Evolutia si Activitatea HSBC Holding

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Evolutia si Activitatea HSBC Holding.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Generalităţi

HSBC Holdings ,compania-mamă a grupului HSBC, are sediul în Londra. Grupul deserveşte clienţi în întreaga lume de la aproximativ 8500 de birouri in 86 de ţări şi teritorii din Europa, regiunea Asia-Pacific, America, Orientul Mijlociu şi Africa. Cu active de 2.422 dolari SUA miliarde de euro la 30 iunie 2009, HSBC este una dintre cele mai mari organizatii financiar-bancare din lume.

Scurt istoric

Grupul HSBC este numit astfel dupa membrii fondatori,anume Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited,care a fost infiintata in 1865 cu scopul de a finanta comertul in plina dezvoltare dintre Europa,India si China. Inspiratia din spatele infiintarii bancii apartine lui Thomas Sutherland,un scotian care pe atunci lucra pentru Compania Peninsulara si Orientala de Navigatie cu Aburi.El observa cererea continua de facilitate bancare locale in Hong Kong si pe coasta din China si ajuta la infiintarea bancii care si-a deschis usile in martie 1865 in Hong Kong si o luna mai tarziu la Shanghai.

Curand dupa infiintare,banca isi deschide agentii in mai toata lumea.Desi s-au extins pana in Europa si chiar America de Nord,accentul era pus pe piata din China si restul regiunii Asia-Pacific.HSBC a fost pioneer in banking-ul modern in numeroase tari. De la bun inceput finantarea comertului a fost activitatea principala a bancii pe plan local si international. Schimb valutar,lingourile de aur si serviciile bancare comerciale au jucat de asemenea un rol important in dezvoltarea bancii.Incepand cu anii 1880,banca indeplineste rolul de bancher al Guvernului din Hong Kong si face parte din managementul ce avea in grija conturile Guvernului Britanic in China,Japonia,Penang si Singapore.

In 1874 banca gestioneaza primul imprumut public al Chinei si apoi gestioneaza majoritatea imprumuturilor publice ale acestei tari.

Spre sfarsitul secolului,dupa o perioada de continua crestere,sub comanda lui Thomas Jackson(manager sef in perioada 1876-1902),banca era cea mai importanta institutie financiara din Asia.

In primii ani ai secolului 20,USBS incearca largirea paletei de servicii oferite Estului.Devine foarte implicata in acordarea de imprumuturi publice diferitelor tari,dar in special Chinei,imprumuturi destinate modernizarii tarii si a infrastructurii cum ar fi construirea de cai ferate. Anii ’30 reprezinta anii in care banca ajuta China in politica monetara nationala.

In al Doilea Razboi Mondial,majoritatea oamenilor din staff-ul din Est devin prizonieri de razboi pe masura ce Japonia inainteaza in Asia.Managerul sef ,Sir Vandeleur Grayburn si succesorul sau desemnat au murit prizonieri in Hong Kong.Banca a supravietuit prin ghidarea comitetului din Londra care au fost imputerniciti in functia de Departamentul Directorial in 1943.Cu mare parte din retea daramata in timpul razboiului,se ajusteaza planurile si se asteapta momentul in care puteau sa o ia de la capat.

Dupa al Doilea Razboi Mondial,USBC si-a restabilit functiile si puterile din fuctiile head-office-ului in Hong Kong.In imediata perioada de dupa razboi isi asuma rolul de a ajuta la reconstructia economiei Hong Kong-ului,pe alte piete in schimb,banca avea nevoie de restructurari majore.Multe din sediile din China se inchid intre 1949 si 1955 ramanand sa continue traditionalele servicii de calitate doar sediul din Shanghai.Aceste schimbari au facut sa existe un focus mult prea accentuat pentru piata din Hong Kong astfel ca primele masuri luate au fost unele aliante si achizitii.

In anii ’80,HSBC s-a concentrat pe avansarea pe piete unde nu era destul de reprezentata In State asta s-a materializat prin cumpararea Marine Midland Bank,prima data a unui pachet majoritar de 51% in 1980 si apoi a intregului pachet de actiuni in 1987.Pentru Europa s-a folosit aceeasi politica de expansiune si in 1987 achizitioneaza un pachet de actiuni de 14.9% din Midland Bank UK.Un accord de cooperare intre USBC si Midland Bank a permis celor doua banci consolidarea si rationalizarea activitatilor lor internationale prin transfer reciproc de afaceri.

Formarea Holdingului HSBC in 1991,creand un holding pentru intreg grupul cu actiuni cotate la bursa de valori din Londra si Hong Kong,aratand ca Europa si in special piata din Marea Britanie reprezinta o prioritate in planul lor de dezvoltare.Asta a fost o certitudine in momentul in care HSCB a facut o oferta de achizitionarea a intregii companii Midland.Oferta finala din iulie 1992 ecalua Midland-ul la 3.9 miliarde de lire sterline si a facut ca valoarea activelor grupului sa se majoreze de la 89 miliarde lire sterline in 1991 la 170 miliarde lire sterline in 1992.Aceasta achizitie a facut din HSCB una din cele mai mari institutii financiare din lume.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia si Activitatea HSBC Holding.doc