloace electronice pentru prelucrarea şi transmiterea acestora. În acelaşi timp băncile utilizează reţele dedicate pentru Transferul Electronic de Fonduri (EFT – Electronic Funds Transfer).

Recent, odată cu creşterea accesibilităţii la Internet, EC a captat interesul consumatorilor individuali şi al societăţilor comerciale de orice mărime şi preocupări. Mai mult decât atât, cu tehnologiile avansate disponibile acum, se vorbeşte tot mai des de Economia Digitala (DE - Digital Economy).

Ideea de bază este că prin EC putem realiza schimbul de idei, de bunuri, de cunoştinţe pe lângă simpla vânzare/cumpărare de produse şi servicii. Tehnologiile EC pot fi utilizate pentru a conduce o afacere utilizând pentru comunicare Internet, Intranets sau alte reţele de calculatoare.

1. Importanţa Internetului

In ultimul deceniu, Internetul a evoluat într-o unealtă formidabilă având un impact major în toate aspectele vieţii. La fiecare jumătate de an apar schimbări aşa de importante încât este imposibil de prevăzut unde se va ajunge în următorii 10 ani

În prezent, participăm cu toţii la o revoluţie care are loc în comerţ şi telecomunicaţii. Marile companii ale secolului îşi vor avea originile în această decadă

Conform unor statistici, utilizatorul tipic de Internet este american (84%), alb (87%), vorbitor de limba engleza (93%), în vârstă de 35 de ani, educat şi având un salariu bun. În ultimii ani Internetul a devenit din ce în ce mai utilizat pentru Comerţul Electronic. Internetul are o acoperire globală şi este prin excelenţă descentralizat. Are o structură ierarhică cu nuclee de mare viteză (intre 155 Mbps şi 2,5 Gbps) în jurul cărora "cresc" reţele regionale şi individuale prin care se face accesul utilizatorilor finali.

EC depinde puternic de o serie de infrastructuri de bază ale economiei globale, inclusiv de infrastructura reţelelor de comunicaţii. Cele mai noi realizări tehnologice legate de Internet (rata de transmisie de Gbps, mijloacele sofisticate de asigurare a protecţiei datelor, creşterea disponibilităţii şi a accesibilităţii, interfaţa multimedia evoluată etc.) fac Internetul tot mai atractiv pentru EC.

2. Comerţul electronic

2.1. Ce este comerţul electronic?

Comerţ electronic înseamnă, în accepţiune "tradiţională", utilizarea în reţele cu valoare adăugată a unor aplicaţii de tipul transferului electronic de documente (EDI), a comunicaţilor fax, codurilor de bare, transferului de fişiere şi a poştei electronice. Extraordinara dezvoltare a interconectivităţii calculatoarelor în Internet, în toate segmentele societăţii, a condus la o tendinţă tot mai evidentă a companiilor de a folosi aceste reţele în aria unui nou tip de comerţ, comerţul electronic în Internet, care să apeleze - pe lângă vechile servicii amintite - şi altele noi. Este vorba, de exemplu, de posibilitatea de a se efectua cumpărături prin reţea, consultând cataloage electronice "on" pe Web sau cataloage "off" pe CD-ROM şi plătind prin intermediul cărţilor de credit sau a unor portmonee electronice. Pentru alţii, comerţul Internet reprezintă relaţiile de afaceri care se derulează prin reţea între furnizori şi clienţi, ca o alternativă la variantele de comunicaţii "tradiţionale" prin fax, linii de comunicaţii dedicate sau EDI pe reţele cu valoare adăugată. În fine, o altă forma a comerţului Internet implică transferul de documente - de la contracte sau comenzi pro forma, până la imagini sau înregistrări vocale.

Acest nou tip de comerţ a stimulat însă cererea pentru noi metode adecvate de plată. În cadrul noului concept de "sat global" (global village), dezvoltarea unor activităţi comerciale între participanţi situaţi la mari distante geografice unii de alţii nu poate fi concepută fără folosirea unor sisteme electronice de plăţi. Aceste noi mijloace de plată permit transferarea comodă, sigură şi foarte rapidă a banilor între partenerii de afaceri. De asemenea, înlocuirea monedelor şi bancnotelor (actualele forme tradiţionale de numerar) prin ceea ce denumim bani electronici conduce, pe lângă reducerea costurilor de emitere şi menţinere în circulaţie a numerarului, şi la o sporire a flexibilităţii şi securităţii sistemelor de plăţi.

Fisiere in arhiva (2):

  • Economia Digitala si Comertul Electronic
    • Cuprins.doc
    • referat info.doc