Efectele consolidării sistemelor bancare prin fuziuni și achiziții

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1675
Mărime: 55.68KB (arhivat)
Publicat de: Faust Mihai
Puncte necesare: 5
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE MANAGEMENTUL SISTEMELOR BANCARE

Extras din referat

UNICREDIT TIRIAC BANK

UniCredit Tiriac Bank este membra a Grupului UniCredit, o importanta institutie financiara internationala, cu o retea de peste 10.000 sucursale in 27 de tari.

Aflata in top 5 jucatori pe piata romaneasca, UniCredit Tiriac Bank ofera clientilor sai, prin intermediul celor peste 240 sucursale si peste 3.000 angajati, solutii financiare pentru necesitatile persoanelor fizice, I.M.M., marilor companii, persoanelor fizice autorizate.

Are o retea de sucursale specializata pe servicii si produse dedicate companiilor. UniCredit Tiriac Bank este recunoscuta ca cea mai buna banca specializata pe real estate si, practic, singura banca cu o divizie dedicata acestui tip de proiect. In plus, ofera cross border solutions, prin intermediul carora organizeaza relatiile bancare ale clientilor in multiple tari astfel incat sa beneficieze de aceeasi calitate a serviciilor ca si in tara de origine.

UniCredit Tiriac Bank in cifre (la 31 decembrie 2008)

Active totale: 17, 5 miliarde RON

Venituri totale: 1.137 milioane RON

Profit net: 358 milioane RON

Clienti: peste 606.000

Structura actionariat

- UniCredit Bank Austria - 50,5588435% din capitalul social.

- Redrum International Investments B.V. - 24,8310361% din capitalul social.

- Vesanio Trading Limited - 20,2286933% din capitalul social.

- Bank Austria - CEE BeteiligungsgmbH - 0,0132897% din capitalul social.

- Arno Grundstücksverwaltungs Gesellschaft m.b.H - 0,0132897% din capitalul social.

- Beteiligungsverwaltungsgesellschaft der Bank Austria Creditanstalt Leasing GmbH - 0,0132897% din capitalul social.

- Bank Austria Creditanstalt Leasing GmbH - 0,0132897% din capitalul social.

- UniCredit Leasing Romania S.A. - 0,0000049% din capitalul social.

- Alti actionari, persoane fizice romane - 4,011880635% din capitalul social.

- Alti actionari, persoane juridice romane - 0,179584377% din capitalul social.

- Alti actionari, persoane fizice straine - 0,118790649% din capitalul social.

- Alti actionari, persoane juridice straine - 0,018007504% din capitalul social.

FUZIUNEA HVB BANK – BANCA TIRIAC(HVB TIRIAC BANK)

Toata lumea se astepta ca in fuziunea HVB Bank - Banca Tiriac, austriecii sa fie cei care vor ingloba institutia romaneasca. In realitate s-a intamplat exact invers.

In cadrul fuziunii HVB Bank – Banca Tiriac, care s-a finalizat la sfarsitul lunii august 2006, lucrurile au stat altfel: Banca Tiriac a inglobat HVB, chiar daca Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) este actionarul majoritar, iar cele doua firme controlate de omul de afaceri Ion Tiriac sunt doar actionari semnificativi.

Este interesant de urmarit daca acelasi lucru se va intampla si in cazul fuziunii asteptate sa inceapa in toamna anului 2006: UniCredit Romania – HVB Tiriac Bank.

Florian Kubinschi, vicepresedinte HVB, explica aceasta stare de fapt prin ratiuni de economie fiscala: "Fiecare banca are in capitalurile sale proprii inglobata o componenta mai mica sau mai mare de rezerve". Intr-adevar, Banca Tiriac are un istoric mai mare in Romania, este o banca mai veche decat HVB Romania si are o parte de mijloace fixe mai mare. Daca ar fi sa comparam numai numarul de sucursale detinut de Banca Tiriac, 70, cu numarul sucursalelor HVB, 14. In plus, majoritatea imobilelor in care se afla sucursalele HVB sunt inchiriate, in timp ce in cazul Bancii Tiriac proportia este inversata. Analizand bilanturile celor doua banci, se observa clar ca rezervele rezultate din reevaluarea mijloacelor fixe sunt mult mai mari in cazul Bancii Tiriac decat in cazul HVB Bank.

Deoarece in noul Cod fiscal este prevazuta impozitarea acestor tipuri de rezerve in cazul unei fuziuni, cele doua banci au luat decizia ca Banca Tiriac sa "inghita" HVB Bank. Impozitarea cu 16% se face pentru institutia care dispare, adica HVB Bank, care are rezerve rezultate din reevaluarea mijloacelor fixe mult mai mici decat Banca Tiriac. Ponderea mijloacelor fixe in totalul rezervelor este de aproximativ 95%, sustine Florian Kubinschi. „Economia" facuta de cele doua banci prin acest artificiu este de aproximativ trei milioane de euro.

Din aceleasi ratiuni economice, este de asteptat ca si fuziunea programata sa inceapa in luna septembrie la nivel regional dintre UniCredit si viitoarea HVB Tiriac Bank sa se faca in acelasi mod. Potrivit proiectului de fuziune, HVB Bank se va dizolva fara lichidare, prin transmiterea patrimoniului acesteia catre Banca Tiriac, care va prelua toate drepturile si obligatiile HVB Bank Romania. Viitoarea banca va avea urmatorul actionariat: BA-CA – 49,94%, Redrum International Investments – 22,49%, Vesanio Trading LTD – 22,66%, actionari persoane fizice – 4,83%. Proiectul de fuziune a fost realizat pe baza situatiilor financiare ale celor doua banci la data de 31 decembrie 2005.

FUZIUNEA HVB TIRIAC BANK – UNICREDIT ROMANIA (UNICREDIT TIRIAC BANK)

Clasamentul institutiilor bancare din Romania va suferi modificari dupa finalizarea fuziunii dintre HVB Tiriac Bank si UniCredit. Institutia rezultata va detine active de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o cota de piata de aproximativ 8%. In aceste conditii, noua banca se va lupta pentru locul trei din piata cu Raiffeisen Bank.

Preview document

Efectele consolidării sistemelor bancare prin fuziuni și achiziții - Pagina 1
Efectele consolidării sistemelor bancare prin fuziuni și achiziții - Pagina 2
Efectele consolidării sistemelor bancare prin fuziuni și achiziții - Pagina 3
Efectele consolidării sistemelor bancare prin fuziuni și achiziții - Pagina 4
Efectele consolidării sistemelor bancare prin fuziuni și achiziții - Pagina 5
Efectele consolidării sistemelor bancare prin fuziuni și achiziții - Pagina 6
Efectele consolidării sistemelor bancare prin fuziuni și achiziții - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Efectele Consolidarii Sistemelor Bancare prin Fuziuni si Achizitii.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul riscurilor în instituții financiare - Studiu de caz Banca Transilvania

CAPITOLUL 1 Noțiuni generale 1.1.Trăsăturile și componentele managementului bancar În zilele noastre, rolul băncilor și rolul sistemului bancar,...

Orientări Strategice în Activitatea Băncilor Europene

ORIENTARI STRATEGICE ÎN ACTIVITATEA BANCILOR EUROPENE De-a lungul istoriei sale, Uniunea Europeana a devenit un actor din ce în ce mai complex,...

Ai nevoie de altceva?