Formarea Capitalului BIRD

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Formarea Capitalului BIRD.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1.Scurt istoric al BIRD pag.2
2.Resursele Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare pag.3
3.Calitatea de membru al BIRD pag.7
4.Concluzii pag.9
Bibliografie pag.11

Extras din document

1.Scurt istoric al BIRD

Conform Acordului semnat la Bretton Woods de catre tarile participante, tarile distruse de razboi, cât si cele slab dezvoltate urmau sa beneficieze de un ajutor international pentru reconstructie si dezvoltare cu fonduri provenite de la statele dezvoltate ale lumii, precum si din mobilizarea de fonduri de pe piata financiara internationala

Tot acest proces de într-ajutorare s-a desfasurat prin intermediul Grupului Bancii Mondiale. Acest grup are în componenta sa cinci institutii distincte, si anume:

- Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD);

- Asociatia Internationala pentru Dezvoltare;

- Corporatia Financiara Internationala(CFI);

- Agentia Multilaterala de Garantare a Investitiilor(AMGI);

- Centrul International pentru Aplanarea Disputelor Investitionale(CIADI);

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare a luat fiinta în data de 27 decembrie 1945 si este cel de-al doilea organism creat de Conferinta Monetara si Financiara Internationala de la Bretton Woods.

Tarile membre BIRD erau în numar de 35 în anul 1945, pentru ca în 1990 sa ajunga la 150, în 2000 la 178 iar în prezent banca este formata din 185 de membri. România a devenit membra a BIRD la 15 decembrie 1972.

2.Resursele Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare

Capitalul propriu provine din contributiile statelor membre. Capitalul initial autorizat al BIRD a fost de 10 miliarde dolari SUA, fiind împartit în 100.000 de actiuni în valoare de 100.000 USD fiecare,care au fost disponibile pentru subscrierea membrilor Capitalul social poate fi majorat, daca se decide cu o majoritate de ¾ din totalul voturilor.

Fiecare membru subscrie la capitalul social al BIRD în functie de un numar minim de parti, stabiliti pentru membrii initiali, un numar pentru ceilalti membri si tinând seama de unele reguli care specifica conditiile de subscriere.

Suma subscrisa de fiecare stat membru se împarte astfel:

- 20% se plateste sau varsa la cererea BIRD pentru a realiza operatiunile sale;

- 80% se varsa catre BIRD numai atunci când este necesar pentru a îndeplini obligatiunile cuvenite bancii.

Diferenta de 80% din subscriptia de capital se tine în cont la Banca Centrala a tarii membre, în vederea garantarii împrumuturilor, fiind denumita “capital apelabil”.

Cotele subscrise se platesc de catre statele membre în proportie de 2% din pretul fiecarei actiuni în aur sau în dolari SUA si diferenta de 18% în monedele membrilor bancii.

În cazul în care se constata ca valoarea nominala a monedei unui stat membru s-a redus, ori, valoarea de schimb externa a monedei unui stat membru s-a depreciat în cadrul teritoriului sau, membrul plateste BIRD într-un interval rezonabil o suma aditionala proprie pentru a mentine valoarea la nivelul subscrierii initiale a cantitatii de monede. În situatia în care valoarea nominala a monedei unui membru creste, BIRD va restitui membrului, într-un interval de timp rezonabil, o cantitate de moneda egala cu valoarea cresterii cursului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Capitalului BIRD.doc