Euro - Moneda Internationala

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Euro - Moneda Internationala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Banci, Finante

Cuprins

1. Introducerea monedei euro . 2
2. Caracteristicile si functiile monedei euro . 5
2.1. Caracteristicile monedei euro . 5
2.2. Functiile monedei euro . 6
3. Rolul international al euro . 11
4. Concluzii . 13

Extras din document

1. Introducerea monedei euroaIntroducerea monedei euro, ca moneda unica europeana, cunoaste mai multe etape.

Ideea introducerii unei monede unice europene a luat nastere in anul 1946, atunci cand Winston Churchill a propus crearea Statelor Unite ale Europei, ca o alternativa menita sa aduca fericire, pace si prosperitate oamenilor de pe continentul devastat de cele doua razboaie mondiale. Motivele sale erau asadar de natura politica. El a fost convins ca prin crearea unui guvern unic european se va intra intr-o era de pace de lunga durata pe continentul distrus de doua razboaie mondiale. Alaturi de multi altii, el a fost de parere ca integrarea economica exclude conflictul armat. Ideea lui Churchill a prins contur in anul 1952, prin crearea CECO (Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului). Dincolo de natura economica a acestui acord, el a fost destinat in principal pentru a preveni un conflict militar intre Franta si Germania. Cu toate acestea, CECO a fost considerat un pas intermediar in vederea unei cooperari politice mai puternice.

In 1958, Franta, Republica Federala Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Italia au ratificat Tratatul de la Roma, creand prin acesta Comunitatea Economica Europeana. CEE a fost destinata reducerii barierelor comerciale, eficientizarii politicilor economice, coordonarii politicilor in domeniul transporturilor si agriculturii, inlaturarii masurilor care restrangeau libera competitie si promovarii mobilitatii fortei de munca si a capitalului intre tarile membre.

Urmatorul pas intermediar care a contribuit semnificativ la reconsiderarea introducerii unei monede unice europene a avut loc la sfarsitul anilor 60, cand acordurile de la Bretton Woods au prezentat semne tot mai dese de slabiciune. Marca germana si francul francez s-au devalorizat amenintand astfel stabilitatea celorlalte monede europene. Astfel, in decembrie 1969, primul ministru luxemburghez, Pierre Werner, a fost convocat sa redacteze un raport la nivel inalt al Comunitatii Europene consacrat crearii unei uniuni monetare complete intre economiile europene. Raportul (cunoscut sub denumirea de Raportul Werner) a fost dat publicitatii in anul 1970. De mentionat este faptul ca in acest raport a fost folosit pentru prima data termenul de Uniune Economica si Monetara.

Acest raport este important pentru crearea unei monede unice europene deoarece, pe langa faptul ca a afirmat necesitatea unei cooperari monetare, el a sugerat in mod explicit faptul ca este posibila crearea unei monede unice europene. Din pacate, la scurt timp, acest plan de a crea o uniune economica si monetara a esuat, din cauza prabusirii sistemului monetar de la Bretton Woods.

In consecinta, liderii europeni au pus deoparte Raportul Werner si au incercat sa gaseasca o solutie imediata pentru fluctuatiile persistente ale monedelor. Astfel, in anul 1979 a fost creat Sistemul Monetar European. Acesta a constituit o forma timpurie si in general de success, in vederea realizarii unei uniuni monetare. Desi, Sistemul Monetar European nu a creat o moneda unica, el a contribuit la promovarea unei stabilitati economice.

Un alt moment important pentru crearea unei monede unice l-a constituit Raportul Delors, din anul 1989. Jacques Delors, presedintele Comisiei Europene la acea vreme, a dat publicitatii un raport crucial care a reluat ideea Uniunii Economice si Monetare, fiind asemanator Raportului Werner. Raportul Delors a contribuit la implemetarea unei uniuni monetare printr-un plan special ce urma sa se realizeze in trei etape, avand drept scop crearea unei monede unice trans- europene. Raportul Delors a fost primit foarte bine, astfel incat la scurt timp dupa publicarea sa, Comunitatea Europeana a lansat proiectul unificarii monetare.

Etapa intai a Uniunii Economice si Monetare a inceput in iulie 1990, avand drept obiective: eliminarea definitiva a restrictiilor din calea circulatiei bunurilor, serviciilor, fortei de munca si capitalului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Euro - Moneda Internationala.doc