Economie Bancara - BNP Paribas

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Economie Bancara - BNP Paribas.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Istoric

BNP Paribas a fost înființată la data de 23 mai în anul 2000 ca rezultat al fuziunii dintre Banque Nationale de Paris (BNP) și Parisbas.

BNP își are istoria din 1848, când au fost formate Comptoir National d’Escompte de Paris ( 8 martie) și Comptoir National d’Escompter de Mulhouse ( 28 martie). La data de 04 mai 1966, Ministerul Finanțelor a anunțat într-o declarație: ”fuziunea di BNCI – Banca Națională pentru Comerț și Industrie (născută la 18 aprilie 1932, pe ruinele Băncii Naționale de Credit cuprinsă de criza globală) și CNEP într-o instituție care urmează să fie cunoscută sub numele de Banque Nationale de Paris”.

Parisbas își are istoria de când a fost formată Banque de Paris et des Pays-Bas ( de unde și a doua parte a denumirii bănci actuale) în urma fuziunii în 1872 dintre Banca de la Paris (Banque de Paris 1869) și a Băncii de Credit și Depuneri a Țărilor de Jos ( Banque de Crédit et de Dépôt des Pays-Bas 1863 în Amsterdam).

Achiziționând proprietatea deplină a Banc West Corporation la sfârşitul anului 2001, BNP Paribas a ajutat-o să se poziționeze ca a patra cea mai mare bancă în California, în urma achiziției de către United California Bank.

Trecerea la moneda EURO a avut loc în trei etape:

1994 1998-1999 2001 2002

I II III

I 1994-1998 etapa pregătitoare – Guvernele și insituțiile UE pregătesc trecerea la monedă unică într-un context internațional.

II 1999-2001 tranziția de fază – crearea monedei unice europene, are loc exprimarea prețurilor atât în euro cât și în moneda națională, piațele financiare au comutat la moneda euro etc.

III 2002 finala - incep să circule bancnotele euro, plățile se fac în euro, iar persoanele fizice continuă să schimbe francii în euro la bănci.

În mai puțin de doi ani de la introducerea acesteia, euro are o mare parte pozitivă. Acesta a ajutat foarte muult în țările din zonă pentru a rezista diferitelor șocuri economice cu care sau confruntat; a devenit importantă pe piețele financiare internaționale, în special pe piața obligațiunilor etc.

În 2003, o nouă eră de management a început la BNP Paribas, prin repartizarea funcţiilor prezidenţiale şi director executiv între Michel Pebereau si Baudouin Prot. Au luat naștere servicii de grup și servicii bancare cu amănuntul în străinătate SFDI (Seattle Festival of Dance Improvisation).

Pentru industria serviciilor financiare anul 2008 a fost fară indoială un an de criză. Iar BNP Paribas, cu un profit de 3 miliarde de euro, a confirmat o putere poziționându-se printre primele zece bănci la nivel mondial.

În 2009 are loc un eveniment important care dă naștere unui grup bancar European, lider ai zonei euro prin depozite cu mai mult de 540 miliade euro și consolidată în activitate de bază de administare a activelor și de banking privat.

Astăzi, BNP Parisbas are mai mult de 13 milioane de clienți de pe piețele din Belgia, Franța, Italia și Luxembung. La acest perimetru se adaugă și 5 milioane de clienți în Grupa Pietelor cu Amanuntul : Mediterana, Europa de Est, Statele Unite ale Americii.

Brand-ul BNP Paribas este un atuu major al grupului. Acesta este brand-ul clasat pe locul șase în bancarizarea internațională ca Brand Finance 2010, evaluate la 14 miliarde de dolari. Acestă poziție poate fi exprimată prin puterea financiară a grupului.

Acţionariat

Consiliul de administraţie este compus din 13 administratori care reprezintă interesele acţionarilor şi 2 administratori care reprezintă interesele angajaţilor. Durata mandatului unui administrator este de 3 ani, care însă poate fi reînnoit. Comitetul executiv este condus din iunie 2005 de Baudoin Prot, iar consiliul de administraţie de Michel Pebereau,din iunie 2003, dată când funcţiile de preşedinte şi director al grupului au fost separate în 2 funcţii individuale.

Statul francez a devenit cel mai mare acţionar în cadrul BNP Paribas, după ce societatea pentru achiziţia participaţiilor de stat (SPPE) a preluat un pachet de 17,03% în cadrul băncii franceze. Statul francez este acum cel mai mare acţionar în carul BNP Paribas, depăşind AXA (4,83%), însă nu deţine drepturi de vot.

În anul 2006 investitorii instituţionali ocupau 69,30 %, Axa 5,50 %, iar salariaţii 5,20 %.

În 2008 o dată cu achiziţionarea unor acțiuni ale grupului bancar FORTIS de către BNP Paribas, Belgia şi Luxemburg devin acţionari monoritari ,deţinând 11,7%

În 2009 guvernul francez a devenit cel mai mare acţionar al BNP Paribas deţinând 17% din capital , statul belgian fiind cel mai mare al doilea acţionar, cu 11,7% din capital.

În 2011 acţionarii semnificativi sunt investitori instituţionali francezi (65.90%), statul belgian (10.80%) și AXA (5,20%). 5.60% din acţiuni sunt deţinute de angajaţi şi 5.40% de către acţionarii persoane fizice. Iar celelalte 0,30% sunt deţinute în trezorerie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Bancara - BNP Paribas.docx