Grupul Bancii Mondiale si Relatile Sale cu Romania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Grupul Bancii Mondiale si Relatile Sale cu Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Banca Mondiala reprezinta una dintre cele mai mari surse de finantare si de asistenta pentru tarile aflate in tranzitie si dezvoltare. Scopul ei principal este ajutorarea celor mai sarace populatii si state, folosindu-si resursele financiare si umane, precum si experienta bogata, pentru a reduce saracia din tarile in curs de dezvoltare, crescand nivelul cresterii economice si imbunatatind nivelul de trai.

BM a fost înfiinţată la 1 iulie 1944 în urma conferinţei de la Bretton Woods (SUA), odată cu Fondul Monetar Internaţional. BM reuneşte 185 ţări membre, responsabile de modul în care este finanţată instituţia şi de alocare a fondurilor. Sediul BM este la Washington D.C., iar preşedintele instituţiei este Robert Zoellick (SUA).

Banca Mondială este una dintre principalele surse de asistenţă în domeniul dezvoltării pentru ţările lumii. Misiunea sa este eradicarea sărăciei şi îmbunătăţirea standardului de viaţă al populaţiei din ţările în dezvoltare. Este o bancă de dezvoltare care acordă împrumuturi cu dobândă redusă, credite fără dobândă şi grant-uri (credite nerambursabile) ţărilor în curs de dezvoltare. De asemenea, BM este una din cele mai mari organisme internaţionale de finanţare a programelor în domeniile sănătăţii, învăţământului, luptei împotriva HIV/SIDA, protecţia mediului şi a programelor de reducere a datoriei ţărilor sărace.

La 19 iunie 2001, Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a dezbatut Strategia de Asistenta a Bancii Mondiale (CAS) pentru Romania pe perioada 2001-2004. CAS, elaborata in stransa colaborare cu Guvernul Romaniei, reprezinta un ghid al asistentei acordata tarii de catre Banca Mondiala.

Pana in prezent, Banca Mondiala a finantat aproximativ 40 de operatiuni in tara, reprezentand un angajament total initial de peste 4 miliarde de dolari.

Operatiunile de investitii si imprumuturile de ajustare (PAL) abordeaza trei domenii largi:

• Promovarea sectorului privat si dezvoltarea unor piete eficiente. Aceasta include finalizarea agendei de privatizare, imbunatatirea serviciilor de infrastructura, crearea unui mediu de afaceri favorabil investitiilor si cresterii economice si consolidarea eficientei pietei muncii.

• Edificarea unor institutii din sectorul public si imbunatatirea guvernarii prin reforma serviciului public, imbunatatirea gestionarii cheltuielilor publice si a responsabilitatii, implementarea unei strategii impotriva coruptiei si reforma justitiei.

• Constituirea capitalului uman si imbunatatirea protectiei sociale prin ameliorarea asigurarii de servicii sociale in domeniul sanatatii si educatiei si imbunatatirea sistemului de pensii.

In plus, programele de dezvoltare rurala si de reducere a saraciei vizeaza imbunatatirea

infrastructurii rurale, inclusiv sistemele de irigatii, serviciile sociale si sistemul de finantare rurala, printr-un proces participativ.

De asemenea, operatiile bancii vizeaza imbunatatirea productivitatii agricole si forestiere.

Analiza si consultanta este esentiala pentru contributiei Bancii Mondiale la eforturile de dezvoltare a Romaniei. Resursele pe care Banca Mondiala le are in domeniul dezvoltarii, cercetarii si al asistentei tehnice contribuie la identificarea domeniilor prioritare si la abordarea dificultatilor din procesul de dezvoltare.

Structura Grupului BM

Grupul Băncii Mondiale este o instituţie formată din alte cinci instituţii financiare internaţionale, şi anume:

1. Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - IBRD (International Bank for Reconstruction and Development)

2. Corporaţia Financiară Internaţională - IFC (International Finance Corporation)

3. Asociaţia Internaţională de Dezvoltare - IDA (International Development Association)

4. Agenţia de Garantare Multilaterală a Investiţiilor - MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency)

5. Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor din Domeniul Investiţiilor - ICSID (International Center for Settlement of Investments Disputes).

Fiecare instituţie are un rol distinct în lupta împotriva sărăciei şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru populaţia din statele în curs de dezvoltare. Termenul generic de Banca Mondială se referă în principal la IBRD şi IDA, iar proiectele principale de finanţare se derulează prin IBRD.

1. Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (IBRD)

Înfiinţată în 1944; 186 ţări membre

Obiectivul BIRD este reducerea sărăciei în ţările în curs de dezvoltare, solvabile şi cu venituri medii. BIRD promovează dezvoltarea durabilă prin împrumuturi, garanţii şi servicii de analiză şi consultanţă. Împrumuturile se acordă guvernelor sau instituţiilor publice din ţările în curs de dezvoltare, cu garanţii guvernamentale. IBRD obţine fondurile în special de pe pieţele financiare internaţionale. Cu o cotă de solvabilitate maximă (AAA), IBRD emite obligaţiuni şi transmite clienţilor săi beneficiul dobânzilor mici. Proiectele sunt evaluate de Bancă prin prisma capacităţii ţării beneficiare de a-şi plăti datoriile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Grupul Bancii Mondiale si Relatile Sale cu Romania.doc