Elemente comune si particularitati in cazul monedelor DST, ECU, EURO, LEU, DOLAR

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Elemente comune si particularitati in cazul monedelor DST, ECU, EURO, LEU, DOLAR.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Apostoaie Marius

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Din cauza dezechilibrului între nevoile oamenilor și semnele monetare existente,s-a ajuns la emiterea unor monede care să asigure stabilitate,lichiditate crescută și nu în ultimul rând la o monedă comună pentru mai multe țări în scopul stimulării economiei dar și a eliminării riscului valutar.

1. Introducere

Fundamentul economic al apariției monedelor este dat de faptul că diviziunea muncii devine tot mai accentuată într-o societate iar oamenii sunt obligați să schimbe între ei diferite produse și astfel este necesar ca valoarea să fie măsurată într-un anumit fel.De la cântărirea bucăților de metal utilizate ca mijloace de plată pentru bunuri s-a ajuns la producerea unor fragmente standardizate de metal,care erau predecesoarele monedelor din zilele noastre.

2. Particularități în cazul monedelor:ECU,DST,EURO,DOLAR ȘI LEU

2.1 DST(Drepturile Speciale de Tragere)

Reprezintă o monedă de cont emisă în scopul de a crea un instrument monetar stabil și în al doilea rând de a crește lichiditatea internațională.Această monedă a fost pusă în circulație de către Fondul Monetar Internațional iar unitatea sa valorică are ca echivalent 0,88671 grame aur fin.

Metoda de evaluare a DST cu ajutorul aurului a funcționat până la 30 iunie 1974.În 1970 a început să funcționeze Contul Special de Trezorerie iar 1DST era egal cu 1USD.În februarie 1973 1DST a valorat 1,20635 USD sau 1 USD=0,828948 DST.

Din anul 1974,DST-ul este definită pe baza unui coș de monede naționale:dolarul SUA,marca Germană,lira sterlină,francul francez,yenul japonez,dolarul canadian,lira italiană,golden olandez. Începând cu anul 1981,dolarul american,yenul japonez,francul francez,lira sterlină și marca germană au cea mai mare importanță în exportul de bunuri și servicii.În 1999 DST era formată din dolarul american,moneda euro,yenul japonez și lira sterlină ca urmare a introducerii monedei euro.În 2015 a fost inclusă și moneda renminbi chinez

Moneda DST poate îndeplini mai multe funcții:

Sursa:Prelucrare proprie pe baza cărții ”Banii.Teoriile monetare.Administrarea banilor și politica monetară”,Victor Stoica,Petre Deaconu,Editura Economică,2003 București

Figura nr 1-Funcțiile monedei DST

Moneda DST prezintă o serie de avantaje si dezavantaje fiind prezentate mai jos.Printre cele mai importante avantaje putem menționa:

1.stabilitatea monedei DST în raport cu alte monede naționale

2.DST este o monedă internațională și astfel nu provoacă situații negative în economia mondială așa cum s-a întâmplat cu dolarul american

3.DST servește la menținerea unor rezerve monetare internațional echilibrate

Ca dezavantaje putem enumera:

1.nu este un mijloc direct de plată

2.această monedă circulă doar între autoritățile comerciale(FMI,Banca Centrală)

3.poatea apărea inflația în cazul în care nu este apreciată corect nevoia de lichiditate

2.2 Moneda ECU(European Currency Unit)

Această unitate monetară de cont a fost introdusă în martie 1979 reprezentând elementul central al sistemului monetar european.Moneda ECU era constituită pornind de la un coș de monede ale țărilor iar ponderea fiecăreia depindea de nivelul PIB și de nivelul de schimburi comerciale.

Sursa:www.wikiwand.com

Fig nr 2-Moneda ECU

ECU avea următoarele monede în componența sa:DM,FF, ,lira italiană,peseta spaniolă,gulgen olandez,franc belgian,coroană daneză, irlandeză,drahme grecești,escado portughez.

A fost întrebuințată ca unitate de cont pentru: stabilirea bugetului,pentru a exprima costurile vamale și pentru stabilirea prelevărilor și altor vărsăminte intracomunitare.

Ea a îndeplinit 4 funcții importante în cadrul Sistemului Monetar European:

1.monedă efectivă în procesul de schimb al SME

2.bază de referință în activitatea de credit

3.instrument de stabilizare a soldurilor între activitățile monetare

4.bază de calcul a parităților celorlalte monede

Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente comune si particularitati in cazul monedelor DST, ECU, EURO, LEU, DOLAR.docx

Bibliografie

1. Monedă și credit,Vasile Turliuc,Vasile Cocriș,Angela Boariu,Ovidiu Stoica,Dan Chirleșan,Editura Economica,2005,București
2. Bani și credit Banii.Teoriile monetare.Administrarea banilor și politica monetară,Victor Stoica,Petre Deaconu,Editura Economica,2003 București
3. www.wikiwand.ro
4. www.bancamea.md
5. www.mediafax.ro
6. www.cursul-valutar-bnr.ro
7.www.wall-street.ro