Evolutia Cursului Leului Moldovenesc in Raport cu Moneda Unica Europeana in Perioada Semestrului I al Anului 2009

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Evolutia Cursului Leului Moldovenesc in Raport cu Moneda Unica Europeana in Perioada Semestrului I al Anului 2009.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Berdila Ana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

INTRODUCERE.3
1. CURSUL DE SCHIMB VALUTAR: INDICATORI DE ANALIZĂ.4
2. TENDINȚE ÎN EVOLUȚIA CURSULUI LEULUI MOLDOVENESC ÎN RAPORT CU MONEDA UNICĂ EUROPEANĂ ÎN PERIOADA SEMESTRULUI I AL ANULUI 2009 ȘI FACTORII DE INFLUENȚĂ.6
CONCLUZII.10
BIBLIOGRAFIE.11

Extras din document

INTRODUCERE

Actualitatea temei de cercetare. În prezent, în orice ţară din lume, indiferent de nivel ei de dezvoltare, evoluţia cursului valutar are un impact direct în desfăşurarea proceselor valutar-financiare, în reglarea circuitelor economice la nivel macroeconomic şi a economiei în ansamblul. Avînd în vedere aceste realităţi, mi-am propus ca prin această cercetare să aduc la cunoştinţă particularitățile evoluţiei cursului valutar a monedei noastre naţionale în raport cu moneda unică europeană.

Scopul cercetării este analiza evoluției cursului de schimb al leului modovenesc în raport cu moneda unică euroapeană în perioda semestrului I a anului 2009.

Sarcinile studiului de caz. În scopul atingerii obiectivului de bază al cercetării mi-am propus următoarele sarcini:

- Definirea cursului de schimb valutar în conjunctură cu indicatorii de dinamică.

- Explicarea şi reflecatrea indicatorilor de dinamică la nivel teoretic;

- Analiza evoluției cursului leului moldovenesc în raport cu euro și factorii de influență a acestui raport.

Obiectul investigat. Evoluției cursului de schimb al leului modovenesc în raport cu moneda unică euroapeană.

Subiectul cercetării constă în analiza tendinţelor evoluției cursului valutar pentru rapoartele MDL/Euro, USD/Euro și MDL/Euro.

Metodologia cercetării se bazează pe utilizarea metodelor ştiinţifice de cercetare bazate pe principiile epistemologiei economice, şi anume: inducţia şi deducţia, metoda analizei, comparaţiei, analogiei şi sintezei care au permis cercetarea esenţei obiectului lucrării.

Baza informaţională o constituie publicaţiile şi datele statistice ale Băncii Naţionale a Moldovei și ale Biroului Național de Statistică. Drept bază metodologică şi de informare au servit actele normative și reglementorii ale Băncii Naţionale a Moldovei şi alte publicaţii de ordin statistic, juridic și științific ce ţin de tema de cercetare.

Structura. Studiul de caz este conceput cu următoarea structură: introducere, două capitole, concluzii şi bibliografie. Referatul este expus pe _ pagini, _ figură şi _ surse bibliografice.

În capitolul I ,,Cursul de schimb valutar: indicatori de analiză” voi prezenta unele aspect teoretice ale formării cursului valutar și ale indicatorilor de analiză.

Capitolul II ,,Tendințe în evoluția cursului leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană în perioada semestrului I a anului 2009 și factori de influență” .

În concluzii am ezpus succind rezultatele obținute, problemele depistate și soluțiile posibile.

1. CURSUL DE SCHIMB VALUTAR: INDICATORI DE ANALIZĂ

În prezent, în orice ţară din lume, indiferent de nivel ei de dezvoltare, evoluţia cursului valutar are un impact direct în desfăşurarea proceselor valutar-financiare, în reglarea circuitelor economice la nivel macroeconomic şi a economiei în ansamblul ei. Avînd în vedere aceste realităţi, mi-am propus ca prin această cercetare să aduc la cunoştinţă particularitățile formării și evoluţiei cursului de schimb valutar.

Cursul de schimb valutar este unul dintre cei mai importanți indicatori economici. Modificarea lui influențeaza atît consumatorii, cît și producătorii. O lungă perioadă de timp, cursul de schimb a fost analizat prin prisma Teoriei Parității Puterii de cumpărare. Studiile realizate în ultimii ani confirmă faptul că rata de schimb nu este staționară, ceea ce nu corespunde cu ipotezele teoriei PPC. Paritatea Puterii de cumpărare poate fi considerată înca un criteriu de determinare a valorii relative a diferitelor monede, dar nu mai reprezintă un criteriu de evaluare a cursului de echilibru, motivul fiind dat de existența șocurilor reale și de deversitarea și intensitatea fluxurilor de capitaluri.

Cursul de schimb a leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană este stabilit prin cros-curss de către Banca Naționala a Moldovei, în fiecare zi lucrătoare, în dependeță de evoluția cererei și ofertei de dolari americani pe piața internă și de cursul de schimb a dolarului american în raport cu Euro pe piețele internaționale. ,,Cursul oficial al leului moldovenesc faţă de alte valute străine se determină prin cros-curssul faţă de dolarul SUA cotat pe piaţa internaţională la ora 14.00 ora Chişinăului. Sistemul informaţional Reuters, alternativ - Bloomberg, este sursa de bază pentru determinarea cursurilor de referinţă. În cazul cînd cursurile de piaţă nu sînt accesibile, în calculul cursului oficial se utilizează cursurile oficiale cotate de băncile centrale, cursurile de fixing stabilite la bursele valutare sau cursurile medii stabilite pe piaţa interbancară.” [Pct. 1.2 în Hotărîrea BNM Nr. 399 din 23.12.1999]

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Cursului Leului Moldovenesc in Raport cu Moneda Unica Europeana in Perioada Semestrului I al Anului 2009.doc