Economie Bancară - Monografia Băncii BNP Paribas

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1473
Mărime: 17.19KB (arhivat)
Publicat de: Doru Petrescu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marius Apostoaie
FEEA anul 3, sem 1

Extras din referat

Scurt istoric:

BNP Paribas este primul grup bancar european, născut la 23 mai 2000, în urma fuziunii Băncii Naţionale din Paris (BNP) şi Paribas. Este una dintre cele 3 mai solide bănci din lume, alături de Standard şi Poor’s, deţinând o poziţie impresionantă în 3 mari domenii de activitate: banca de retail, atât în Franţa, cât şiu pe plan internaţional, bancă de investiţii şi bancă de gestiune de active.

La originea băncii se regăsesc:

- Centrul Naţional de Scont de la Mulhouse, constituit în martie 1848;

- CNEP (Centrul Naţional de Scont de la Paris), constituit tot în 1848;

- Banca Naţională pentru Comerţ şi industrie, care datează din 1932;

BNP datează din 1966, atunci când BNCI (Banca Naţională de Comerţ şi Industrie) fuzionează cu CNEP. Mai târziu, în anul 1999, are loc, pe piaţa bursieră, o dispută între BNP şi Société Générale, privind fuziunea cu Paribas. BNP are, însă câştig de cauză fiind susţinută de AXA, un grup internaţional francez specializat în asigurări.

În mai 2001, BNP-Paribas achiziţionează 55% din BancWest, în 2005 banca americană Commercial Federal Corporation şi BNL (Banca Nazionale del Lavoro), iar în 2008 75% din Fortis Belgia şi 66% din Fortis Luxemburg.

Grupul în câteva cifre:

2004 2005 2006 2007

PIB (M€) 19369 21854 (+12,8%) 27943 (+27,9%) 31037 (+11,1%)

Rezultat brut de exploatare (M€) 7326 8485 (+15,8%) 10878 (+28,2%) 12273 (+12,8%)

Rezultat net (M€) 4939 5852 (+24,1%) 7308 (+24,9%) 7822 (+8,1%)

Amortismente (M€) 618 758 755

BNP Paribas este prima bancă din zona euro prin capitalizarea bursieră şi prin rezultatele sale. La finalul lui 2006, angaja 138000 colaboratori, din care 70000 din Europa, repartizaţi în 85 de ţări.

În Franţa, BNP Paribas are o reţea de 2200 de agenţii, iar după revista Américain Fortune (2007), este a şasea bancă mondială după cifra de afaceri şi a opta după profit.

Administratia intreprinderii:

Consiliul de administraţie este compus din 13 administratori care reprezintă interesele acţionarilor şi 2 administratori care reprezintă interesele angajaţilor. Durata mandatului unui administrator este de 3 ani, care însă poate fi reînnoit. Comitetul executiv este condus din iunie 2005 de Baudoin Prot, iar consiliul de administraţie de Michel Pebereau,din iunie 2003, dată cănd funcţiile de preşedinte şi director al grupului au fost separate în 2 funcţii individuale.

Acţionariat:

- 2006: investitori instituţionali 69,30 %, AXA 5,5%, salariaţi 5,2%;

- 2008: ca urmare a răscumpărării anumitor activitaţi ale grupului bancar FORTIS de către BNP Paribas, statele Belgia si Luxemburg rămân acţionari minoritari;

Structură:

BNP Paribas din Franţa oferă o gama variată de produse şi servicii bancare, de la conturi curente la cele mai complexe elaborări de afaceri. Această oferta este prezentă şi pe piaţa internaţională, în special în Statele Unite, în Europa, cât şi în pieţele emergente.

Grupul BNP Paribas a dezvoltat o ofertă de servicii extra bancare, recunoscută în Franţa şi internaţional, prin intermediul filialelor şi sucursalelor, unde sunt recunoscuţi la scara largă ca şi lideri de piată.

Are filiale specializate în:

1. Factoring

- BNP Paribas Factor – expert în soluţii de încasări, se ocupă cu rezolvarea problemelor cu întârzierea plăţilor, cât şi cele ale neplăţii, probleme cu cash-flow-ul etc.

2. Asigurări

- BNP Paribas Assurance - expert în asigurări, este prezent prin intermediul Natio asigurări de persoane şi Natio asigurări de viaţa, care îşi distribuie produsele prin intermediul BNP Paribas, în reţea, precum şi prin Cardif, prezent în 41 de ţări, şi unul din liderii globali în asigurare pentru debitori.

- CARDIF - oferă produse de asigurare pentru protecţia instituţiilor financiare, asigurări ataşate creditelor, pentru persoane fizice şi juridice.

3. Consultanţa şi gestiunea portofoliului

- B*Capital - oferă acces direct la gama completă de pieţe (de capital, derivate, obligaţiuni), analize financiare, precum şi o ofertă personalizată de consultanţă şi management.

4. Decontare şi servicii de custodie

- BNP Paribas Securities Services - este specializat în titluri de servicii pentru companii şi instituţii financiare: bănci, brokeri, fonduri de pensii, administratorii de active şi companii de asigurări.

5. Credit de consum

- Cetelem - este expert în sectorul de credite cu ipoteca, credite de consum şi credite de refinanţare.

6. Credit personal de investiţii şi trancţionare on-line

- Cortal Consors - este specialist în economii pentru investitorii individuali din Europa şi oferă o expertiză recunoscută în investiţii şi pieţe de servicii financiare.

- Geoje - este un membru al NSE şi BSE, este un agent comercial ce asigură întreţinerea automatelor de tranzacţionare on-line în India. De asemenea, operează şi în Emiratele Arabe Unite, prin intermediul join-venturelui Barjeel Geojit Securities.

7. Funcţionar de economii

Preview document

Economie Bancară - Monografia Băncii BNP Paribas - Pagina 1
Economie Bancară - Monografia Băncii BNP Paribas - Pagina 2
Economie Bancară - Monografia Băncii BNP Paribas - Pagina 3
Economie Bancară - Monografia Băncii BNP Paribas - Pagina 4
Economie Bancară - Monografia Băncii BNP Paribas - Pagina 5
Economie Bancară - Monografia Băncii BNP Paribas - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Economie Bancara - Monografia Bancii BNP Paribas.doc

Te-ar putea interesa și

Sistemul Bancar din Franța

Capitolul I. Sistemul bancar francez – caracteristici generale Analizând ansamblul economiilor naţionale, referitor la caracteristicile sistemelor...

Monografie Sistemul Bancar din Belgia

I. SISTEMUL BANCAR BELGIAN 1. ISTORIC Sistemul bancar a fost înfiinţai pe 05 mai 1850 şi de atunci pană în 1999 a funcţionat ca societate anonimă...

Monografie a Sistemului Bancar Francez

Cap.I Sistemul Bancar din Franţa 1.1 Istoric În Franţa, activitatea bancară a evoluat mai ales in favoarea financiarilor decât a bancherilor în...

Ai nevoie de altceva?